Skocz do zawartości

Wykrywacz do wodociągów/kanalizacji

Defekt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Poproszono mnie o wybór jakiegoś wykrywacza przydatnego w branży wodociągowej. Wykrywacz ma służyć odnajdywaniu rur, zakopanych zaworów itp. Także głębokość konkretna no i możliwość odróżnienia puszki po piwie od zaworu (jeśli to możliwe). Kwota do wydania 2000zł.
Sprawa dość specyficzna i dlatego zakładam nowy temat.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Napisano
Pracuje w branży instalacyjnej firma zakupiła mi Whites'a 3900 D pro plus Z mojego doświadczenia nadaje się on tylko do włazów puszek i złomu o kluczach rurach można zapomnieć .Świetnie się spisuje jak coś zgubisz w wykopie albo po awarii koparki .Nie wiem czy znajdziesz wykrywacz z cewką co złapie setkę z 180cm.Co do kluczy pierw wyzbierasz wszystkie puszki a potem trafisz na skrzynke z kluczem
Napisano
allegro.pl/skaner-magnetyczny-do-poszuk-inst-elekt-gaz-kanali-i2107062447.html
a jak chcesz sobie powykrywac hobbystycznie i czasem do roboty to rama albo twobox np tm808 lub garrett gti2500, skanerem nie masz mozliwosci przemiatac tylko go trzymasz przy nodze i sie krecisz.w jakims ograniczonym obszarze na dłuższą metę odpadnie ci ręka:)
Napisano
Dużo wymyślono ,a połowa to wielka ściema trzeba mieć to w rękach , przetestować i z czystym sumieniem polecić .To miałem allegro.pl/skaner-magnetyczny-do-poszuk-inst-elekt-gaz-kanali-i2107062447.html i oddałem szybko
Napisano
www.czujniki.net/index.php/id_2772_mode_proddet.html lokalizator przewodów i rur. cena 848pln. ale zasuw i zaworów oraz studzienek nie znajdziesz.
ps. slawo.dziwne rzeczu piszesz, ten skaner powinien znaleźć bez problemu przewód rurę, dzialales zgodnie z instrukcją? podobnymi skanerami bawią się serwisanci tepsy i znajdują pokrywy linie swiatlowodowe również bo kabel zbrojony
Napisano
Może mój model skanera był jakiś zajechany ,ale dobrego zdania na ten temat nie mam .Widziałem ekipy wodociągowe z takim skanerem i tez mieli problemy z namierzeniem zasuw. Nie wiem czy kolega Defekt znajdzie w takiej cenie tak dobry wykrywacz do tych skarbów Mój szef by dawno takie coś zakupił gdyby było takie tanie i sprawdzone, a zerwanie każdej ziemnej instalacji wiąże się z dużymi kosztami .pozdro
Napisano
http://www.instruments4hire.co.uk/radiodetection_cat_and-jenny.htm
Ja w angielskiej gazowni stosuje to...metalowe rury,elektryczne kable jak zywe sa,sprawdzone i stosowane kazdego dnia
nie pokaze:
-azbestowych
-swiatlowodow,itp
Napisano
http://www.google.pl/search?hl=pl&cp=15&gs_id=1n&xhr=t&q=lokalizator+urz%C4%85dze%C5%84+podziemnych&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1356&bih=634&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=u4M1T_6VGYWS-wbluu3oAQ

http://cokupic.pl/produkt/Wykrywacz-Urzadzen-Podziemnych-Radiodetection-Rd4000Sl-8Khz-Na/informacje_o_produkcie
Napisano
Zasadniczo to zalezy czego szukasz. Jesli starych przewodów w stali nie ma problemu standardowe urzadzenie geopilot" jesli PE PCV lezysz i kwiczysz, przekop kontrolny. O ile mnie nic nie ominelo to nie ma innej opcji no chyba ze kanalizacja wtedy wprowadza sie nadajnik do rury a odbiornik wskazuje na powierzchni gdzie sie znajduje nadajnik. Po drugie nawet podłączając sie pod przewód stalowy jesli obszar jest mocno obfitujacy w uzbrojenie podziemne np kable wysokiego/ sredniego napiecia TP i tp sygnał sciaga najmocniejszego tj duzego napiecia.
Napisano
Dziękuję bardzo za pomoc. Przyjrzę się przedstawionym tu typom. Chodzi mi właśnie głównie o opinie użytkowników, bo w sieci tego pełno. Szukałem już kilka razy z własnym sprzętem (HS-3 oraz ACE-150) no i w większości z wynikiem pozytywnym, ale jest okazja kupić coś nowego za większe pieniądze więc trzeba korzystać, na tygodniu będzie służył w pracy, weekendy u mnie ;)
PS: Oczywiście dalsza dyskusja w tym temacie mile widziana.
Pozdrawiam
Napisano
Do poszukiwania przewodów w ziemi to całkiem inny sprzet niz wykrywacze. Wydaje mi sie ze sprzetem typu geopilot raczej bylo bu uciążliwe szukanie np łusek bo nadajnik i odbiornik nie jest razem. Nadajnik stawiamy w miejscu gdzie wiemy ze jest przewód np okolice zasówy itp. Przeczesujac teren w około i odchodzac od nadajnika łapiemy sygnał a raczej jego brak i tak lokalizujemy gdzie sie znajduje. Po kilkunast-kilkudziesięciu metrach wracamy po nadajnik stawiamy na ostatnim znanym połozeniu przewodu i lecimy dalej. Mniej wiecej tak sie to robi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie