krank Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Rosja - Mikołaj I - 1 Kopiejka Serebrom.Na przyszłość kolego poczytaj sobie w regulaminie jak tytułować wątki i opisać monetę...
obert8 Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 zjechana niesamowicie czym ja czysciles druciakiem ?
luki_ik Napisano 8 Marzec 2012 Autor Napisano 8 Marzec 2012 niestety dostałem ją w takim stanie (nawet gorszym) oczyściłem ją w kwasku i zabezpieczyłem paraloid to tyle
tyfus Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 iestety dostałem ją w takim stanie ... oczyściłem ją w kwasku ..."wyszło ci masło maślane - dostałeś w takim stanie i oczyściłeś w kwaskunie ważne - jedno bardzo ważne : monet miedzianych nie czyści się w kwasku !! to najgorsze co może być !
tyfus Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 to naprawdę nieistotne - żadnych kwasków do miedziaków.
RAJTAR Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 luki , następnym razem , leć do apteki i kup sobie wodę utlenioną i tak jak mówi woytas ,żadnych kwasków , nawet rozcieńczonych - tym sposobem dobiłeś konającego:)
RAJTAR Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 hehh .. oczywiście powiedział to tyfus a nie woytas(chociaż myślę ,że on powiedziałby to samo)
RAJTAR Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 barov co do miedzi absolutnie się z Tobą zgadzam ale perhydrol ma dla mosiądzu katastrofalne skutki - zżera do gołego metalu eksponując przesadnie to co zrobiły lata w glebie.
RAJTAR Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 No fakt , wychodzi na to ,że najbezpieczniejszym sposobem dla mosiądzu będzie jednak woda utleniona albo coś rochę" mocniejszego ze skrupulatnym doglądaniem . pozdrawiam.(zaraz któryś z modów przeniesie nasze rozważania do działu konserwacja ;)pozdrawiam.
tyfus Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Kilka ustaleń porządkujących dział Numizmaty, który służy identyfikacji wyłącznie numizmatów oraz dyskusjami na tematy numizmatyczne.http://www.odkrywca.pl/-regulamin-dzialu-zanim-dodasz-temat-przeczytaj-obowiazkowo-,691475.html#691475myślę, że delikatne wskazówki odnośnie czyszczenia i konserwacji również w tym się zamykają - jednak jak najbardziej w dziale Konserwacja, szczegółowo było to wiele razy opisywane : jak czyścić, jakimi metodami, jak konserwować monety.
luki_ik Napisano 8 Marzec 2012 Autor Napisano 8 Marzec 2012 ciekawa lekturka dzięki (cały czas się uczymy)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.