Skocz do zawartości
  • 0

Hełm ?

afrak

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
na podstawie tego zdjęcia wydaje mi się że ten hsłer ma podwinięty rant więc prawidłowe rozpoznanie jest kol kurkow czyliM35 lub 40. Daj fotki wywietrzników
Napisano
A na jakiej podstawie z taka pewnościa kol albann twierdzisz że to M35? Na tym zdjęciu wcale nie widać wywietrzników wię identyfikacja pomiędzy M35 a 40 jest niemożliwa
Napisano
Jeszcze jedno hermann1984 jak nie masz o czyms pojecia to sie nie wypowiadaj widziales wogole kiedys M42?? Chyba nie ja mialem ich troche takze wiem a ty nie masz pojecia o modelach helmow.
Napisano
Tu masz kol herman M42 - widzisz jakieś podobieństwo choćby w nitach podtrzymujących obręcz fasunku? http://bp-militaria.com/sstore/images/camo1.jpg
Napisano
Ok niech wam bedzie ja obstawiam, ze to m35 mam wlasnie taki w reku i mam takze m40 w reku. Nie wiem czy wiecie ale helm to nie helm byly różne obwody dla dzieci z hitler jugend byly male obwody byly tez helmy dla ludzi z duza głowa wiec nie ma co sie sugerowac rozstawm nitów lepiej zmierzyc jego obwód.
Napisano
Panowie1 Niemieckie hemy drudowojenne (M35,40,42)miały mocowana obręcz podtrzymującą fasune na 3 nitach(rozginanych wącach/zpinkach" z podkładkami jak kto woli)
Były 2 ity" w okolicach skroni" - biżej czoła"hełmu i jeden z tyłu. na zdjęciu widać wyraznie 2 ity" z boku hełmu więc nie jest to hałer niemiecki. Przepraszam kol herman za ity" zeawalasz na słowo zapinki?
Napisano
patrzę patrzę za diabła nie widzę więcej niż 1 nitu na tym zdjęciu, jak też nie mogę za daibła powiedzieć z pewnością czy to 35 lub 40 czy 42,a kilka hełmów miałem w ręku;)
kolego afrak daj proszę zdjęcia hełmu
- z profilu
- zbliżenie na krawędź czerepu od wewnątrz
- wywietrznik(oczko wentylacyjne") od wewnątrz
Pierwsze wrażenie klasyczny niemiecki hełm któregoś z wyżej wymienionych typów, w bardzo fajnym malowaniu...
hiszpanów nie biorę pod uwagę, zdziwiłbym się gdyby to węgier był...wszystko wyjaśni się po dodatkowych zdjęciach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie