Skok Napisano 22 Listopad 2011 Autor Share Napisano 22 Listopad 2011 Witam,Podobno istniała wersja motocykla m 72 z moździerzem. Czy miałby ktoś z was może jakieś zdjęcia tego wynalazku lub chociaż jakieś informacje na jego temat?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Chyba raczej ściema na potrzeby współczesnych fanatyków bajkopisarzy. Nigdy nie spotkałem się z taką przypadłością jak stercząca z kosza rura hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satron1200 Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Witam . Niestety nie M 72 a propozycja Kijowskiej wytwórni ... Sądzę że interesująca .Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 22 Listopad 2011 Autor Share Napisano 22 Listopad 2011 Informacje że to akurat M72 znalazłem na jakiejś stronie. Kolego Satron1200 z jakich lat jest ten pojazd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HD1940 Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 Zdjęcia M72 z moździeżem w tej chwili nie mam, ale z Harleyem proszę bardzo. M72 z takim uzbrojeniem to nie jest ściema, w sieci są podobne fotki z lat wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HD1940 Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 Tu link do zdjęcia z Harleyem: http://www.o5m6.de/HD%20WLA-42.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus 75 Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 a ja mam takie zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satron1200 Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 Witam . Zdjęcie w miarę współczesne . Lata 90 -te .Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tosiek175 Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 tu znalezione w sieci , o ile pamiertam to było jako reklamówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tosiek175 Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 i z tego samego źródła. coś tam jest na wózku ale chyba nie moździerz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekignac Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 oczywiście,że była taka wersja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekignac Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 23 Listopad 2011 Autor Share Napisano 23 Listopad 2011 Dziękuję wszystkim za odzew. Tosiek175 na pierwszym zdjęciu motocykl uzbrojony jest w jakieś działo bezodrzutowe albo wyrzutnie ppanc (raczej to drugie). Też ciekawy temat. Nie spotkałem się z tym.Pomysł z moździerzem na motocyklu nie sięga czasem drugiej wojny światowej? Na dokładnie jakich motocyklach stosowany był ten patent. Chciałbym zaznaczyć że motory to raczej nie moja bajka, więc proszę pisać na tzw chłopski rozum :-)Pozdrawiam i czekam na dalszą porcję materiałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 HejA tu ciekawostka http://topwar.ru/4392-strelki-protiv-tankov.html - motocykl z 76 mm działem bezodrzutowym Kurczewskiego (MPK - Motocikletnaja Puszka Kurczewskiego).Żeby nie było tak całkiem offtopowo, to dodam, że polowa wersja tej samej broni, BPK (Batalionnaja Puszka Kurczewskiego), mogła być wykorzystywana jako moździerz. W tym celu demontowano dyszę wylotową i wkładano do zamka specjalną wkładkę uszczelniającą ze stałą iglicą. Strzelało się z tego jak z normalnego moździerza, wrzucając specjalny nabój przez wylot lufy przy dużym kącie podniesienia. Nie wiem niestety, czy motocyklowa wersja też tak mogła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum18/gnome.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 Ale numer... Jestem bardzo zdziwiony takim patentem. Także wielkie sory za mój wcześniejszy komentarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 23 Listopad 2011 Autor Share Napisano 23 Listopad 2011 Wszyscy uczymy się całe życie :-)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 Oj tak... M-72 stoi u mnie, a raczej leży w garażu. Historię i jej rozwój poznaję/staram się przynajmniej poznawać od dłuższego czasu. Bardzo ciężki temat. Nawet przerzuciłem wojenne materiały, ktorymi dysponuje nt tego motocykla. Mozdzierz byl dla mnie zaskoczeniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traficc Napisano 28 Listopad 2011 Share Napisano 28 Listopad 2011 ciężko uzbrojona dwunastka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traficc Napisano 28 Listopad 2011 Share Napisano 28 Listopad 2011 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 29 Listopad 2011 Autor Share Napisano 29 Listopad 2011 Czy mógłby mi ktoś napisać na jakich dokładnie motocyklach mogły być montowane te moździerze?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skullmen Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 witam , jak narazie nie ma foto takowej m72 .chetnie zbuduje takowy pojazd:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 29 Listopad 2011 Autor Share Napisano 29 Listopad 2011 Tylko po co budować cepelie która nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Curtiss Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 M-72 1942r z karabinem przeciwczołgowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Curtiss Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 Motocykl M-72 o podwyższonych własnościach bojowych" według ruskiego opisu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.