Fiskarss Napisano 8 Marzec 2012 Autor Napisano 8 Marzec 2012 Witam zastanaiam się na zakupem jednego z tych trzech wykrywaczy interesuje mnie który jest najgłębszy na kolorową drobnice monety itp. Który z nich jest najbardziej uniwersalny a który najłatwiejszy w użytkowaniu i ustawianiu go strojeniu do gruntu. Poszukuję osób z wrocławia lub okolic którzy posiadają te sprzęty i mogły by pokazać w terenie jak sprawuje się dany wykrywacz. Może ktoś z posiadaczy sprzętu wypowie się co najlepiej wybrać.
VanWorden Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 W bardzo dużym skrócie, bo wszystko zależne jest od danego terenu, umiejętności operatora i wielu innych czynników, ale DFX będzie z tej trójki najbardziej uniwersalny, XP Goldmaxx będzie miał największy zasięg na drobny kolor a Tesoro Cortes będzie najłatwiejszy w obsłudze. Jesli chcesz trzymać się tylko tych trzech, to proponuję wykluczenie DFXa i skupienie się na Cortesie lub Goldmaxxie, przy czym Cortesa będzie Ci znacznie łatwiej znaleźć wśród używek w rozsądnej cenie.PozdrawiamVW
emisoo Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 Zdecydowanie najpłytszy z tej trojki będzie DfX zaledwie 18 cm na jeden grosz przy najlepiej opcjonalnych nastawach(test w odkrywcy 09/2010) żenada a cena kosmos ,dziękuje za taki uniwersalizm GMP go przebije zasięgiem prawie o 10 cm ,Cortes też dobry
VanWorden Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 emisoo - testy na zasięg są jedynie zabawą i nie mówią nam zbyt wiele o sprzęcie. Po poznaniu DFXa można osiągać nim bardzo dobre wyniki. Pisząc o uniwersalności miałem na myśli możliwość szukania w trybie statycznym, dynamicznym czy mieszanym, kompensację wpływu gruntu na słonej plaży, wszechstronną analizę sygnału (audio+wizualną), olbrzymią gamę dodatkowych cewek i wiele wiele innych cech, które pod kątem uniwersalności zostawiają tamte dwa wykrywacze daleko w tyle.PozdrawiamVW
hektor111 Napisano 10 Marzec 2012 Napisano 10 Marzec 2012 witamkolego Emisso tak się złożyło ze z DFX-em biegam juz 7 lat, GMP mam od dwóch. Nikt mi nie powie ze DFX to płytki sprzęt, powiedziałbym raczej ze to wykrywacz który wymaga wiele cierpliwości trzeba się go nauczyć i zrozumieć bo ma duży potencjał. Natomiast GMP to sprzet moim zdaniem o nieco ''waskim zastosowaniu'' ma niesamowity recovery speed, na zaśmieconych żelazem miejscówkach niezrównany.A zasięgi obu moim zdaniem są porównywalne, do użytku na co dzień i rekonesansów wybieram DFX.pozdrawiam
emisoo Napisano 10 Marzec 2012 Napisano 10 Marzec 2012 Jeśli chodzi o zasięg fizyczny to to nie ulega wątpliwości ze DfX z tej trójki będzie najpłytszy na kolorową drobnice >Nie miałem DFx ale miałem XLT . osobiście nie testowałem DFX a dane podaje z testu w odkrywcy , miej więcej sie zgadza test z odkrywcy razem zamieszczony w jednym numerze DFX/XLT 09/2010
Tomax Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Powiem tak. Czytam posty o wykrywaczach, planuję coś tam kiedyś tam kupić. Ale jak czytam posty wielce doświadczonych z danym wykrywaczem użytkowników - ręce opadają. Zamiast doradzać - tylko wprowadzają zamęt i utrudniają wybór. Bo jak nazwać taki kwiatek: ie ulega wątpliwości ze DfX z tej trójki będzie najpłytszy"a zaraz: Nie miałem DFx"Prośba, nie miałeś = nie znasz, nie pisz. Już wolę czytać zachwalania dealerów ;-) Krótko siedzę w temacie, ale wiem, że jak ktoś nie używał danej wykrywki dłuższy czas, nie powinien ludziom mącić w głowie.Sorry za oftop.
emisoo Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Kolego jak chcesz coś wiecej wiedzieć na temat DFx to kup sobie numer odkrywcy podany wyżej i będziesz problematykę miał opisaną szczegółowo .
VanWorden Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Kolego emisoo - wiedzy o wykrywaczach nie czerpie się z prasy. To są pewne wskazówki i opis zgoda, ale w pełni zgadzam się z Tomaxem, że opinii na temat danych sprzętów najlepiej słuchać od praktyków a nie teoretyków. DFX jest dobrym przykładem i choć mi osobiście nie podszedł, to nie ulega wątpliwości, że po dobrym poznaniu (hektor111) sprzęt może być wybitny.PozdrawiamVW
Fiskarss Napisano 13 Marzec 2012 Autor Napisano 13 Marzec 2012 Odnośnie Dfx czytałem że jst bardzo cięzki do opanowania choć to solidny sprzęt i da się z niego wycisność dość sporo ale czy te wyciskanie nie potrwa w terenie zbyt długo ? bo przykładowo jeśli po długim czasie np. pół roku opanujemy go dobrze to czy np w terenie nie będziemy się z nim pałować za przeproszeniem np. godzine żeby go ustawić a np. kolega z boku po któtkiej chwili ma ustawiony wykrywacz i sieka fanty a my pałujemy się z Dfx długo i cały czas myślimy o tym czy dobrze go ustawiliśmy czy po przyjściu do domu nie pozostanie nie dosyt że mogliśmy go ustawić lepiej gdy np. X-terra Lub Tesorro jest ustawione już na maxa i nie moża więcej nic już poprawić a Dfx-owi do tego maxa brakuje właśnie poprawnego ustawienia i latania po menu wykrywacza inaczej pałowania się ustawieniami.
VanWorden Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 W swoim pierwszym poście napisałem Ci, żebyś się raczej skupił na pozostałych dwóch wykrywaczach a nie na DFXie. Nie jest tak jak piszesz bo doświadczony użytkownik DFX, XLT czy Spectry nie musi pałować się" ustawieniami i działa z nimi równie szybko jak z innymi wykrywaczami, ale faktem jest, że wymaga on dobrego poznania:)PozdrawiamVW
moruskot Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 Jak dla mnie xp spisuję się rewelacyjnie.Chodzi o to, że posiadam go od trzech miesięcy,i jest to mój pierwszy wykrywacz,ale już wiem,że gdybym miał go zamienić to tylko na deusa.Na małe monetki typu(denarki czy łezki)jest bardzo dobry a poza tym możesz zamiatać po zaśmieconym terenie i nie zjesz saperki z nerwów.Oczywiście będziesz musiał się osłuchać,ale pużniej są efekty.
bikemax771 Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 zobacz jakie mają maskowanie XP a DFX, http://www.staffsmetaldetectors.co.uk/iron_test.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.