Skocz do zawartości

Zakrzów koło Środy śląskiej

velmont66

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam:)
Czy posiada ktoś jakieś informacje na temat walk toczonych w okolicy ? Jakieś mapy ? Wiem,że wojska niemieckie przeprawiały się tam przez Odrę. Jeżeli zły dział to przepraszam, proszę o przeniesienie...
Napisano
Witam
Zapewne ktoś posiada takowe informacje, jak np ja. Także posiadam mapki.
Chyba posiadasz jakieś dziwne informacje ciekawe poco Niemcy się mieli przeprawiać przez Odrę pod Zakrzowem? Z walk niewiele się tam działo poza drobnymi potyczkami choć miejscami krwawymi. Rosjanie za bardzo na tym kierunku nie naciskali raczej nacierali wzdłuż autostrady. A ten kierunek był raczej drugorzędny na początku Rosjanie próbowali tamtędy nacierać w okolicach 8-10 luty 1945 ale napotkali na stanowczy opór i dali sobie spokój tak dalece że Środa Śląska przez dwa dni była opuszczona przez Niemców a Rosjanie nawet o tym nie wiedzieli. W tym rejonie operował głównie Volkssturm i niewielkie grupki Wechrmachtu który dość szybko i tak się z stamtąd zwiną.
Napisano
Informacje posiadam od jednego z mieszkańców,który to był niby świadkiem tych wydarzeń.Wiesz coś może na temat wysadzonych bunkrów na wale ?
Napisano
Niema co wierzyć w każde słowo, miejscowi różne opowieści snują nie zawsze są one prawdziwe ale warto i je czasem posłuchać niejednokrotnie mają wiele z prawdy. Akurat w tym miejscu to Niemcy się bronili na linii Odry więc się nie przeprawiali ale z tego co wiem to w tym rejonie próbowali się przeprawiać Rosjanie na 4 łodziach ale nawet do brzegu nie dopłynęli gdyż zostali odparci miało to być między Zakrzowem a Rzeczycą wiec może coś mu się pomyliło. Było to gdzieś na początku lutego i był to raczej jakiś zwiad który miał za zadanie rozpoznać walką pozycje wroga i ewentualnie namieszać trochę w tym rejonie.
Bunkry są jeszcze z przed wojny budowano je od lat 20 do 1939 roku i były częścią pozycji zwanej Oderstelung. Głównie były to 1 lub 2 izbowe schrony na 1-2 ckm ale były i takie na działka i moździerze i dwupoziomowe ale w rejonie Zakrzowa raczej takie z CKM ewentualnie z moździerzami lub kopułami obserwacyjnymi. W sumie nie znam się na typologi takich schronów. W internecie jest stronka z opisem dych schronów wpisz w google bunkry z na d Odrą wraz z nazwą miejscowości to na pewno wyskoczy.
Gdzieś mam ksero oryginalnej mapy niemieckiej przedstawiającej właśnie Oderstelung ale bym musiał jej poszukać.
Napisano
Oki muszę ją poszukać a jest gdzieś w papierach a że tych papierów dość sporo mam (będzie tego ze 2 m)więc muszę poszukać. A to może potrwać bo niestety trzeba pracować więc i czasu mało. Miałem kiedyś posegregować te papierzyska nawet zakupiłem papierowe teczki i skombinowałem kilka segregatorów ale jeszcze się nie zebrałem na porządki ale kto wie Święta idą więc może się uda w ramach świątecznych porządków.
A tu link do wspomnianej stronki
http://fortyfikacje.legnica.pl/malczyce-bunkry.php

A kolega to tubylec to znaczy z okolic Środy Śląskiej.
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie