Mj Napisano 14 Luty 2012 Autor Napisano 14 Luty 2012 Do czego i kiedy używano tego typu miarek? Przychodzi mi do głowy aptekarstwo, ale pewności nie mam. Moja na rewersie ma cyfrę 5". Oba fragmenty zagrzebane były 10 cm od siebie więc zapewne stanowiły kiedyś jedną całość.
kopijnik2 Napisano 16 Luty 2012 Napisano 16 Luty 2012 raczej dla myśliwego - niż dla wojakawojak nie kombinował z ilością prochu
Mj Napisano 14 Luty 2012 Autor Napisano 14 Luty 2012 Do czego i kiedy używano tego typu miarek? Przychodzi mi do głowy aptekarstwo, ale pewności nie mam. Moja na rewersie ma cyfrę 5". Oba fragmenty zagrzebane były 10 cm od siebie więc zapewne stanowiły kiedyś jedną całość.
Mj Napisano 14 Luty 2012 Autor Napisano 14 Luty 2012 I wspomniana piątka. Z góry dziękuję za wszelkie info.
toska Napisano 16 Luty 2012 Napisano 16 Luty 2012 Witam kolego to jak najbardziej miarka ale nie aptekarska a militarna do odmierzania ładunku prochowego do kapiszona.Trafiłem z ładownicą carską i cała mnóstwem pustych kapiszonów z małą różnicą u mnie zamiast ,,5,, było,,7,,
kopijnik2 Napisano 16 Luty 2012 Napisano 16 Luty 2012 ?fi 4,6 mm typowegomasa udarowo-zapalnaraczej do odmierzenia ilości prochu ładunku...po zgarnięciu górki" - stała ilość dla numeru miarkizastosowanie innego numeru zmienia ilość prochu - wzmacnia/osłabia ładunek
Pytanie
Mj
Do czego i kiedy używano tego typu miarek? Przychodzi mi do głowy aptekarstwo, ale pewności nie mam. Moja na rewersie ma cyfrę 5". Oba fragmenty zagrzebane były 10 cm od siebie więc zapewne stanowiły kiedyś jedną całość.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.