Skocz do zawartości

Zagadka cz. 11

gumbi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No trudno może i źle zgadłem bo się opierałem na informacjach z netu, ale nie mogę zrozumieć dlaczego Japończycy też go nazywają Nakajima J9Y Kikka ?? Sam naród który go stworzył nie wie co stworzył ?
http://www.swannysmodels.com/Kikka.html.
Ale spróbujcie zgadnąć mimo wszystko też moją zagadkę. oczywiście wojskowy zadanie tak jak napisał Gumbi dla Sōji Okity
  • Odpowiedzi 304
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Soji Okita na zdjęciu zapodanym przez sonicsquada Jest Nakajima J9Y kikka , a nakajima Ki-201 to projekt niezrealizowany tak pisze na necie" chyba że na necie wszędzie byki. Oba samoloty były względnie oparte na me 262 - oczywiście nie dosłownie bo i silniki nie te dopiero po felerach japońskich silników wzorowano się na silniku BMW 003 i przekroje nie takie i skosy skrzydeł inne i założenia projektowe oraz wojskowe niższe niż Me-262 ale wzornictwo wzięte właśnie przez Japończyków z Me 262
Napisano
już łapię błąd w necie po prostu ktoś nadał Nakajimie symbol J9Y który to symbol nie istniał. A dlaczego Soji Okita napisał że zdjęcie przedstawia Nakajima Ki-201 Karyu ?? bo tego nie łapię??
Napisano
Wyjaśniam. Żart. Może zbyt naciągany do nadinterpretacji zdjęcia, ale jednak żart joke" ;-) Podałem prawidłową nazwę własną Kikka, bo błąd z netu żyje swoim życiem i ma się dobrze.
Przepraszam za zamieszanie. Ale na plus zaliczam wyjaśnienie tego netowego lapsusa.

Następna zagadka za chwilkę.
Napisano
Mitsubishi Ki-2 - bombowiec Ki-1 zbudowany zsotał przez Mitsubishi dla Armii Cesarstwa Japonii w 1930 roku a wzniósł się po raz pierwszy w 1933 roku. Pomimo swojego przestarzałego wyglądu, Ki-1 był używany w Mandżukuo i w północnych Chinach podczas wczesnych etapów II wojny chińsko-japońskiej, w miejscach, gdzie zagrożenie ze strony myśliwców wroga było minimalne.
Samolot ze zdjęcia to Mitsubishi Ki-2 który poleciał po raz pierwszy w maju 1933 roku.
Napisano

Japoński. W dodatku jest to Mitsubishi Ki-2 z roku 1933.

A może podasz odpowiedź na zagdkę kol. Landszafta bo tak wisi w próżni. Rozkminiłem podpowiedź, że jest to Ishikawajima ale za nic nie mogę go namierzyć.

Napisano
Póki co jeszcze żyję. Jeżeli Twoja japońska podpowiedź była podpowiedzią, a nie zmyłką, to szukać należy samolotu firmy Tachikawa, z charakterystycznym znakiem na burcie ;-)
Napisano
Nie mogę dać innego ujęcia mogę tylko dodać że obserwacyjny . że uzbrojony w 2 km Vickersa. ma silnik BMW kawasaki 12 cyl 500/600 PS Vkax 232km/h. nie podaję roku budowy bo to już będziecie nie na nitce tylko w kłębku ;o)
Napisano
nie ;o). ho ho ho !. ale się cieszę że wam kluchę zdałem.
Soji czytaj uważnie co piszę to jest Ishikawajima !! tylko podaj typ !! i np rok produkcji. Zagadki zadaję z książki którą niektórzy uznają za książkę wywiadu . wydana w 1939 roku . w niej są zdjęcia wszystkich nowocześniejszych konstrukcji na jakie warto zwrócić uwagę razem z dokładnym ich opisem i danymi technicznymi jakie opracowano na całym świecie .3/4 książki to konstrukcje wojskowe, 1/4 to samoloty cywilne , oraz wszystkie silniki jakie produkowano , lotniskowce jakie były w użyciu i każde państwo jest opisane osobno z wszystkimi danymi wojskowymi i cywilnymi jakie są do uzyskania. przyznam się że ten samolot będzie trudno znaleźć i prawdopodobnie trzeba wejść na strony z pismem krzaczkowym". Dlatego po pewnym czasie daję podpowiedzi do moich zagadek. Ale z uwagi że samolot jest w książce to musiał być gdzieś prezentowany na jakiejś wystawie lotniczej, bo np w części POLEN są wszystkie nasze prototypy zbudowane które wystawialiśmy na wystawach razem z Sumem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie