Landszaft Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 No trudno może i źle zgadłem bo się opierałem na informacjach z netu, ale nie mogę zrozumieć dlaczego Japończycy też go nazywają Nakajima J9Y Kikka ?? Sam naród który go stworzył nie wie co stworzył ?http://www.swannysmodels.com/Kikka.html. Ale spróbujcie zgadnąć mimo wszystko też moją zagadkę. oczywiście wojskowy zadanie tak jak napisał Gumbi dla Sōji Okity
Landszaft Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Jakoś mi głupieje link może tak www.swannysmodels.com/Kikka.html
Landszaft Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Soji Okita na zdjęciu zapodanym przez sonicsquada Jest Nakajima J9Y kikka , a nakajima Ki-201 to projekt niezrealizowany tak pisze na necie" chyba że na necie wszędzie byki. Oba samoloty były względnie oparte na me 262 - oczywiście nie dosłownie bo i silniki nie te dopiero po felerach japońskich silników wzorowano się na silniku BMW 003 i przekroje nie takie i skosy skrzydeł inne i założenia projektowe oraz wojskowe niższe niż Me-262 ale wzornictwo wzięte właśnie przez Japończyków z Me 262
Landszaft Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 już łapię błąd w necie po prostu ktoś nadał Nakajimie symbol J9Y który to symbol nie istniał. A dlaczego Soji Okita napisał że zdjęcie przedstawia Nakajima Ki-201 Karyu ?? bo tego nie łapię??
Sōji Okita Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Wyjaśniam. Żart. Może zbyt naciągany do nadinterpretacji zdjęcia, ale jednak żart joke" ;-) Podałem prawidłową nazwę własną Kikka, bo błąd z netu żyje swoim życiem i ma się dobrze. Przepraszam za zamieszanie. Ale na plus zaliczam wyjaśnienie tego netowego lapsusa. Następna zagadka za chwilkę.
Sōji Okita Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Zwyczajowe pytanie. Jaki to samolot? Prócz tego że stary ;-)
sonicsquad Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Mitsubishi Ki-2 - bombowiec Ki-1 zbudowany zsotał przez Mitsubishi dla Armii Cesarstwa Japonii w 1930 roku a wzniósł się po raz pierwszy w 1933 roku. Pomimo swojego przestarzałego wyglądu, Ki-1 był używany w Mandżukuo i w północnych Chinach podczas wczesnych etapów II wojny chińsko-japońskiej, w miejscach, gdzie zagrożenie ze strony myśliwców wroga było minimalne.Samolot ze zdjęcia to Mitsubishi Ki-2 który poleciał po raz pierwszy w maju 1933 roku.
gumbi Napisano 20 Marzec 2012 Autor Napisano 20 Marzec 2012 Japoński. W dodatku jest to Mitsubishi Ki-2 z roku 1933.A może podasz odpowiedź na zagdkę kol. Landszafta bo tak wisi w próżni. Rozkminiłem podpowiedź, że jest to Ishikawajima ale za nic nie mogę go namierzyć.
Sōji Okita Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Zawsze jest to pierwszy odpowiadający. Czyli Ty.
Landszaft Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 oczywiście sonicsquad zadaje ale widzę że Soji Okita padł przy mojej ;o)
Sōji Okita Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Póki co jeszcze żyję. Jeżeli Twoja japońska podpowiedź była podpowiedzią, a nie zmyłką, to szukać należy samolotu firmy Tachikawa, z charakterystycznym znakiem na burcie ;-)
Sōji Okita Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 A na fotce Phoenix D.III, w szwedzkich barwach ???
Sōji Okita Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 No to teraz czas na zagadkę Landszawta. Czy samolot na zdjęciu to jakaś szkolna Tachikawa, czy też Okicie spadała kita ;-D
Landszaft Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 gumbi dobrze rozgryzł pismo Japanese Ishikawajima to jest !, ale jaka ?? nie dałem zmyłki podpis wziąlem z japanese strony.
Landszaft Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Nie mogę dać innego ujęcia mogę tylko dodać że obserwacyjny . że uzbrojony w 2 km Vickersa. ma silnik BMW kawasaki 12 cyl 500/600 PS Vkax 232km/h. nie podaję roku budowy bo to już będziecie nie na nitce tylko w kłębku ;o)
Sōji Okita Napisano 21 Marzec 2012 Napisano 21 Marzec 2012 Uwielbiam takie zagadki. Mój typ jest taki że jest to któraś z wersji Kawasaki KDA-2.
Landszaft Napisano 21 Marzec 2012 Napisano 21 Marzec 2012 nie ;o). ho ho ho !. ale się cieszę że wam kluchę zdałem. Soji czytaj uważnie co piszę to jest Ishikawajima !! tylko podaj typ !! i np rok produkcji. Zagadki zadaję z książki którą niektórzy uznają za książkę wywiadu . wydana w 1939 roku . w niej są zdjęcia wszystkich nowocześniejszych konstrukcji na jakie warto zwrócić uwagę razem z dokładnym ich opisem i danymi technicznymi jakie opracowano na całym świecie .3/4 książki to konstrukcje wojskowe, 1/4 to samoloty cywilne , oraz wszystkie silniki jakie produkowano , lotniskowce jakie były w użyciu i każde państwo jest opisane osobno z wszystkimi danymi wojskowymi i cywilnymi jakie są do uzyskania. przyznam się że ten samolot będzie trudno znaleźć i prawdopodobnie trzeba wejść na strony z pismem krzaczkowym". Dlatego po pewnym czasie daję podpowiedzi do moich zagadek. Ale z uwagi że samolot jest w książce to musiał być gdzieś prezentowany na jakiejś wystawie lotniczej, bo np w części POLEN są wszystkie nasze prototypy zbudowane które wystawialiśmy na wystawach razem z Sumem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.