Witam wszystkich. Na pierwszych poszukiwaniach znalazłem kilka przedmiotów, w ogromie postów nie mogę odnaleźć ich określenia. Dla osoby z doświadczeniem w temacie pomoc w zaspokojeniu mojej ciekawości nie będzie trudna. Przedmioty znalezione na polu w miejscu walk I i II W.Św., a możliwe , że i powstańczych. Po kolei: 1. czy to element karabinu, czy zwykła część od maszyny rolniczej? 2. naboje 28mm długości, średnica ponad 7mm, delikatne skrętne radełkowanie - z jakiej broni? 2'. okrągłe kule ołowiane, mogą być z pistoletów ładowanych od lufy? 3. nabój z okrągłym czubkiem 30mm długości, 8 średnicy 4. mosiężna klamra 59 x 13 x 3 mm , z boku 3 podłużne wytłoczenia - element magazynku? 5. łuski z rosyjskim napisem na spłonce KAiHOK 7,62, mogę wysłac na maila dokładne zdjęcie spłonki - jaka to broń? Znalezione w oddali od reszty znalezisk, droga przy kapliczce 6. łuska mniejszego kalibru od pozostałych, bez żadnych numerów, około 9,5mm średnicy 7. łuski 57,5mm długości, około 11mm średnicy, każda inne napisy na spłonce , S S 10 13 , S S 10 9, S P 8 14 Na mail mogę dosłać zdjęcia w pełnym rozmiarze, z góry dzięki za odpowiedzi.
Pytanie
Tomax
Witam wszystkich.
Na pierwszych poszukiwaniach znalazłem kilka przedmiotów, w ogromie postów nie mogę odnaleźć ich określenia. Dla osoby z doświadczeniem w temacie pomoc w zaspokojeniu mojej ciekawości nie będzie trudna. Przedmioty znalezione na polu w miejscu walk I i II W.Św., a możliwe , że i powstańczych.
Po kolei:
1. czy to element karabinu, czy zwykła część od maszyny rolniczej?
2. naboje 28mm długości, średnica ponad 7mm, delikatne skrętne radełkowanie - z jakiej broni?
2'. okrągłe kule ołowiane, mogą być z pistoletów ładowanych od lufy?
3. nabój z okrągłym czubkiem 30mm długości, 8 średnicy
4. mosiężna klamra 59 x 13 x 3 mm , z boku 3 podłużne wytłoczenia - element magazynku?
5. łuski z rosyjskim napisem na spłonce KAiHOK 7,62, mogę wysłac na maila dokładne zdjęcie spłonki - jaka to broń? Znalezione w oddali od reszty znalezisk, droga przy kapliczce
6. łuska mniejszego kalibru od pozostałych, bez żadnych numerów, około 9,5mm średnicy
7. łuski 57,5mm długości, około 11mm średnicy, każda inne napisy na spłonce , S S 10 13 , S S 10 9, S P 8 14
Na mail mogę dosłać zdjęcia w pełnym rozmiarze, z góry dzięki za odpowiedzi.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.