Skocz do zawartości

Moje Lubelskie trafienia-pierwszy sezon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Dzisiejszy wypad.Trochę ombowy"

Trochę o miejscu gdzie szukałem
Miejsce wysadzienia pociągu(niemieckiego) z amunicją przez partyzantów.
W latach 80 przez ok 2 lata stacjonowali tam saperzy i oczyszczali teren.
Ale nie wszystko uprzatneli.

Na początek pocisk artyleryski kal.250-300mm i długości 70-80cm nawet go nie wykopywałem.
Leżał ponad 200m od toru,to jak silna musiała być eksplozja że tak daleko go odrzuciło.

Napisano

Odłamek z artylerii kalibru ok 150mm

Wpadło też ok 1kg łusek,które są wszech obecne,wystarczy przejść sie po polu nawet nie trzeba używać wykrywacza,leżą na ziemi,jak kamienie.

Napisano
Ogólnie partyzantka wysadziła(z opowieści miejscowych) 4-5 wagonów z amunicją,którą do dziś można znaleść w odległości nawet 400m od toru.

PS;Wszystkie niebezpieczne fanty zostały zakopane.
POzdawiam
Napisano
nie czepiaj się ukalek ważne ,ze chłopak wszystko co niebezpieczne zakopał większość z nas tu piszących zapewne też trafiała takie fanty które miejmy nadzieje zostały tam gdzie powinny. Pozdro
Napisano
,,Na początek pocisk artyleryski kal.250-300mm i długości 70-80cm nawet go nie wykopywałem''
Z takim podejściem to ty się naprawdę ciesz że masz jeszcze wszystko na miejscu.
Napisano
@ukalek a czego mam sprzedać?,bo znalazłem kilka pocisków artylerii.
Przecież do końca nie wiadomo co się wykopie,a że się trafiło to już inna sprawa.Każdy z forum kto szuka może takie coś wykopać.
Poszedłem w tamto miejsce bo myślałem że łuski z artylerii znajdę,a tu co innego wyskoczyło.
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie