Defekt Napisano 10 Luty 2012 Autor Napisano 10 Luty 2012 Witam!Poproszono mnie o wybór jakiegoś wykrywacza przydatnego w branży wodociągowej. Wykrywacz ma służyć odnajdywaniu rur, zakopanych zaworów itp. Także głębokość konkretna no i możliwość odróżnienia puszki po piwie od zaworu (jeśli to możliwe). Kwota do wydania 2000zł.Sprawa dość specyficzna i dlatego zakładam nowy temat.Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Piotr.Poszukiwacz Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 WitamZobacz: http://www.armand.pl/p68,wykrywacz-metali-armand-wod-kan.html
slawo07 Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 Pracuje w branży instalacyjnej firma zakupiła mi Whites'a 3900 D pro plus Z mojego doświadczenia nadaje się on tylko do włazów puszek i złomu o kluczach rurach można zapomnieć .Świetnie się spisuje jak coś zgubisz w wykopie albo po awarii koparki .Nie wiem czy znajdziesz wykrywacz z cewką co złapie setkę z 180cm.Co do kluczy pierw wyzbierasz wszystkie puszki a potem trafisz na skrzynke z kluczem
fuks_ag Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 allegro.pl/skaner-magnetyczny-do-poszuk-inst-elekt-gaz-kanali-i2107062447.htmla jak chcesz sobie powykrywac hobbystycznie i czasem do roboty to rama albo twobox np tm808 lub garrett gti2500, skanerem nie masz mozliwosci przemiatac tylko go trzymasz przy nodze i sie krecisz.w jakims ograniczonym obszarze na dłuższą metę odpadnie ci ręka:)
kopijnik2 Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 no mercy...czyli wymyślono specjalne...np. http://www.lokalizatory.com.pl/vm880c.htm
slawo07 Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 Dużo wymyślono ,a połowa to wielka ściema trzeba mieć to w rękach , przetestować i z czystym sumieniem polecić .To miałem allegro.pl/skaner-magnetyczny-do-poszuk-inst-elekt-gaz-kanali-i2107062447.html i oddałem szybko
slawo07 Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 Bo szybciej znalazłem kabel szpadlem jak tym skanerem
fuks_ag Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 www.czujniki.net/index.php/id_2772_mode_proddet.html lokalizator przewodów i rur. cena 848pln. ale zasuw i zaworów oraz studzienek nie znajdziesz.ps. slawo.dziwne rzeczu piszesz, ten skaner powinien znaleźć bez problemu przewód rurę, dzialales zgodnie z instrukcją? podobnymi skanerami bawią się serwisanci tepsy i znajdują pokrywy linie swiatlowodowe również bo kabel zbrojony
slawo07 Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 Może mój model skanera był jakiś zajechany ,ale dobrego zdania na ten temat nie mam .Widziałem ekipy wodociągowe z takim skanerem i tez mieli problemy z namierzeniem zasuw. Nie wiem czy kolega Defekt znajdzie w takiej cenie tak dobry wykrywacz do tych skarbów Mój szef by dawno takie coś zakupił gdyby było takie tanie i sprawdzone, a zerwanie każdej ziemnej instalacji wiąże się z dużymi kosztami .pozdro
jotem Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 http://www.instruments4hire.co.uk/radiodetection_cat_and-jenny.htmJa w angielskiej gazowni stosuje to...metalowe rury,elektryczne kable jak zywe sa,sprawdzone i stosowane kazdego dnianie pokaze:-azbestowych-swiatlowodow,itp
tyfus Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 http://www.google.pl/search?hl=pl&cp=15&gs_id=1n&xhr=t&q=lokalizator+urz%C4%85dze%C5%84+podziemnych&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1356&bih=634&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=u4M1T_6VGYWS-wbluu3oAQhttp://cokupic.pl/produkt/Wykrywacz-Urzadzen-Podziemnych-Radiodetection-Rd4000Sl-8Khz-Na/informacje_o_produkcie
Lonewolf Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 Zasadniczo to zalezy czego szukasz. Jesli starych przewodów w stali nie ma problemu standardowe urzadzenie geopilot" jesli PE PCV lezysz i kwiczysz, przekop kontrolny. O ile mnie nic nie ominelo to nie ma innej opcji no chyba ze kanalizacja wtedy wprowadza sie nadajnik do rury a odbiornik wskazuje na powierzchni gdzie sie znajduje nadajnik. Po drugie nawet podłączając sie pod przewód stalowy jesli obszar jest mocno obfitujacy w uzbrojenie podziemne np kable wysokiego/ sredniego napiecia TP i tp sygnał sciaga najmocniejszego tj duzego napiecia.
Defekt Napisano 10 Luty 2012 Autor Napisano 10 Luty 2012 Dziękuję bardzo za pomoc. Przyjrzę się przedstawionym tu typom. Chodzi mi właśnie głównie o opinie użytkowników, bo w sieci tego pełno. Szukałem już kilka razy z własnym sprzętem (HS-3 oraz ACE-150) no i w większości z wynikiem pozytywnym, ale jest okazja kupić coś nowego za większe pieniądze więc trzeba korzystać, na tygodniu będzie służył w pracy, weekendy u mnie ;)PS: Oczywiście dalsza dyskusja w tym temacie mile widziana. Pozdrawiam
Lonewolf Napisano 11 Luty 2012 Napisano 11 Luty 2012 Do poszukiwania przewodów w ziemi to całkiem inny sprzet niz wykrywacze. Wydaje mi sie ze sprzetem typu geopilot raczej bylo bu uciążliwe szukanie np łusek bo nadajnik i odbiornik nie jest razem. Nadajnik stawiamy w miejscu gdzie wiemy ze jest przewód np okolice zasówy itp. Przeczesujac teren w około i odchodzac od nadajnika łapiemy sygnał a raczej jego brak i tak lokalizujemy gdzie sie znajduje. Po kilkunast-kilkudziesięciu metrach wracamy po nadajnik stawiamy na ostatnim znanym połozeniu przewodu i lecimy dalej. Mniej wiecej tak sie to robi.
slawo07 Napisano 11 Luty 2012 Napisano 11 Luty 2012 Zostań w pracy przy H-3 i zarabiaj nim dalej na coś lepszego z czym będziesz mógł się pobawić w weekendy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.