Skocz do zawartości
  • 0

Co to za naboje, kule, łuski?

Tomax

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich.
Na pierwszych poszukiwaniach znalazłem kilka przedmiotów, w ogromie postów nie mogę odnaleźć ich określenia. Dla osoby z doświadczeniem w temacie pomoc w zaspokojeniu mojej ciekawości nie będzie trudna. Przedmioty znalezione na polu w miejscu walk I i II W.Św., a możliwe , że i powstańczych.
Po kolei:
1. czy to element karabinu, czy zwykła część od maszyny rolniczej?
2. naboje 28mm długości, średnica ponad 7mm, delikatne skrętne radełkowanie - z jakiej broni?
2'. okrągłe kule ołowiane, mogą być z pistoletów ładowanych od lufy?
3. nabój z okrągłym czubkiem 30mm długości, 8 średnicy
4. mosiężna klamra 59 x 13 x 3 mm , z boku 3 podłużne wytłoczenia - element magazynku?
5. łuski z rosyjskim napisem na spłonce KAiHOK 7,62, mogę wysłac na maila dokładne zdjęcie spłonki - jaka to broń? Znalezione w oddali od reszty znalezisk, droga przy kapliczce
6. łuska mniejszego kalibru od pozostałych, bez żadnych numerów, około 9,5mm średnicy
7. łuski 57,5mm długości, około 11mm średnicy, każda inne napisy na spłonce , S S 10 13 , S S 10 9, S P 8 14
Na mail mogę dosłać zdjęcia w pełnym rozmiarze, z góry dzięki za odpowiedzi.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Według mnie to tak :
2. Pociski Mauser albo Mosin, Lotki od Shrapnela
3. Pocisk Mannlicher
4. Łódka od Mausera 98k
5. Chyba łuski od Mosina
6. Łuska od PPsz
7. Łuski od Mausera
Pozdrawiam Tomasz
Napisano
Dzięki za dokładne odpowiedzi, ale ta 1 jest dziwna. Przypomina mi jakiś element, który widziałem w pewnym muzeum z bronią. Jak na element podnośnika rolniczego jest za cienka blacha - ma ok. 8mm grubości, może to element jakiegoś wózka, lawety? Chyba ponowna wizyta w muzeum się mi kłania...
Napisano
Wyobraźnia potrafi jak widać z części od traktora zrobić karabin maszynowy.... Ale powiem Wam, że nieprawdopodobna ilość żelastwa olniczego" jest w moich okolicach. Chyba bez wykrywacza z porządną dyskryminacją wiele nie zdziałam.
Napisano
1. element wygląda na część podnośnika ciągnika rolniczego,
2. pociski od mosina, co do kulek - nie wiem,
3. pocisk tępołukowy może być miemiecki do Mauser Gew. 88 i Gew.98 sprzed 1905 roku, lub carski Mosin do 1908 r., ostatecznie Mannlicher,
4. łódka nabojowa niemiecka do 1914 r.
5. Mosin produkcja angielska (Kynoch) na zamówienie Rosji carskiej,
6. jak już wspomniano - PPSz
7. Mauser 7.92 x 57 S. - Spitze - pocisk ostrołukowy wprowadzony w 1905 r., S - Konigliche Arsenal Spandau, Polte Magdeburg, cyfry oznaczają miesiąc i rok w tej kolejności.
Napisano

Witam wszystkich.
Na pierwszych poszukiwaniach znalazłem kilka przedmiotów, w ogromie postów nie mogę odnaleźć ich określenia. Dla osoby z doświadczeniem w temacie pomoc w zaspokojeniu mojej ciekawości nie będzie trudna. Przedmioty znalezione na polu w miejscu walk I i II W.Św., a możliwe , że i powstańczych.
Po kolei:
1. czy to element karabinu, czy zwykła część od maszyny rolniczej?
2. naboje 28mm długości, średnica ponad 7mm, delikatne skrętne radełkowanie - z jakiej broni?
2'. okrągłe kule ołowiane, mogą być z pistoletów ładowanych od lufy?
3. nabój z okrągłym czubkiem 30mm długości, 8 średnicy
4. mosiężna klamra 59 x 13 x 3 mm , z boku 3 podłużne wytłoczenia - element magazynku?
5. łuski z rosyjskim napisem na spłonce KAiHOK 7,62, mogę wysłac na maila dokładne zdjęcie spłonki - jaka to broń? Znalezione w oddali od reszty znalezisk, droga przy kapliczce
6. łuska mniejszego kalibru od pozostałych, bez żadnych numerów, około 9,5mm średnicy
7. łuski 57,5mm długości, około 11mm średnicy, każda inne napisy na spłonce , S S 10 13 , S S 10 9, S P 8 14
Na mail mogę dosłać zdjęcia w pełnym rozmiarze, z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano
7 łuski od mauzera
2' kulki szrapnel pewnie podaj średnice to dowiesz się więcej
3 pocisk tępołukowy pewnie manlicher
6 tt ppsh
5 możliwe że mosin

niech kolega wstawi dokładniejsze foto

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie