Skocz do zawartości

Amunicja lotnicza

Kiler

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Mam 2 pytania
1. Jakie pociski w amunicji 7,92x 57 mm stosowano w amunicji lotniczej (prosze o podanie symboli np. s.S.,S.m.K.l'Spur itd)
2. Do czego stosowano pocisk przedstawiony obok, caly aluminiowy wewnatrz.
Dzieki i pozdrawiam szukaczy!

Napisano
witam
na rysunku jest pocisk lekki lS (leichtes Spitzgeschoss - pocisk lekki) miał aluminiowy rdzeń i dlatego ważył tylko 5,5 g, przez co osiągał większą prędkość początkową - 925 m/s, ale w związku z tym posiadał krótszy zasięg (pociski te były używane głównie w obronie przeciwlotniczej); produkcja amunicji z tym pociskiem stanowiła około 4-7 % całkowitej produkcji. podobny był pocisk lS-L'Spur - to również pocisk leki ale połączony ze smugaczem. produkowano go w ilościach mniejszych od 1% całkowitej produkcji.

Do żytku w lotniczych MG17 produkowano naboje posiadające oznaczenie V Patrone" (czyli verbessert - wzmocnione) co oznaczało wzmocniony ładunek miotający, początkowo stosowano ładunki prochu nitrocelulozowego o symbolu Nz.Gew.R.P 1,8x1,3/0,2 i wadze 3,2-3,4 g, a następnie silniejszy materiał miotający - Nitro Penta". Naboje te, znakowane zielonym pierścieniem na pocisku, o wyższej o 15 % prędkości początkowej i wyższym ciśnieniu nie były polecane do użytku w zwykłych karabinach gdyż powodowały szybsze zużycie luf. Amunicja tego typu była dostępna z pociskiem :

S.m.K.v (Sptizgeschoss mit Stahlkern, verbessert) - pocisk z rdzeniem stalowym
S.m.K. L'Spur.v (Spitzgeschoss mit Stahlkern und Leuchtspur) - pocisk z rdzeniem stalowym, smugowy
S.m.K. Gl'Spur.v (Sptizgeschoss mit Stahlkern und Glimmspur) - pocisk z rdzeniem stalowym, świetlny (wskaźnikowy nocny)
P.m.K.v (Phosphor mit Kern) - pocisk z rdzeniem stalowym, smugowy, zapalający
B Patrone v (Beobachtung Patrone) - pocisk wskaźnikowy, wybuchowo zapalający
S.m.K. Ub. m. Zerl. (Sptizgeschoss mit Stahlkern Übungsmunition mit Zerleger) - pocisk z rdzeniem stalowym, ćwiczebny, z samolikwidatorem
S.m.K. L'Spur Ub. m. Zerl. (Sptizgeschoss mit Stahlkern und Leuchtspur, Ubungsmunition mit Zerleger) - pocisk z rdzeniem stalowym, smugowy, ćwiczebny, z samolikwidatorem
(dwa ostatnie to pociski ćwiczebne (Übungspatrone), używane do strzelania do celów powietrznych ciągniętych za samolotem (Luft-Schleppziele).
oczywiście w pełnych nazwach pocisków nie powtarzałem słowa verbessert.
pozdrawiam - jerzyk
Napisano
Wielkie dzieki jerzyk!!! A czy ta amunicja wymieniona przez Ciebie byla wystrzeliwana z samolotow w dol, na ziemie"? Bo wlasnie o to mi chodzilo.
Napisano
witam
każdy pocisk wystrzelony z broni pokładowej prędzej czy później spadnie na ziemię !
a tak poważnie to wszelkie rodzaje amunicji lotniczej kalibru 7,92x57 i większych były używane zarówno do zwalczania celów powietrznych jak i naziemnych.
pozdrawiam - jerzyk
Napisano
Jerzyk wiec rozumiem, ze amunicja wyposazona w takie pociski jak wymieniles, byla stosowana w amunicji lotniczej?
Sory, ze tak wypytuje, ale mam namiar na 2 zniszczone polskie samoloty we wrzesniu '39 przez lotnictwo niemieckie i chce pojsc w teren i zweryfikowac to. Te 2 sie spalily a trzeci zdazyl wjechac do lasu i ocalal, ale i tak miejscowa ludnosc go pozniej rozszabrowala. Byly to jakies dwuplaty z plotna, brezentu. Dziadek moj byl naocznym swiadkiem tego zdazenia. Niemcy strzelali z km-ow pokladowych i rzucali bomby. Bomby lezaly na lace do wiosny(niewypaly) az je ruscy wysadzili. Podobno samoloty za nisko lataly i bomby nie zdazyly sie odwrocic na zapalnik. Te co wybuchly to jest mnostwo odlamkiow po nich. Wiem, ze to zdarzenie nie jest opisane w zadnej ksiazce (chyba), ale wierze dziadkowi a i facet z sasiednij wsi o tym mi mowil. Chce poszukac ammo lotniczej i moze zalapie po serii jakie w luskach pociski byly.
Napisano
witam
podane rodzaje pocisków były używane do produkcji amunicji lotniczej, ale też do amunicji dla wojsk lądowych - o przeznaczeniu decydował ładunek miotający: zwykły dla wojsk lądowych (Heer) i silniejszy (wzmocniony) dla lotnictwa.
pozdrawiam - jerzyk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie