Skocz do zawartości
  • 0

choduny

dark75

Pytanie

Napisano

Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się kiedyś z takim przedmiotem , czy jest to produkcja Polska czy zagraniczna , brak widocznych jakichkolwiek napisów, sygnatur ,i czy jest ktoś w stanie określić rok produkcji? pozdrawiam

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tzw. HKAFO - hip-knee-ankle-foot orthosis. sprzet ortopedyczny stosowany na szeroka skale w XIX i XXw. (teraz tez)umozliwiajacy wstawanie i chodzenie o kulach w szeregu chorób typu polio, mpd, urazy kregoslupa. sygnatur moze nie byc bo czesto takie rzeczy byly robione przez male zaklady na indywidualne zamowienie. A jesli chodzi o datowanie wyglada na przedwojenne - zwroc uwage na materialy, elementy typu szlufki, sprzaczki, zawiasy...i porownaj z obrazkami z gugla. pozdr
Napisano

Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się kiedyś z takim przedmiotem , czy jest to produkcja Polska czy zagraniczna , brak widocznych jakichkolwiek napisów, sygnatur ,i czy jest ktoś w stanie określić rok produkcji? pozdrawiam

Napisano
Mnie pasuje to pod usztywnienia stosowane przy jeździe konnej - dla ludzi z problemami związanymi z nogami. Widziałem niegdyś takie cudo. Oczywiście może to być tylko moje skojarzenie
Napisano
Teoretycznie jest to możliwe z tą jazdą konną, ale praktycznie to raczej ciężka sprawa właściciel tych „chodunów czy protez” był inwalida miał uszkodzony kręgosłup a jednak w jakis sposób był w stanie się poruszać zakładając je na swoje nogi prawdopodobnie miał jeszcze długie kule które zakładał pod pachy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie