Skocz do zawartości
  • 0

wczesny sztylet wz 98 - wymiary, produkcja

mietek

Pytanie

Napisano

Kwestia sztyletu, bazujacego na nozu wz 98.
- Czy jest specyfikacja techniczna (wymiary, waga bez pochwy), jakie?
- Czy sa roznice w produkcji, w zaleznosci od lat, konkretnie chodzi o roznice pomiedzy wczesna produkcja - 1998-2001, gdy robiono je w firmie SANITAS SC, a pozniejsza produkcja Gerlacha (koniec lat 2000)?
- Czy przy zmianie konstrukcji z wz 92 na wz 98 (usuniecie schowka w rekojesci, solidniejsza konstrukcja), zmieniono wymiary glowni (sztylet), czy tez zmiany wprowadzono pozniej?
- Czy ktos ma moze sztylet z lat 1998-2003 (zna date zakupu), i moze podac wymiary (dl glowni, szer glowni, waga bez pochwy)?

Byl tekst w magazynie Komandos" nr 10/98, ale nie mam takowego pod reka.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam Mieciu Gerlacha w stanie magazyn - chyba identyczny jak Twój. Pochwa i wykończenie w kolorze oliwkowym. Pochwa z zatrzaskiem (nie widzę go Twoim zdjęciu bo jest z drugiej strony ) i sznurkiem oplotowym. Jak chcesz wrzucę foto i wymiary mojego.
Pzdr

Trochę informacji i historii rozwoju wz.92 - od pierwowzoru - 62KS do wzoru 98 znajduje się w książce Zbigniewa Gwozdzia Noże Wojska Polskiego"
Napisano
Kumpel te noże zbiera na modyfikacje i ma ich już chyba kilkanaście. Pochwy skórzane, i z tworzyw sztucznych. Głownie jedno i obusieczne – niklowane, oksydowane i surowe po fabrycznej polerce tylko. Ma te ze schowkiem w rękojeści, jak i bez możliwości odkręcania głowicy. Odmian było w cholerę i trochę – trudno, by wszystkie miały tą samą wagę.
Nie wiem, czy chodzi Ci o ten numer „Komandosa” bo zostawiłem sobie sam artykuł, pozbywając się zbędnej makulatury, ale w nim opisano tylko ten podstawowy model:
http://img821.imageshack.us/img821/8422/nowy1up.jpg
http://img685.imageshack.us/img685/5637/nowy2y.jpg

Jeśli masz jakąś rzadszą - ciekawszą wersję tego noża i jest Ci ona zbędna, to daj znać – kumpel bardzo się ucieszy.
:-)

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Dziekuje, niestety ksiazki Z.Gwozdzia, ani dostepu do niej nie mam.

Noz z fotki kupiony zostal oklo 2000 roku, czyli produkcja jeszcze za czasow firmy SANITAS, przed-Gerlachowy

Ma wymiary glownia: dl 172mm, szer 24mm, masa noza 260g.

Podobno w ksiazce Z.Gwozdzia sa inne wymiary (ale jak pisalem niestety dostepu nie mam).
Dostalem informacje ze wg Gwozdzia glownia szer 24mm to wz 92.

Czyzby byla to wczesna produkcja, z glownia wz 92, ale zmieniona konstrukcja wz 98? Czyli usunieto ten dziwny schowek w rekojesci, no znajomy schowek cenil, bo mogl tam przenosic papieros na czarna godzine - :).
Napisano
W książce Z.Gwozdzia są zwymmiarowane 3 różne typy -wszystkie mają głownię 177mm, szerokość 24mm i masy 270 lub 280g. Różnią się detalami głowni- zbroczem i rękojeścią/głowicą.
Gwóżdz wspomina też o partiach noży w 2 wersjach prototypowych z głowniami o długości 145 i 155mm oraz szerokości głowni 24mm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie