nabuh Napisano 8 Styczeń 2012 Autor Napisano 8 Styczeń 2012 Czy to jest właśnie futerał, pochwa od saperki? I jeśli tak to coś bliżej, jeśli ktoś wie. Wyskoczyło na pozycjach I-wojennych.
Nadwojciech Napisano 8 Styczeń 2012 Napisano 8 Styczeń 2012 Zastępczy futerał ma saperkę.Austro-Węgry.
nabuh Napisano 8 Styczeń 2012 Autor Napisano 8 Styczeń 2012 Czemu zastępczy? Jakie były zatem właściwe? Czy był on jeszcze czymś obity (skóra?) czy tylko goła blacha?
Nadwojciech Napisano 8 Styczeń 2012 Napisano 8 Styczeń 2012 Zastępczy-oszczędnościowa wersja.Goła blacha.Zajrzyj tutaj.http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=668528#1036269
nabuh Napisano 8 Styczeń 2012 Autor Napisano 8 Styczeń 2012 I wszystko jasne, dziękuję koledze. Szkoda, że w tak marnym stanie ta zabawka, ale cóż...
szczurek_1979 Napisano 8 Styczeń 2012 Napisano 8 Styczeń 2012 ooo widzę że koledzy już udzielili Ci odpowiedzi :) a tak z ciekawości... gdzie trafiłeś tą zastępczą osłonkę na saperkę?pozdrawiam szczurek
nabuh Napisano 8 Styczeń 2012 Autor Napisano 8 Styczeń 2012 Szczurek - wyszła ta poszewka na okopach pierwszowojennych niedaleko miasteczka Odrzywół - trasa Tomaszów Maz. - Radom, wschodni brzeg rzeki Pilicy.
szczurek_1979 Napisano 8 Styczeń 2012 Napisano 8 Styczeń 2012 o moje wyszły jakieś 5-6 km od Tanwi nie daleko trasy Biłgoraj-Krzeszów także na pozycjach austrowęgierskich z 1 w. św. w okolicy wsi Harasiuki przy drodze na Lipiny (woj.podkarpackie) ;)pozdrawiam szczurek
nabuh Napisano 8 Styczeń 2012 Autor Napisano 8 Styczeń 2012 Ja już sam nie wiem czyje tam były okopy - znajduję w nich nagminnie łuski mosina, niedaleko wyskoczyła saperka austrowęgierska (jak ocenili koledzy stąd) a teraz to. Czy wojska austro-w miały ruską amunicję mosin? Czy saperka i ten futerał to pozostałości po odwiedzinach Austriaków na pozycjach Rosjan? Trafiłem też w tych rowach skorupę po niemieckim pocisku armatnim, wśród oczywiście wielu różnych mniejszych odłamków.
Pytanie
nabuh
Czy to jest właśnie futerał, pochwa od saperki? I jeśli tak to coś bliżej, jeśli ktoś wie. Wyskoczyło na pozycjach I-wojennych.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.