mucha722 Napisano 25 Luty 2012 Autor Share Napisano 25 Luty 2012 Witam ponownieDzisiaj rozpocząłem moją przygodę z wykrywaczem, zaczynając skromnie- od ogródka. Nie wyjąłem nic wartościowego, stary hak, dwa spore gwoździe, jakąś grubą blaszkę i inny niezidentyfikowany kawałek czegoś. Poza tym ostatnim wszystkie cztery przedmioty są grubo obrośnięte rdzą, może nawet nic pod tą rdzą nie zostało- nie wiem. W każdym razie jako że to są moje pierwsze 'skarby' chciałbym je sobie odnowić, jeżeli będzie to możliwe, przy okazji będę umiał to robić jak znajdę coś ciekawszego. Wszędzie widzę pytania o konserwacje jakiś szczególnych przedmiotów, a mi chodzi o takie drobnostki, dlatego pytanie - jak się za to zabrać? Co powinienem zrobić? Odrzucam metodę elektrolizy (pytanie dodatkowe- elektroliza tylko do odnawiania monet?).Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 25 Luty 2012 Share Napisano 25 Luty 2012 Elektro jest do odrdzewiania wszystkiego czego zechcesz - usuwa farbę patynę oksyde itp . Kol.zajrzyj na forum a nie zadajesz takie pytania . Wstaw fotki - bo tak możemy gdybać. O metodach konserwacji szmelcu znajdziesz na forum . Czy szczotka na wiertarce ,czy autoliza czy elektroliza czy kwas czy co tam jeszcze sb wymarzysz. Dział konserwacja udzieli odpowiedzi . Trochę inwencji własnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WykoP2411+ Napisano 26 Luty 2012 Share Napisano 26 Luty 2012 Odrzucasz metodę elektrolizy a elektroliza służy właśnie do odnawiania takiego truchła. Możesz oczywiście jechać ze szczoty aż wyszlifujesz rdzę do tego stopnia że będzie wyglądać jak metal i co dwa tygodnie ponawiać czyszczenie aż do całkowitego zaniku twojego ,,skarbu,,.Czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj.Dział konserwacja to esencja wiedzy w tym temacie i nie takie perypetie tu ludzie mieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 26 Luty 2012 Share Napisano 26 Luty 2012 Odrzucasz metode elektro bo po co czyścić takie śmieci tą metodą ardziej skomplikowaną". Kol Wykop czyśiłes kiedyś szczotą na wiertarce ? Nie wydaje mi się...jeżeli rdza nie schodzi bierzesz grubszą czczote lub opukujesz młotkiem ( w zależności od fantu i jego stanu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falkenbach Napisano 26 Luty 2012 Share Napisano 26 Luty 2012 Szczotka na rdzę?Bez sensu.Elektroliza lub autoliza i dopiero szczotka a jeżeli to są jak mówisz śmieci to możesz zastosować metodę octową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WykoP2411+ Napisano 26 Luty 2012 Share Napisano 26 Luty 2012 Kolego Barson,owszem można ale szczota i tak nie wyczyści tak dokładnie jak elektro i po czasie ruda się pojawi.O charataniu zdrowego metalu nie wspomnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 26 Luty 2012 Share Napisano 26 Luty 2012 Metal z wżerami ciężko nazwac zdrowym ale jak tam chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.