vojtaz2 Napisano 13 Styczeń 2012 Autor Napisano 13 Styczeń 2012 Niemieckie działko przeciwlotnicze znaleziono niedawno na terenie starego miasta. – To efekt prac prowadzonych wspólnie ze stowarzyszeniem Perkun z Poznania. Jego członkowie pomagają nam w penetrowaniu piwnic zniszczonych kamienic na starym mieście – tłumaczy Ryszard Skałba, dyrektor muzeum twierdzy.Działko leżało w jednej z nich. Nie wiadomo jak się tam znalazło. Być może zostało tam wrzucone tuż po wojnie. Mogło też osunąć się do piwnicy aż z poddasza kamienicy, po trafieniu w budynek przez radziecki pocisk. Jest zardzewiałe i we fragmentach, ale być może uda się je ponownie złożyć w jedną całość.Dlaczego specjaliści penetrują piwnice? – W przyszłości chcielibyśmy stworzyć w nich trasę turystyczną. Chcemy zbadać na ile to możliwe i w jakim stanie są te pomieszczenia. Już teraz wiemy, że w czasie obrony miasta Niemcy wybijali między piwnicami przejścia, które zachowały się do dzisiaj. To dobra wiadomość, oznacza, że wytyczenie trasy dla zwiedzających może być łatwiejsze – mówi R. Skałba.Jednocześnie dyrekcja Muzeum Twierdzy przestrzega przed penetrowaniem piwnic na własną rękę. - Bez specjalistycznego sprzętu i przygotowania jest to śmiertelnie niebezpieczne - zastrzega R. Skałba.
vojtaz2 Napisano 13 Styczeń 2012 Autor Napisano 13 Styczeń 2012 http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120113/POWIAT22/820870383
AoT_Hunter_PL Napisano 13 Styczeń 2012 Napisano 13 Styczeń 2012 Aj widzę kolega mnie uprzedził bo właśnie chciałem założyć temat :)Ano dużo jeszcze u nas takich nie odkrytych miejsc :)
vojtaz2 Napisano 13 Styczeń 2012 Autor Napisano 13 Styczeń 2012 I pewnie jeszcze wiele lat ruiny będą oddawać wiele ciekawych przedmiotów :)
vojtaz2 Napisano 13 Styczeń 2012 Autor Napisano 13 Styczeń 2012 ale siara, film usunęli, jeszcze godzinę temu oglądałem.
AoT_Hunter_PL Napisano 13 Styczeń 2012 Napisano 13 Styczeń 2012 Heh za dużo osób nie może go widzieć co by konkurencji w rejonie nie przybyło ;)
arci Napisano 13 Styczeń 2012 Napisano 13 Styczeń 2012 Tutaj jest http://www.perkun.com.pl/player_kostrzyn.html Zdrów
dziarson Napisano 14 Styczeń 2012 Napisano 14 Styczeń 2012 prawie zawału dostałem,ciekawy filmik super fanty;)
woytas Napisano 17 Styczeń 2012 Napisano 17 Styczeń 2012 Jednocześnie dyrekcja Muzeum Twierdzy przestrzega przed penetrowaniem piwnic na własną rękę. - Bez specjalistycznego sprzętu i przygotowania jest to śmiertelnie niebezpieczne..."Walka z konkurencją?
woytas Napisano 17 Styczeń 2012 Napisano 17 Styczeń 2012 A tak nawiasem dziadek od żony walczył w Kostrzyniu i został ranny w płuco oraz stracił oko. Po stronie Wh.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.