Skocz do zawartości
  • 0

Lornetka

dziadu94

Pytanie

Napisano

Witam, niedawno mialem okazje uczesniczyc w rozbieraniu dachu pewnego bawarskiego domu. Oto co znalezlismy. Z pozwolenia wlasciciela domu stala sie ona moja wlasnoscia. Niestety nie mam pojecia czy jest to lornetka niemiecka. Wlasciciel domu twierdzi ze jest to sosyjska patrzalka, nie wiem czy dac mu wiare. Wole zdac sie na opinie znawcow. Ptrosze o pomoc w zidentyfikowaniu tego przedmiotu i okres uzytkowania.
z gory dziekuje

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie doszedlem do pointy: mianowicie ze strachu przed przyszloscia ojciec zakopywal i chowal takie rzeczy jak np. bron, czapka, dokumenty czy lornetka. Kto by inny ja tam wsadzil i po co?
Napisano
Noo koledzy szczerze mowiac nie spodziewalem sie, ale ciesze sie, ze lornetka jest w miare. Okulary sa cale, nic popsute tez nie jest, oprocz ogumienia i paska.
Dzieki wielkie za opinie. Jestem juz na obczyznie i niedlugo wstawie zdjecia VISa.
pozdr
Napisano
To by dokładnie pasowało, bardzo dobra optyka (pod warunkiem, że nie uszkodzona, bo trudna do korekty),kupić zestaw gum i lornetka I klasa...
Napisano

Witam, niedawno mialem okazje uczesniczyc w rozbieraniu dachu pewnego bawarskiego domu. Oto co znalezlismy. Z pozwolenia wlasciciela domu stala sie ona moja wlasnoscia. Niestety nie mam pojecia czy jest to lornetka niemiecka. Wlasciciel domu twierdzi ze jest to sosyjska patrzalka, nie wiem czy dac mu wiare. Wole zdac sie na opinie znawcow. Ptrosze o pomoc w zidentyfikowaniu tego przedmiotu i okres uzytkowania.
z gory dziekuje

Napisano
No to nie posiada podzialki artyleryjskiej. Jak sie patrzy przez okulary, oba, to w zadnym nie ma krzyzyka, ale za to na laczniku od strony przedniej jest numer 18308. Jak sa obudowy okulatow to ona wyglada jakby kiedys byla pokrywa jakims klejem(?). Moze tez kiedys byla obklejona jakas guma? Nie wiem.
Napisano
Podziałka, to jak patrzysz w prawym okularze taki krzyżyk wyskalowany, pojawia się przy ostrzeniu, acha zobacz od przodu czy nie ma na łączniku numerów na D8732.
Napisano
sądząc po konstrukcji okularów to polska PZO 7x45, tyle, że bez osłon gumowych na całym korpusie i okularach, w prawym okularze powinien być podziałka artyleryjska i w lewym dolnym rogu dodatkowa mała podziałka...
Pozdr.
Napisano
Polska?...hmm dziwne, ale mozliwe. Ojciec wlasniciela domu byl w Heer i pod koniec wojny przebywal w Polsce. Np. wczesniej jego syn, chyba ze dwa lata temu, znalazl pistolet Radom wz34. Piekna rzecz, pelne wyposazenie, kabura, dodatkowy magazynek, zapas kul. Teraz znalazl lornetke, mozliwe, ze i ta byla zabrana od nas. Ciekawi mnie tylko historia tej lornetki.
Dzieki wielkie. pozdr
Napisano
W tym wypadku podejrzewam lornetkę PZO 7x45, ale jest to produkcja powojenna od lat chyba 70-tych, więc dziwne, choć może z misji tam trafiła, albo jeśli nie ma podziałki artyleryjskiej to wersja cywilna 7x45C, mogła byc eksportowana, a ztym Radomiem to zapewne VIS wz.35, ciekawe czy jeszcze nasza produkcja?
Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie