Skocz do zawartości
  • 0

bagnet demag duisburg

dziarson

Pytanie

Napisano

witam chciał bum się dowiedzieć coś o tym bagnecie np. w jakich latach był produkowany i do jakiej broni przeznaczony i td. bicia posiada (demag duisburg)a z drugiej strony znane mi DRGM pozdrawiam

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam, Gesetzlich Geschutzt,były 3 albo 4 wersje oznaczenia taka jak na tej czeskiej stronie,taka jak u kolegi dziarson,wczesne wersje były oznaczane na progu głowni Demag D.R.G.M bite jedno nad drugim ,z nazwą bagnet oficerski to nie wiem ja się nie spotkałem z takim określeniem według mnie był stosowany jako nóż okopowy a w razie potrzeby jako bagnet krótszy to i wygodniejszy do użycia w okopie
Napisano
Ten bagnecik z czeskiej strony wydaje mi się jakoś znajomy...
Czy to nie jest czasem dokładnie ten, co na ostatniej fotce tutaj:
http://bagnety.pl/niemcy/150-bagnety-zastze.html
Odpryski na pochewce wydają mi się identyczne .... hihihi ...

;-)
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano

witam chciał bum się dowiedzieć coś o tym bagnecie np. w jakich latach był produkowany i do jakiej broni przeznaczony i td. bicia posiada (demag duisburg)a z drugiej strony znane mi DRGM pozdrawiam

Napisano
Witam, Demag-Deutsche Maschinenfabrik AG,lata produkcji 1916-1918,to gotyckie D to prawdopodobnie abnahmemarke (znak odbioru),patrząc na oznaczenia wersja po 1916 roku. Słabe zdjęcia ale jak dla mnie kopia
Napisano
Wiem że te czeskie czy litewskie strony z bagnetami są dla Was jak wyrocznia.Ale pozwolę sobie zauważyć że można tam zobaczyć również kopie bagnetów,na które niektórzy się powołują przytaczając te strony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie