Poszukiwacz_4 Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Jabel będzie dobry jako pierwsza wykrywka, tylko nie zraź się jak będziesz kopał dużo drutów, śrub itp. Czekamy na twoje pierwsze wrażenia z Jablem;D
WykoP2411+ Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 PUMA,Traper a Midas to te same wykrywki,różnica w zasięgu mogła wziąść się ze złej kondycji aku w Midasie.Zdychający aku objawia się najpierw spadkiem zasięgu a w agonii już drastycznym spadkiem zasięgu,u mnie w ostatniej fazie już saperki z 30cm. nie widział. W usterkę bym wątpił bo one raczej się nie psują,no chyba że ktoś obłoży nim leśniczego;)Może mu się mieszać jeszcze jak solidnie zamoknie,ale i na to jest sposób.Swojego wewnątrz spryskałem solidnie WD40 i pozwoliłem mu odparować z puchy tak aby sam olejek został,okazało się na tyle skuteczne że od kilku lat nie zamaka na deszczu i nic nie śniedzieje.Pzdr.
PUMA1 Napisano 21 Marzec 2012 Napisano 21 Marzec 2012 WykoP2411+zobacz jak jest u Ciebie w Midasiu gdy masz pokrętło Selekcja I w poz. O czy u Ciebie też się pali ta czerwona dioda koło wskaźniku ?U mnie gaśnie na około 4. Napisz mi jak jest w Midasiu bo nie mam do niego instrukcji co pomija wykrywacz na tym usawieniu czy mniejszy jest wtedy zasięg w Midasiu. Miałem Trapera ale tam nie było pokretła Selekcja I.
WykoP2411+ Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 PUMA,daj swój @ na priv to spróbuję przesłać ci skan instrukcji. Co do selekcji to zawsze ustawiaj ostatnią.Najpierw czułość,następnie zgrubne i precyzyjne i ostatnią selekcję.Dodam że selekcję trzeba czasem korygować w trakcie łażenia. Ustawianie należy rozpocząć od położeń ,,0,, wszystkich pokręteł prócz głosu.Jak wspomniałem,odezwij się na @.Pzdr.
WykoP2411+ Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 @xenomen,na priv dlatego że skan instrukcji koledze przesyłam.Do tego na owym skanie są dane producenta a nie chcę zostać posądzony o reklamowanie,co jest nie zgodne z regulaminem forum tegoż.Pozdrawiam.
xen Napisano 23 Marzec 2012 Autor Napisano 23 Marzec 2012 REFRESH!!!W jabelu którego zamówiłem zasilanie będzie na zasadzie 8 paluszków - akumulatorków. Czy to dobre rozwiązanie?
Poszukiwacz_4 Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 Paluszki akumulatorki to niezłe rozwiązanie. Jednorazowy wydatek, ponieważ można je ładowac. Ja mam taki koszyczek na 6 paluszków, wziąłem go na jeden wypad ale wielkiej różnicy miedzy jedną 9V, a tymi paluszkami to nie widzałem. Nie wiem jak będzie z ośmioma.
xen Napisano 23 Marzec 2012 Autor Napisano 23 Marzec 2012 Mam prośbę. odpisz na mojego emaila.Chciałbym zapytac o kilka spraw :)
WST 1939 Napisano 24 Marzec 2012 Napisano 24 Marzec 2012 Istnieje inna możliwość naładowania wykrywacza Traper ?, jak to wygląda.
Tiger6 Napisano 23 Listopad 2012 Napisano 23 Listopad 2012 Mam pytanie do szanownych kolegów. Czy warto zamienić Jabla na Trapera? Czy Traper ma lepsze zasięgi od Jabla? Czy ktoś mógłby podać orientacyjne zasięgi Trapera wzięte z własnych doświadczeń? Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
xen Napisano 23 Listopad 2012 Autor Napisano 23 Listopad 2012 WARTO :)Temat odgrzebany ale odpowiem :)Jabel - sprzęt za max 200 złTraper - sprzęt za te 550zł, więc nawet jak Ci nie wypali sprzedasz za 300 spokojnie :)Co do zasięgów - różnią się na korzyść TRAPERA :)Orientacyjne zasięgi wykrywacza MIDAS(sonda 37cm) -złoty sygnet 30-35cm -granat F1 80-90cm -puszka metalowa 1 litr ok.1m -hełm wojskowy 1,1-1,2m"także bierz :)
xen Napisano 23 Listopad 2012 Autor Napisano 23 Listopad 2012 A jeżeli chcesz zasięgi z zycia" to zglos sie do kol. WykoP :)Aczkolwiek znowu Jabel lżejszy :)
Tiger6 Napisano 24 Listopad 2012 Napisano 24 Listopad 2012 Ciężar wykrywacza nie ma dla mnie znaczenia bo ja należę do wagi juniorciężkiej;) A czy ktoś wie z ilu cm Traper z sondą 37cm wykryje np. łuskę od Mausera, monety, zapalnik 76,2mm, bagnet lub skorupę szrapnelową 76,2mm?
madmax78 Napisano 24 Listopad 2012 Napisano 24 Listopad 2012 Czy ktoś z posiadaczy midasa/trapera może mi pokazać jak wykrywacz łapie granat f1 z 80-90 cm ?...taki ''niewierny Tomasz'' ze mnie...
xen Napisano 25 Listopad 2012 Autor Napisano 25 Listopad 2012 podrzuciłem mu dane od producenta tylko.
madmax78 Napisano 25 Listopad 2012 Napisano 25 Listopad 2012 To tylko taka luźna prośba do posiadaczy, nie chodziło konkretnie o Ciebie, xen.
xen Napisano 25 Listopad 2012 Autor Napisano 25 Listopad 2012 Rozumiem, aczkolwiek nie chciałem, żeby wyszło na to, że podaję jakieś nieprawdopodobne zasięgi :)I Ty, i Ja wiemy, że taki zasięg osiągnięty został przy IDEALNYCH warunkach, na maksymalnej czułości itd, a na takiej nie popracujemy w terenie :)Odpowiadając jednak czytającemu - Tak, traper będzie lepszy od Jabla :)
madmax78 Napisano 25 Listopad 2012 Napisano 25 Listopad 2012 No i to mamy ustalone.... :)) Miałem kilka takich szperaczy w ręku i za cholerę nie mogłem uzyskać zasięgu 80-90 cm na granat...mnie wychodziło zaledwie 65cm. Przy innych przedmiotach różnica była mniejsza. Szkoda tylko, że nie każdy wie, o tym, co napisałeś wyżej odnośnie ustawienia czułości...a potem powstają mity i legendy.Są jakieś filmy na YT, ale ...wykrywka nieruchoma... z częstotliwością 2 stuki na sekundę... i powolne zbliżanie przedmiotu do cewki.
xen Napisano 25 Listopad 2012 Autor Napisano 25 Listopad 2012 Nasze rozważania czas zakończyć, by nie robić free wolnej pogaduszki i nie zostać posądzonym o spam, odgrzebywanie itd.Kolega, który pytał pewnie przeczytał już naszą całą rozmowę (albo i nie) i wyciągnął wnioski :)Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.