dziarson Napisano 11 Luty 2012 Autor Napisano 11 Luty 2012 witam chciał bum się dowiedzieć coś o tym bagnecie np. w jakich latach był produkowany i do jakiej broni przeznaczony i td. bicia posiada (demag duisburg)a z drugiej strony znane mi DRGM pozdrawiam
bert.F Napisano 12 Luty 2012 Napisano 12 Luty 2012 witam, Gesetzlich Geschutzt,były 3 albo 4 wersje oznaczenia taka jak na tej czeskiej stronie,taka jak u kolegi dziarson,wczesne wersje były oznaczane na progu głowni Demag D.R.G.M bite jedno nad drugim ,z nazwą bagnet oficerski to nie wiem ja się nie spotkałem z takim określeniem według mnie był stosowany jako nóż okopowy a w razie potrzeby jako bagnet krótszy to i wygodniejszy do użycia w okopie
zukuri Napisano 12 Luty 2012 Napisano 12 Luty 2012 Ten bagnecik z czeskiej strony wydaje mi się jakoś znajomy...Czy to nie jest czasem dokładnie ten, co na ostatniej fotce tutaj:http://bagnety.pl/niemcy/150-bagnety-zastze.htmlOdpryski na pochewce wydają mi się identyczne .... hihihi ...;-)Pozdrawiam, Piotr.
dziarson Napisano 11 Luty 2012 Autor Napisano 11 Luty 2012 witam chciał bum się dowiedzieć coś o tym bagnecie np. w jakich latach był produkowany i do jakiej broni przeznaczony i td. bicia posiada (demag duisburg)a z drugiej strony znane mi DRGM pozdrawiam
torba5 Napisano 11 Luty 2012 Napisano 11 Luty 2012 bagnet zastępczy/ nóż okopowy wz 1916 z wygiętą rękojeścią do karabinu mauser 98
dziarson Napisano 11 Luty 2012 Autor Napisano 11 Luty 2012 dodam ze na rancie ostrza przy rączce jest jeszcze wybite coś w kształcie gotyckiego D
dziarson Napisano 13 Luty 2012 Autor Napisano 13 Luty 2012 dziękuje wam koledzy za info, myślę że za paczkę papierosów było warto go dodać do swojej kolekcji...;)pozdrawiam.
bert.F Napisano 12 Luty 2012 Napisano 12 Luty 2012 Witam, Demag-Deutsche Maschinenfabrik AG,lata produkcji 1916-1918,to gotyckie D to prawdopodobnie abnahmemarke (znak odbioru),patrząc na oznaczenia wersja po 1916 roku. Słabe zdjęcia ale jak dla mnie kopia
HUBERTS Napisano 16 Luty 2012 Napisano 16 Luty 2012 Wiem że te czeskie czy litewskie strony z bagnetami są dla Was jak wyrocznia.Ale pozwolę sobie zauważyć że można tam zobaczyć również kopie bagnetów,na które niektórzy się powołują przytaczając te strony.
Pytanie
dziarson
witam chciał bum się dowiedzieć coś o tym bagnecie np. w jakich latach był produkowany i do jakiej broni przeznaczony i td. bicia posiada (demag duisburg)a z drugiej strony znane mi DRGM pozdrawiam
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.