Trafiła mi się taka szabla. Brak jakichkolwiek oznaczeń poza jakby cyfrą 17 po spodem jelca. Pochwa drewniana obciągnięta czarną skórą z mosiężnymi okuciami i stalową stopką. Rękojeść jest drewniana obciągnięta zmurszałym jaszczurem i otworem z mosiężnymi tulejkami. Głownia masywna i ostra Długość około 93cm.
Zastanawia mnie czy może być związana z Polską bo wyszła na aukcji w UK razem z polskimi pamiątkami po oficerze II Korpusu i wszystkie rzeczy oddane na sprzedaż przez rodzinę były polskiego przedwojennego i wojennego militarnego pochodzenia.
Pytanie
ra_v
Trafiła mi się taka szabla. Brak jakichkolwiek oznaczeń poza jakby cyfrą 17 po spodem jelca.
Pochwa drewniana obciągnięta czarną skórą z mosiężnymi okuciami i stalową stopką.
Rękojeść jest drewniana obciągnięta zmurszałym jaszczurem i otworem z mosiężnymi tulejkami.
Głownia masywna i ostra
Długość około 93cm.
Zastanawia mnie czy może być związana z Polską bo wyszła na aukcji w UK razem z polskimi pamiątkami po oficerze II Korpusu i wszystkie rzeczy oddane na sprzedaż przez rodzinę były polskiego przedwojennego i wojennego militarnego pochodzenia.
Dzięki za każde info
Pzdr
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.