Skocz do zawartości

M72 z moździerzem

Skok

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za odzew.

Tosiek175 na pierwszym zdjęciu motocykl uzbrojony jest w jakieś działo bezodrzutowe albo wyrzutnie ppanc (raczej to drugie). Też ciekawy temat. Nie spotkałem się z tym.

Pomysł z moździerzem na motocyklu nie sięga czasem drugiej wojny światowej? Na dokładnie jakich motocyklach stosowany był ten patent. Chciałbym zaznaczyć że motory to raczej nie moja bajka, więc proszę pisać na tzw chłopski rozum :-)

Pozdrawiam i czekam na dalszą porcję materiałów

Hej

A tu ciekawostka http://topwar.ru/4392-strelki-protiv-tankov.html - motocykl z 76 mm działem bezodrzutowym Kurczewskiego (MPK - Motocikletnaja Puszka Kurczewskiego).

Żeby nie było tak całkiem offtopowo, to dodam, że polowa wersja tej samej broni, BPK (Batalionnaja Puszka Kurczewskiego), mogła być wykorzystywana jako moździerz. W tym celu demontowano dyszę wylotową i wkładano do zamka specjalną wkładkę uszczelniającą ze stałą iglicą. Strzelało się z tego jak z normalnego moździerza, wrzucając specjalny nabój przez wylot lufy przy dużym kącie podniesienia. Nie wiem niestety, czy motocyklowa wersja też tak mogła.

Oj tak... M-72 stoi u mnie, a raczej leży w garażu. Historię i jej rozwój poznaję/staram się przynajmniej poznawać od dłuższego czasu. Bardzo ciężki temat. Nawet przerzuciłem wojenne materiały, ktorymi dysponuje nt tego motocykla. Mozdzierz byl dla mnie zaskoczeniem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie