Skocz do zawartości

Fragmnet mapy Reymana z napisem Jagellonen Schloss"

batoni

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Znalazłem w mojej okolicy, na mapie Reymana z 1832r, miejsce opisane jako Jagellonen Schloss". Domyślam się, że znaczy to amek Jagieloński". Jednak na mapie oprócz napisu nie ma nic charakterystycznego, co miało by wskazywać, że rzeczywiście stał tam zamek czy jakaś warownia. Dlatego proszę Kolegów bardziej obeznanych w tych kwestiach o pomoc. Spotkał się ktoś z Was z podobnym oznaczenienm na mapie? Czego można się tam spodziewać? Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam!

Napisano
Może to być jedynie relikt zamku..
Swoją drogą w świetle prawa taki relikt powinien być na liście miejsc wpisanych do rejestru zabytków i figurowac jako stanowisko archeologiczne.
pozdro.
Napisano
Ten owalny kształt na mapie to morena polodowcowa na moje oko - tzn. byłem tam osobiście i wzdłóż drogi ciągnie się ta morena z tym, że na południe od drogi a nie na północy, tak jak jest to pokazane na mapie. Na Masstichblacie z 1883 roku nie ma tam nic zaznaczonego, nawet nazwy Jagellonen Schloss".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie