Skocz do zawartości
  • 0

szabla

pielak21

Pytanie

Napisano
proszę o pomoc posiadam szable po pradziadku był w legionach walczył w I i II wojnie proszę o podanie wzoru chciałbym ją zrekonstruować

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
proszę o pomoc posiadam szable po pradziadku był w legionach walczył w I i II wojnie proszę o podanie wzoru chciałbym ją zrekonstruować
Napisano
Ja poproszę o zdjęcia lepszej jakości (zwłaszcza to 1). Napisałeś że sygnatury są nieczytelne, rozumiem że są po nich pozostałości wrzuć i ich zdjęcie to może bardzo pomóc.
Pozdrawiam Marek!
Napisano
Może to być polska głownia.W niektórych przypadkach przy szablach wz 17 i 21 występowały głownie polskiej produkcji ciągnione w dwie bruzdy.

Ta z tematu to na 99,9% głownia do bojowej szabli kawaleryjskiej.Gdzie służył dziadek?

Przydatne byłyby tu wymiary.Nie tylko długość, także szerokość, krzywizna, grubość(trzpienia też)...Czy jest on zakończony gwintem?Już nie mówiąc o dokładnych zdjęciach.
Napisano
Nie za bardzo jeszcze siedzę w temacie szabel.Ale na mój gust to zrób zdjęcie całości i podaj wymiary tej głowni.Dużo łatwiej będzie ci coś podpowiedzieć.W tamtych latach używano naprawdę masę różnej broni.
Napisano
pradziadek służył w krakowie wcześniej w wojsku austryjackim pochodzi z Lubnia koło myślenic był kawalerzystą
niestety nie mam jego zdjęć w mundurze
sygnatury nie czytelne przez duże wżery
gwint na tzrpieniu odłamany prawdopodobnie przy ściąganiu rękojeści
przedtem posiadał ją kuzyn który nie wylewa za kołnierz
teraz o szabli
szabla dł.całkowita 90cm.
sam trzpień 11cm
szerokość szabli 3cm
ok.10cm. przy czubku ostrzona obustronnie
zakrzywiona na środku 2.5 cm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie