Skocz do zawartości

JABEL J-267 / MIDAS/TRAPER

xen

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
PUMA,Traper a Midas to te same wykrywki,różnica w zasięgu mogła wziąść się ze złej kondycji aku w Midasie.Zdychający aku objawia się najpierw spadkiem zasięgu a w agonii już drastycznym spadkiem zasięgu,u mnie w ostatniej fazie już saperki z 30cm. nie widział. W usterkę bym wątpił bo one raczej się nie psują,no chyba że ktoś obłoży nim leśniczego;)
Może mu się mieszać jeszcze jak solidnie zamoknie,ale i na to jest sposób.Swojego wewnątrz spryskałem solidnie WD40 i pozwoliłem mu odparować z puchy tak aby sam olejek został,okazało się na tyle skuteczne że od kilku lat nie zamaka na deszczu i nic nie śniedzieje.
Pzdr.
Napisano
WykoP2411+zobacz jak jest u Ciebie w Midasiu gdy masz pokrętło Selekcja I w poz. O czy u Ciebie też się pali ta czerwona dioda koło wskaźniku ?
U mnie gaśnie na około 4. Napisz mi jak jest w Midasiu bo nie mam do niego instrukcji co pomija wykrywacz na tym usawieniu czy mniejszy jest wtedy zasięg w Midasiu. Miałem Trapera ale tam nie było pokretła Selekcja I.
Napisano
PUMA,daj swój @ na priv to spróbuję przesłać ci skan instrukcji. Co do selekcji to zawsze ustawiaj ostatnią.
Najpierw czułość,następnie zgrubne i precyzyjne i ostatnią selekcję.Dodam że selekcję trzeba czasem korygować w trakcie łażenia. Ustawianie należy rozpocząć od położeń ,,0,, wszystkich pokręteł prócz głosu.
Jak wspomniałem,odezwij się na @.
Pzdr.
Napisano
@xenomen,na priv dlatego że skan instrukcji koledze przesyłam.Do tego na owym skanie są dane producenta a nie chcę zostać posądzony o reklamowanie,co jest nie zgodne z regulaminem forum tegoż.
Pozdrawiam.
Napisano
REFRESH!!!

W jabelu którego zamówiłem zasilanie będzie na zasadzie 8 paluszków - akumulatorków. Czy to dobre rozwiązanie?
Napisano
Paluszki akumulatorki to niezłe rozwiązanie. Jednorazowy wydatek, ponieważ można je ładowac. Ja mam taki koszyczek na 6 paluszków, wziąłem go na jeden wypad ale wielkiej różnicy miedzy jedną 9V, a tymi paluszkami to nie widzałem. Nie wiem jak będzie z ośmioma.
  • 7 months later...
Napisano
Mam pytanie do szanownych kolegów. Czy warto zamienić Jabla na Trapera? Czy Traper ma lepsze zasięgi od Jabla? Czy ktoś mógłby podać orientacyjne zasięgi Trapera wzięte z własnych doświadczeń? Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Napisano
WARTO :)
Temat odgrzebany ale odpowiem :)

Jabel - sprzęt za max 200 zł
Traper - sprzęt za te 550zł, więc nawet jak Ci nie wypali sprzedasz za 300 spokojnie :)

Co do zasięgów - różnią się na korzyść TRAPERA :)

Orientacyjne zasięgi wykrywacza MIDAS(sonda 37cm)

-złoty sygnet 30-35cm

-granat F1 80-90cm

-puszka metalowa 1 litr ok.1m

-hełm wojskowy 1,1-1,2m"

także bierz :)
Napisano
Ciężar wykrywacza nie ma dla mnie znaczenia bo ja należę do wagi juniorciężkiej;) A czy ktoś wie z ilu cm Traper z sondą 37cm wykryje np. łuskę od Mausera, monety, zapalnik 76,2mm, bagnet lub skorupę szrapnelową 76,2mm?
Napisano
Rozumiem, aczkolwiek nie chciałem, żeby wyszło na to, że podaję jakieś nieprawdopodobne zasięgi :)

I Ty, i Ja wiemy, że taki zasięg osiągnięty został przy IDEALNYCH warunkach, na maksymalnej czułości itd, a na takiej nie popracujemy w terenie :)

Odpowiadając jednak czytającemu - Tak, traper będzie lepszy od Jabla :)
Napisano
No i to mamy ustalone.... :))
Miałem kilka takich szperaczy w ręku i za cholerę nie mogłem uzyskać zasięgu 80-90 cm na granat...mnie wychodziło zaledwie 65cm. Przy innych przedmiotach różnica była mniejsza.
Szkoda tylko, że nie każdy wie, o tym, co napisałeś wyżej odnośnie ustawienia czułości...a potem powstają mity i legendy.

Są jakieś filmy na YT, ale ...wykrywka nieruchoma... z częstotliwością 2 stuki na sekundę... i powolne zbliżanie przedmiotu do cewki.
Napisano
Nasze rozważania czas zakończyć, by nie robić free wolnej pogaduszki i nie zostać posądzonym o spam, odgrzebywanie itd.

Kolega, który pytał pewnie przeczytał już naszą całą rozmowę (albo i nie) i wyciągnął wnioski :)

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie