Manitou Napisano 5 Grudzień 2011 Autor Napisano 5 Grudzień 2011 widniejące znaki:korona"MTa na samym dole chyba x
slawgo Napisano 5 Grudzień 2011 Napisano 5 Grudzień 2011 Guzik 4 Pułku Piechoty Liniowej (Czwartaków) – oddział istniejący w latach 1815-1831, który wziął udział w powstaniu listopadowym
Manitou Napisano 5 Grudzień 2011 Autor Napisano 5 Grudzień 2011 ooo przepraszam Was (dziękuję damian.)rzeczywiście plomba ma rok 1835
SZZ Napisano 6 Grudzień 2011 Napisano 6 Grudzień 2011 Takich guzików używał nie tylko 4 ppl kolego Slawgo. Identycznych lub podobnych używały takze czwarte pułki strzelców pieszych, strzelców konnych i ułanów. Guzik został odlany ze stopu pewter, dlatego przetrwał do naszych czasów w tak ładnym stanie. Uproszczony odlew (rewers)wskazuje moim zdaniem na to, że został wyprodukowany w okresie powstania (widziałem podobne guziki znalezione na obozowiskach w siedleckiem, gdzie zostały przypuszczalnie wykonane).Pozdrawiam
slawgo Napisano 6 Grudzień 2011 Napisano 6 Grudzień 2011 Drogi kolego SZZ. Ten krój czwórki kojarzy mi się tylko z czwartakami", ale Twoje spostrzeżenia i teorie są prawdopodobne i ciekawe. Proszę o rozwinięcie wątku, oraz o jakieś materiały źródłowe.
SZZ Napisano 6 Grudzień 2011 Napisano 6 Grudzień 2011 Drogi kolego Slawgo - guziki te znajdowane są w zbyt wielu miejscach jak na jeden pułk. Informacja na temat tego, kto jakich guzików używał znajdują się m.in. w następujących opracowaniach:- Waldemara Bagińskiego Dawne guziki polskie", Towarzystwo Numizmatyczne, 1899;http://www.buttonarium.eu/szczeg_literatury.php?id=2- Bronisława Gembarzewskiego: Wojsko polskie. Królestwo Polskie. 1815-1830;- wydanym w 1999 r. przewodniku dla kolekcjonerów guzików,http://chomikuj.pl/geodeta31/Eksploracja/Ksi*c4*85*c5*bcki*2c+publikacje/Guziki+-+przewodnik+dla+kolekcjoner*c3*b3w,394812913.pdfJeśli chodzi o wykonanie guzika, to wiem kto ma wykonane z podobnego stopu, z identycznym rewersem guziki z numerami 2,3 i 5 znalezione w siedleckiem, głównie na obozowiskach.Pozdrawiam
Pablo.wpl Napisano 6 Grudzień 2011 Napisano 6 Grudzień 2011 posiadam taką trójeczkę siedleckie Pozdrawiam
Pablo.wpl Napisano 6 Grudzień 2011 Napisano 6 Grudzień 2011 nie chwaliłem się tylko potwierdzałem tezę szz
slawgo Napisano 6 Grudzień 2011 Napisano 6 Grudzień 2011 Drogi kolego SZZ. To, że guziki takie znajduje się w wielu miejscach nie jest argumentem. Guziki mają to do tego, że są używane do odzieży(mundurów) armie się rozpadają...wygrywają lub przegrywają a mundury zostają i są noszone w przeróżnych postaciach(przerobione) w różnych miejscach kraju. Odzież( mundury) były cenionym dobrem w tamtych czasach tak jak i guziki. Używane i noszone przez długie lata. PrzykładKtóż z nas nie znalazł amerykańskich guzików wojskowych???? A czy armia amerykańska walczyła w centralnej Polsce??Będę nieugięty jeśli chodzi o wzór tej czwórki....To ewidentnie czwórka czwartaków. Ale....hmmmm wychodząc z założenia, że tylko krowa nie zmienia poglądów, jestem otwarty na argumenty.
Manitou Napisano 6 Grudzień 2011 Autor Napisano 6 Grudzień 2011 dziękuję za posty dotyczące guzikadodam tylko (może to pomoże w wyjaśnieniu sprawy)znaleziony został wraz z innymi drobnymi fantami (kilka monet z Księstwa Warszawskiego) w okolicach Pietkowa na podlasiu
s_boj Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 Pozwolę sobie podłączyć się do wątku z moim guzikiem. Znaleziony koło Zamościa w pobliżu jednego grosza z 1811 r. Dawałem na id, ale nikt mi jednoznacznie nie napisał, że to konkretnie Czwartacy.
s_boj Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 to był skan, ale zrobiłem zdjęcie, chyba bardziej wyraźne
SZZ Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 To może być guzik 4 pułku strzelców pieszych, który przed powstaniem stacjonował w okolicach Zamościa:http://pl.wikipedia.org/wiki/4_Pu%C5%82k_Strzelc%C3%B3w_Pieszych_Kr%C3%B3lestwa_KongresowegoPozdrawiam
SZZ Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 Ad Slawgo - najwięcej takich czwórek, jak ta w posiadaniu Manitou widziałem z Olszynki Grochowskiej. Zgadnij który pułk poniósł tam najcięższe straty (42% stanu)?
s_boj Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 Dzięki SZZ :)A mógłbyś mi o nim coś więcej napisać, bo metoda wykonania i materiał są chyba trochę odmienne niż w przypadku guzika Kolegi Manitou.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.