Skocz do zawartości
  • 0

Cechy probiercze na sygnecie.

Harnaś77

Pytanie

Napisano

Witam.

Wpadł mi ostatnio w ręce taki oto sygnet. Zastanawiają mnie dwie cechy wybite wewnątrz. W górnej cesze, obok ósemki jest jakby symbol ptaka, ale to moja interpretacja. Może ktoś z forumowiczów ma większą wiedzę w tym temacie i zechce się nią podzielić. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Harnaś

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Wpadł mi ostatnio w ręce taki oto sygnet. Zastanawiają mnie dwie cechy wybite wewnątrz. W górnej cesze, obok ósemki jest jakby symbol ptaka, ale to moja interpretacja. Może ktoś z forumowiczów ma większą wiedzę w tym temacie i zechce się nią podzielić. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Harnaś

Napisano
Wyglądają tak samo jak na zdjęciu tutaj: http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum24/aa_copy12.jpg
Żeby nie było że gdzieś ten sygnet kupiłem, co to to nie :) Znalazłem na strychu w jakiejś puszce z guzikami, monetami itp. Złoto to nie jest na pewno, bo śniedzieje podobnie jak mosiądz, może nieco mniej.
A czy takie wzory cech są lub były gdzieś używane, czy to tylko wymysł na złodziejskie potrzeby ? I co niby ma oznaczać ta druga cecha: 150 czy 15o w figurze jak dla wyrobów ze srebra?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie