Skocz do zawartości
  • 0

stalowy uchwyt

MilKam88

Pytanie

Napisano

Witam.

Dzisiaj w przydrożnej ziemiance/okopie wyszło coś większego. Kawał dużej lachy" na pierwszy rzut oka wyglądający jak jakaś osłona od działka lub część jakiegoś pojazdu. Niestety fant zalega przy drzewie pod grubymi korzeniami. Wyposażony w saperkę i szpadel nie dałem rady mimo wszelkich starań wyjąć tego tajemniczego znaleziska. Zabrałem ze sobą natomiast ten dziwny uchwyt, który jest od tej dużej części z nadzieją, że któryś z kolegów będzie wiedział od czego może być? Długość tego uchwytu wynosi 20cm. Widoczne są jeszcze resztki farby. Pytam bo nie wiem czy jest sens tam wracać i się mordować z dalszym wydobyciem.

Pozdrawiam.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Dzisiaj w przydrożnej ziemiance/okopie wyszło coś większego. Kawał dużej lachy" na pierwszy rzut oka wyglądający jak jakaś osłona od działka lub część jakiegoś pojazdu. Niestety fant zalega przy drzewie pod grubymi korzeniami. Wyposażony w saperkę i szpadel nie dałem rady mimo wszelkich starań wyjąć tego tajemniczego znaleziska. Zabrałem ze sobą natomiast ten dziwny uchwyt, który jest od tej dużej części z nadzieją, że któryś z kolegów będzie wiedział od czego może być? Długość tego uchwytu wynosi 20cm. Widoczne są jeszcze resztki farby. Pytam bo nie wiem czy jest sens tam wracać i się mordować z dalszym wydobyciem.

Pozdrawiam.

Napisano
Dzięki koledzy za szybką odpowiedź i, że próbujecie pomóc. Co do tej ziemianki to na 100% nie będzie to podziemna piwniczka. Bowiem fant ten został trafiony na przyczółku warecko-magnuszewskim w lesie z dala od jakichkolwiek domów czy pól uprawnych. Teren porządnie okopany. Praktycznie z każdej strony ciągną się okopy. Teren też w tym miejscu nie jest zaśmiecony przez ludzi.
Napisano
Ogólnie rzecz biorąc bałagan.Może żołnierze pożyczyli" wrota od stodoły na strop ziemianki,może gajowy po wojnie w okopie zrobił piwniczke żeby siekier nie wozić codziennie do domu albo zamknięcie bimbrowni ?Podobny skobel wisi u mojego kolegi na wrotach od stodoły z lat 70 tych.
Napisano
Żołnierze masowo wykorzystywali elementy miejscowych zabudowań do wykonania ziemianek, także zawiasy, klamki od drzwi, metalowe kątowniki itd... nie powinny dziwić w takich miejscach. Wystarczy, że przejrzysz archiwalne zdjęcia.
Taki przykład:
http://img845.imageshack.us/img845/9913/09ziemianka4rotyprappos.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie