MK Napisano 12 Marzec 2004 Autor Share Napisano 12 Marzec 2004 Pytanie za 100 punktów:Po elektrolizie czy ostatnio autolizie traktuję przedmioty wiertarą i szczotką mosiężną. Ale... Jeśli są głębokie wżery, to fajnie czyści, ale mocniej dociskając - i tu problem - robią sie na stali widoczne rysy. Jeśli wżery są mniejsze to nawet średnio dociskając rysy się robią. Co robicie Wy? Używacie wiertarki czy ręcznej szczotki? A co ja mam robić?Na razie pójdę spać, czekam na odp.Pozdrawiam - Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 12 Marzec 2004 Share Napisano 12 Marzec 2004 Ja używam szczotek ręcznych , porostu dlatego że nie niszczą , troche więcej roboty ale się opłaca .pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Marzec 2004 Share Napisano 12 Marzec 2004 dobry wieczór panie Michale:)to zateży z jakiego tworzywa jest zrobiony przedmiot i jakiej wielkości są wrzery. Ja osobiście wolę stosować elektrolizę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 13 Marzec 2004 Autor Share Napisano 13 Marzec 2004 Spróbuję jutro szczotką, zobaczymy co to da. A jeśli macie np. hełm bez wżerów, tylko korozja, to co - papier ścierny czy wiertarka umieszczona tak pod kątem, żeby ni rysować za bardzo? Mam taki problem z ruską '36 więc wolę wcześniej zapytać, żeby jej nie schrzanić. Szkoda by było.Dzięki za odp.Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kbkak Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Są szczotki (na wiertarkę) z jakiesoś miększego drutu, drut jest koloru miedzianego a nie srebrny, i wykonane są chyba właśnie z miedzi, choć głowy nie dam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 Kupując szczotki w kolorze złotym sprawdźcie czy są z mosiadzu. Wielu tanich producentów pokrywa stalowe druty mosiadzem, a mozna poznać je po sczytach drucików które jeśli są stalowe zawsze bedą miały kolor srebrny. Poza tym szczotki mosiężne są odpowiednio droższe.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 Te w kompletach po 3 sztuki są mosiężne, to znaczy w zestawie jest: stalowa, mosiężna i plastikowa.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 18 Marzec 2004 Autor Share Napisano 18 Marzec 2004 Aha, dodam jeszcze, że taka największa stalowa prowadzona pod kątem do przedmiotu i tylko lekko dociskana jest świetna do czyszczenia lekko zardzewiałych płaskich powierzchni - np. z łuską od Paka 40 i KwK 40 działa cuda :) i daje połysk. Do rzeczy, z których się zbytnio wiele nie da zrobić (wykopy bagnetów np.) jest dobra każda, testowałem ostatnio różne materiały, wielkości, obrazowo ująłbym: Do takich rzeczy jest to jeden ****.Jeśli jednak coś wystaje - często trzeba użyć ręcznej, przejechałem się na tym ostatnio, bo można albo zostawić głębokie jak na stal rysy, albo urwać jakąś część (też się przytrafiło).Tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.