Skocz do zawartości

Prosta konserwacja śmieci, podstawy?

mucha722

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ponownie
Dzisiaj rozpocząłem moją przygodę z wykrywaczem, zaczynając skromnie- od ogródka. Nie wyjąłem nic wartościowego, stary hak, dwa spore gwoździe, jakąś grubą blaszkę i inny niezidentyfikowany kawałek czegoś. Poza tym ostatnim wszystkie cztery przedmioty są grubo obrośnięte rdzą, może nawet nic pod tą rdzą nie zostało- nie wiem. W każdym razie jako że to są moje pierwsze 'skarby' chciałbym je sobie odnowić, jeżeli będzie to możliwe, przy okazji będę umiał to robić jak znajdę coś ciekawszego. Wszędzie widzę pytania o konserwacje jakiś szczególnych przedmiotów, a mi chodzi o takie drobnostki, dlatego pytanie - jak się za to zabrać? Co powinienem zrobić? Odrzucam metodę elektrolizy (pytanie dodatkowe- elektroliza tylko do odnawiania monet?).
Z góry dzięki.
Napisano
Elektro jest do odrdzewiania wszystkiego czego zechcesz - usuwa farbę patynę oksyde itp . Kol.zajrzyj na forum a nie zadajesz takie pytania . Wstaw fotki - bo tak możemy gdybać. O metodach konserwacji szmelcu znajdziesz na forum . Czy szczotka na wiertarce ,czy autoliza czy elektroliza czy kwas czy co tam jeszcze sb wymarzysz. Dział konserwacja udzieli odpowiedzi . Trochę inwencji własnej.
Napisano
Odrzucasz metodę elektrolizy a elektroliza służy właśnie do odnawiania takiego truchła. Możesz oczywiście jechać ze szczoty aż wyszlifujesz rdzę do tego stopnia że będzie wyglądać jak metal i co dwa tygodnie ponawiać czyszczenie aż do całkowitego zaniku twojego ,,skarbu,,.Czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj.Dział konserwacja to esencja wiedzy w tym temacie i nie takie perypetie tu ludzie mieli.
Napisano
Odrzucasz metode elektro bo po co czyścić takie śmieci tą metodą ardziej skomplikowaną". Kol Wykop czyśiłes kiedyś szczotą na wiertarce ? Nie wydaje mi się...jeżeli rdza nie schodzi bierzesz grubszą czczote lub opukujesz młotkiem ( w zależności od fantu i jego stanu)
Napisano
Kolego Barson,owszem można ale szczota i tak nie wyczyści tak dokładnie jak elektro i po czasie ruda się pojawi.O charataniu zdrowego metalu nie wspomnę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie