Skocz do zawartości

Armand Prospector 2.Zachowanie wykrywacza w mroźne dni.

PUMA1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziś wyszedłem w teren z Prospectorem 2 przy temperaturze około -8 stopni i wykrywacz zaczął wariować po około 20 minutach w terenie dziwnie się wzbudzał piszczał i cały czas sygnalizował że baterie są rozładowane dodam że założyłem nowe baterie ze sklepu i sprawdzałem na czujniku czy są dobre. Dziwne jest to że tak szybko siadły baterie po około 20 minutach w terenie . Spotkałem się praktycznie z takim przypadkiem pierwszy raz a miałem już wiele wykrywaczy. Po powrocie do domu i gdy wykrywacz był w ciepłym otoczeniu wszystko było ok pracował stabilnie i na tescie baterii wykrywacz pokazywał że są dobre, myślę że za szybko coś się rozładowują na mrozie. Dodam że w terenie zasięg drastycznie zmalał na statyku gdzie np. w domu łapie spokojnie puszkę aluminiową z około 65 cm. na wyraźnym sygnale to w terenie fiskarsa łapał z jakiś 30 cm. czyli drastycznie spadł zasięg.Mam pytanie a jak jest u innych użytkowników co mają Armandy Prospectory lub Prospectory 2 ?
Napisano
Witam. Jestem nowy na tym forum. Od około miesiąca posiadam Prospectora2. Przed tymi mrozami zdążyłem kilka razy wyjść z nim na rekonesans. Baterie siadały po około dwóch godzinach, przy temperaturze +3 - 0. Co do zasięgów to nie zauważyłem drastycznych spadków, no ale temperatura była wyższa niż w twoim przypadku.
Napisano
W czasie mrozów można poszaleć trochę dłużej wykrywką z akumulatorem,baterie klękają niemal natychmiast,nawet te nowe.Mróz automatycznie zmniejsza ich pojemność o kilkadziesiąt procent a co za tym idzie zmniejsza się zasięg i to bardzo. Można poeksperymentować z folią termiczną,taką jak okrywa się rannych w wypadkach,folia ta zapobiega wychłodzeniu tylko trzeba pamiętać że strona foli nie jest obojętna gdyż jedna ,,grzeje,,a druga ,,chłodzi,,
Napisano
Panie PUMA1.

miałem taki sam problem... włorzyłem naładowane baterie i wykrywacz mi pokazał ze nie ma baterii albo już się rozładowały po 15 minutach chodzenia, wymieniłem na drugie baterie i już było git. może tak samo zrób...
Napisano
Moim zdaniem to też zależy od wykrywacza jak wiadomo armandy są składane ręcznie,mój prospector na mrozie -12 wytrzymał jakieś 40min. ale nie wariował.Poprostu działał bez zarzutu do momentu sygnalizacji zużytych baterii potem nie dał się nawet włączyć.Po powrocie do domu i ogrzaniu sprzętu baterie musiałem wymienić,prawie całkiem się wyczerpały.
Napisano
Witam w instrukcji jest napisane Zasilanie: 2 sztuki baterii 9V 6F22 lub zamiennych akumulatorków. Charakteryzuje się niskim poborem prądu.
Więc jeśli jest niski pobór prądu wykrywacz powinien więcej i dłużej pracować nawt na mrozie. Ciekawe jak by było jak bym zastosował jakieś akumulatorki czy momoże to w Prospektorze 2 czy raczej nie. W innych wykrywacz paluszki akumulatrorki starczały na sporo czasu nawet na mrozie.
Napisano
Z akumulatorkami nie kombinowałem ale pewnie wytrzymają dłużej.Pokombinuję ze zwiększeniem pojemności(jeszcze dwie baterie)może podziała dłużej,generalnie jak jest więcej jak -5 to wykrywka zostaje w domu,niechce mi się targać kilofu:)
Napisano
Wiadomo, iż to nie są najlepsze warunki na wykrywkę. To jednak jest elektronika, wszystko się tutaj może zdarzyć. Podobne zjawisko zachodzi w niektórych bateriach do tel. .
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam tak jak pisałem wcześniej po przyjściu do domu napięcie lekko wzrozło i jest niby ok ale już po chwili wykrywacz pokazuje że baterie są już słabe i należy je wymienić a były kupione nówki, sam nie wiem czy spowodowane jest to że mogą być baterie słabe choć nowe zakupione ze sklepu czy spowodowane tym że były na mrozie i się rozładowały.Cikawe jak by się zachowywał na akumulatorkach na mrozie lub przy 0 stopni.
Napisano
Połowę prądu zużywanego przez wykrywacz pobiera głośnik. Aby zmniejszyć zużycie prądu polecam:
1. Zmniejszyć głośność
2. Używać słuchawki
3. Pracować w trybie dynamicznym [dźwięk w tym trybie po wykryciu metalu trwa krótko, w przeciwieństwie do pracy statycznej, gdzie dźwięk trawa dosyć długo]
  • 7 months later...
Napisano
Cóż kupiłem armand prospector 2 około 2 tygodnie temu. Kilka godzin w terenie przebywałem z nim raz, przy czym miałem w nim baterie, które otrzymałem od sprzedawcy. Rozładowały się one po jakichś 4 godzinach. Dziś kupiłem nowe baterie i chciałem wyjść wieczorem na dwie godziny. Niestety o dziwo baterie te wytrzymały (sic) jedynie 5 minut! Oczywiście jak w w przypadku innych komentujących, na początku wykrywacz pokazywał, iż baterie są pełne. Chciałbym przy tym podkreślić, że baterie były dobrej klasy a temperatura wahała się w przedziale 7 - 8 ˚C. Mam jeszcze jedną parę baterii, jeśli jutro sytuacja się powtórzy będę zmuszony zadzwonić do producenta.
Pozdrawiam.
Napisano
Zdarzyło mi się kupić baterie 9V, markowe z napięciem 7V. To mało popularne bateryjki i często długo leżą długo. Sprawdź miernikiem jakie mają napięcie przed włożeniem do wykrywki. Jak miałem penetratora to dwa długie wypady bez słuchawek dawało radę na nowych.
Napisano
Witam Prospector 2 super wykrywacz lecz zasilanie to kiepskie roziązanie warto by było pomyśleć o zasilaniu na paluszki , Tak jak kolega pisał baterie 9v ze sklepów są mało popularne i długo leżą w sklepach i zawsze jest kłopot że kupujemy już stare baterie, paluszki są bardzo popularne i w skepach są przeważnie nowe bo są popularne . Armand powinien pomyśleć o przerobieniu zasilania w wykrywaczach tym bardziej że w Prospektorze 2 zasilanie jest podłanczane na wtyki i można zrobić koszyki na paluszki te dziwne zasilanie może zniechęcić do zkupu wykrywacza . Ja miałem obawy właśnie że jest te zasilanie na 9v i się sprawdziło 9v tragedia , trzeba kupować tylko markowe albo dobre akumulatorki bo na zwykłych około 3 godzinki i po sprawie trzeba wymieniać a baterie dosyc drogie około 2 razy po 4 zł za zwykłe z marketu. Wykrywacz super ale zasilanie to złe kiepskie roziązanie.
Napisano

Niestety nie dysponuję żadną fotką bo sprzęt już zmienił właściciela,ale jakbyś miał jakiś kłopot to wal na priv. chętnie pomogę.

Napisano
Do ZEWNĘTRZNYCH przewodów we wtyczce można dołączyć zasilanie z baterii lub akumulatorków o napięciu od 14 do 18V. Uwaga! Do czerwonego przewodu podłączamy plus zasilania zewnętrznego, do czarnego przewodu podłączamy minus zasilania.
Uwaga! Odwrotne podłączenie plusa i minusa powoduje uszkodzenie płytki drukowanej.
Równoległe podłączanie baterii jak wykonano na rysunku nie jest polecane. Jedna z baterii może wykazać rozładowanie lub zwarcie, druga się rozgrzeje i będzie gorąco.
Napisano
Patrząc na schemat kolega Rider przedobrzył bo zewnętrzne dwie baterie połączył szeregowo a(zakładam że wszystkie ogniwa mają te samew przybliżebiu napięcia np. 1.5v ) następnie podpiął równolegle pod wtyczkę. Błąd jest taki że zamiast zwiększyć amperaż zwiększył napię cie dwukrotnie i jak słusznie zauważył kolega Armand możebyć gorąco, spali się jakiś scalak.
Właściwe rozwiązanie polega na podłączeniu po jednej zewnętrznej baterii do ogniw w wykrywaczu(dotyczy schematu kolegiRidera ).,
Napisano
Jest jeszcze jedna możliwość połączenia dodatkowego równoległego zasilania zewnetrznegonętrznego mostkując dwa wewnętrzne piny we wtyczce

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie