Skocz do zawartości
  • 0

Blaszany futerał na saperkę?

nabuh

Pytanie

Napisano

Czy to jest właśnie futerał, pochwa od saperki? I jeśli tak to coś bliżej, jeśli ktoś wie. Wyskoczyło na pozycjach I-wojennych.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czemu zastępczy? Jakie były zatem właściwe? Czy był on jeszcze czymś obity (skóra?) czy tylko goła blacha?
Napisano
Szczurek - wyszła ta poszewka na okopach pierwszowojennych niedaleko miasteczka Odrzywół - trasa Tomaszów Maz. - Radom, wschodni brzeg rzeki Pilicy.
Napisano
o moje wyszły jakieś 5-6 km od Tanwi nie daleko trasy Biłgoraj-Krzeszów także na pozycjach austrowęgierskich z 1 w. św. w okolicy wsi Harasiuki przy drodze na Lipiny (woj.podkarpackie) ;)
pozdrawiam
szczurek
Napisano
Ja już sam nie wiem czyje tam były okopy - znajduję w nich nagminnie łuski mosina, niedaleko wyskoczyła saperka austrowęgierska (jak ocenili koledzy stąd) a teraz to. Czy wojska austro-w miały ruską amunicję mosin? Czy saperka i ten futerał to pozostałości po odwiedzinach Austriaków na pozycjach Rosjan? Trafiłem też w tych rowach skorupę po niemieckim pocisku armatnim, wśród oczywiście wielu różnych mniejszych odłamków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie