Skocz do zawartości
  • 0

Szabla - czy może być to coś naszego ?

ra_v

Pytanie

Napisano

Trafiła mi się taka szabla. Brak jakichkolwiek oznaczeń poza jakby cyfrą 17 po spodem jelca.
Pochwa drewniana obciągnięta czarną skórą z mosiężnymi okuciami i stalową stopką.
Rękojeść jest drewniana obciągnięta zmurszałym jaszczurem i otworem z mosiężnymi tulejkami.
Głownia masywna i ostra
Długość około 93cm.

Zastanawia mnie czy może być związana z Polską bo wyszła na aukcji w UK razem z polskimi pamiątkami po oficerze II Korpusu i wszystkie rzeczy oddane na sprzedaż przez rodzinę były polskiego przedwojennego i wojennego militarnego pochodzenia.

Dzięki za każde info
Pzdr

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzieki wielkie
Szukałem ale nie moglem znależć identycznej. Konstrukcja rzeczywiście to okres 1750-1790.
Dzieki raz jeszcze za trop.
Napisano

Trafiła mi się taka szabla. Brak jakichkolwiek oznaczeń poza jakby cyfrą 17 po spodem jelca.
Pochwa drewniana obciągnięta czarną skórą z mosiężnymi okuciami i stalową stopką.
Rękojeść jest drewniana obciągnięta zmurszałym jaszczurem i otworem z mosiężnymi tulejkami.
Głownia masywna i ostra
Długość około 93cm.

Zastanawia mnie czy może być związana z Polską bo wyszła na aukcji w UK razem z polskimi pamiątkami po oficerze II Korpusu i wszystkie rzeczy oddane na sprzedaż przez rodzinę były polskiego przedwojennego i wojennego militarnego pochodzenia.

Dzięki za każde info
Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie