sza.man Napisano 9 Październik 2011 Autor Napisano 9 Październik 2011 sprawa zasadnicza- napęd 4x4 jest stały czy rozłączany?
peterpan Napisano 9 Październik 2011 Napisano 9 Październik 2011 napęd stały 4x4. Zresztą świetnie dopracowany w większych braciach (forester, impreza). Nie jest to to samo, ale doświadczenie robi swoje. Autko klepane na Węgrzech w tej samej fabryce co Suzuki swift, 90 % części wspólnych. Tak jak swift, auto nie do zajechania, do tego zawieszenie dobrze toleruje polskie drogi i wytrzymuje długie przebiegi. Gdyby nie to, że lubię pojeździć czasem w terenie, miałbym dziś Subaru. Ale nie poszłoby tam, gdzie chodzi moja Vitara. Nota bene, pełnoletnia.
sza.man Napisano 9 Październik 2011 Autor Napisano 9 Październik 2011 szkoda, że stały napęd.To pewnie niżej jak 8l/ 100km nie zejdzie:-(
kocur Napisano 9 Październik 2011 Napisano 9 Październik 2011 Witam !Ja sądzę, że jest to auto z przeznaczeniem raczej na ośnieżone drogi w rejonach gdzie śnieg dłużej zalega. Szosy górskie, czasem strome podjazdy. Na pewno nie jest to auto terenowe, chociaż w wyjątkowych przypadkach lepiej sobie poradzi niż FWD.pzdr.
peterpan Napisano 9 Październik 2011 Napisano 9 Październik 2011 zależy jaką masz nogę. W subaru poza tym są małe silniki. Co nie znaczy że słabe. Moja vitara delikatnie traktowana potrafi się zadowolić 7l. Uwzględnij że mam aerodynamikę kiosku ruchu i dość sporą masę. Oczywiście że justy nie jest autem terenowym ani nawet SUV-em. Natomiast świetnie się prowadzi w każdych warunkach. Brak w nim pod- czy nadsterowności a jazda zimą to poezja.
sza.man Napisano 9 Październik 2011 Autor Napisano 9 Październik 2011 no tak, ale vitka zadowala się 7 litrami na 2WD, jak zrobisz 4WD to niżej dychy nie zejdziesz.Ja to dobrze znam z samuraja i dlatego jak ognia się boję stałego napędu na 4 koła.A niedawno się dowiedziałem, że subaru libero ma taki fajny przełącznik 2WD/4WD na gałce od biegów i miałem nadzieję że inne też to mają.A może zna ktos auto małe, bardzo tanie w utrzymaniu z dołączanym napędem na 4 koła???
peterpan Napisano 9 Październik 2011 Napisano 9 Październik 2011 w samuraju same mosty ważą tyle, co pół justy. Mam w vitce stałe zabieraki, więc przód i tak cały czas pracuje. Gdybym miał sprzęgiełka pewno dałoby się z litr zejść. Jak nie justy to może panda? Innych opcji raczej nie ma.
misiek523 Napisano 9 Październik 2011 Napisano 9 Październik 2011 Może Audi A3 quattro z haldex - elektronicznie dołączany napęd na tył. Małe jest, tanie w utrzymaniu - powiedzmy. Dużego wyboru w tym segmencie nie ma, niestety. Wspomniana wyżej Panda lub trochę większe daihatsu terios (mały silnik) ale to już bym wolał coś z Suzuki.
sza.man Napisano 9 Październik 2011 Autor Napisano 9 Październik 2011 terios ma stały napęd wszystkich kół - odpada
misiek523 Napisano 10 Październik 2011 Napisano 10 Październik 2011 Fakt. Myślałem, że ma rozłączany napęd. Jet jeszcze jeden samochodzik z duszą terenówki - Suzuki Jimny, (dołączasz napęd również w czasie jazdy) i reduktor jest.
sza.man Napisano 10 Październik 2011 Autor Napisano 10 Październik 2011 powtórzę :''...małe, TANIE w utrzymaniu z DOŁĄCZANYM napędem na 4 koła...''.Dla mnie tani w utrzymaniu, to taki który pije poniżej 6l na czarnym przy normalnej jeździe.Terenowe suzuki już przerabiałem, teraz szukam czegos bardziej szosowego.
peterpan Napisano 10 Październik 2011 Napisano 10 Październik 2011 Tak to nawet w Erze" nie ma. Albo tanie, albo 4x4. Zwłaszcza że nie wiedzieć czemu uparłeś się na napęd dołączany. W miarę niedrogo i w zakupie i w utrzymaniu to albo panda (stały) albo vitara X-90 ufok" (dołączany).
sza.man Napisano 11 Październik 2011 Autor Napisano 11 Październik 2011 oj, peter, chyba nie miałes zbyt wiele do czynienia z takimi autami skoro nie wiesz:-)
peterpan Napisano 12 Październik 2011 Napisano 12 Październik 2011 trochę miałem. Nie wybrzydzaj, bierz pandę. Pewno będzie palić mniej niż niejeden z dołączanym.
sza.man Napisano 12 Październik 2011 Autor Napisano 12 Październik 2011 a wiesz że ''zwykła'' panda poniżej 8 nie schodzi:-)?Jesli już, to prędzej justy zakupię-bynajmniej japoniec to raczej niejebliwy, albo libero i se kampera zrobie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.