Skocz do zawartości

Co zrobić z monetą z usuniętą org. patyną ?

mohitron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

W moje ręce wpadła moneta w całości pokryta czarno-zielonym nalotem (patyną?), przez co w żaden sposób nie można było z niej odczytać żadnych szczegółów. Postanowiłem ją chemicznie oczyścić. Monetą okazało się 20 kopiejek z 1878 roku (Ag 500) w idealnym stanie jeżeli chodzi o detale znajdujące się na monecie. Niestety podczas czyszczenia usunięta została oryginalna patyna, moneta jest wyczyszczona do żywego metalu" przez co niezbyt wyraźnie widać na niej szczegóły. I tutaj zwracam się z pytaniem do Was. Czy lepiej pozostawić tą monetę, aby kiedyś tam (zapewne doświadczyłyby tego dopiero moje dzieci lub wnuki :D) oryginalna patyna uległa odtworzeniu czy też użyć jednego z gotowych preparatów do patynowania srebra? Czy moneta z odtworzoną naturalnie patyną nabiera wartości (pytam, bo z tego co pamiętam moneta traci wartość po jej usunięciu.

Pozdrawiam
Kuba
Napisano
patyna w numizmatyce to nie zielono- czarny nalot ale w przypadku srebrnych monet: szarawe, czasami szaro złote mniej lub bardziej delikatne zabarwienie. Jeśli moneta jest w stanie okołomenniczym to czasami (tylko z dość popularnymi monetami) warto umiejętnie pozbyć się takiego nalotu jak ty opisałeś. Srebro dość szybko patynuje w drewnianych meblach w obecności innych metali kolorowych i wilgoci. Po paru miesiącach zyska patynę. Jeśli nie zniszczyłeś rysunku to będzie OK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie