Skocz do zawartości
  • 0

zbiornik ciśnieniowy, chłodnica?

Kriepost

Pytanie

Napisano

Witam, znalazłem ostatnio jakiś baniak widoczny na zdjęciu znaleziony na terenie niemieckich działań wojennych, prosił bym o id, gdyż nie znalazłem o tym przedmiocie żadnych informacji. Czy to znalezisko może pochodzić z wojny? Pod farbą są ślady czerwonego podkładu.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Faktycznie identyfikacja jest bardzo trudna, przejrzałem zdjęcia wszystkich tych urządzeń, które wymieniliście i muszę przyznać że ten baniak mógł pochodzić od każdego z nich. Ale niestety nie znalazłem identycznego zbiornika, jednak myślę że mój zbiornik pochodzi od wytwornicy acetylenu gdyż jest najbardziej podobny z budowy. Także dziękuje za pomoc w próbie zidentyfikowania tego przedmiotu.
Napisano
Oprócz sprężarki jest jeszcze kilka innych, urządzeń w których taki zbiornik mógł być wykorzystany np.: wytwornica do acetylenu, piaskarka ciśnieniowa, hydrofor a nawet prozaiczna instalacja centralnego ogrzewania. O tym, że zbiornik zaadaptowano do czegoś innego niż pierwotnie może Świadczyć wygląd podłączeń hydraulicznych z wykorzystaniem typowych kształtek. Myślę, że jednoznaczna identyfikacja będzie niezmiernie trudna.
Napisano
Poprawiam link bo widzę, że nie działa.
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:8sotPvOMHkQJ:pubserv.uprp.pl/publicationserver/generuj_dokument.php%3Fplik%3DPL_000000000018536_B1_PDF+bezpiecznik+wodny&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESjoQ4KLETc4Ks6IflgLDfFOlwGhF9-78lfwMOfSOswXN-A_Hmm2y7WsU93v4QUD8ZQeNlBWIw4Tb2bc2eu0SwduoVjgcnVsFRvUI_10k_v2AX_TFxJexkFgbqH2Ut8YNtewmcnO&sig=AHIEtbRwyvYAggPLdxjdBEh4WBjkvIer4w
Napisano

Witam, znalazłem ostatnio jakiś baniak widoczny na zdjęciu znaleziony na terenie niemieckich działań wojennych, prosił bym o id, gdyż nie znalazłem o tym przedmiocie żadnych informacji. Czy to znalezisko może pochodzić z wojny? Pod farbą są ślady czerwonego podkładu.

Napisano

Szukając odpowiedzi co to za zbiornik natknąłem się na to zdjęcie. Na tej sprężarce widać podobny zbiornik z dwoma rurkami i kranikiem, na moim baniaku też jest coś w rodzaju kranika. Czy mógł by ktoś nazwać jak ten zbiorniczek na sprężarce fachowo się nazywa, ułatwiło by mi to dalsze poszukiwania co do pochodzenia tego przedmiotu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie