Skocz do zawartości

Grupenfuhrer Iwan Sanodse

gustaw7609

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam szanownych forumowiczów
Jestem właśnie w Niemczech w miejscowości Bad Lippspringe koło Padeborn,spacerując po miejscowym parku trafiłem na cmentarz wojenny z lat 1914-1918 i 1939-1945,znalazłem tam grób Grupenfuhrera Iwana Sanodse
Czy ktoś z was ma informację na temat w/w generała? internet niestety milczy!
może ktoś z forumowiczów posiada wykaz generałów z jednostek cudzoziemskich waffen SS?
Napisano
Z zamieszczonego linka wynika, że w tym miejscu leży 158 żołnierzy zmarłych w czasie I wojny światowej, oraz 164 ofiary zmarłych (poległych) w II wojnie. W tym 79 żołnierzy różnej nacji współpracujących z Wehrmachtem i 85 jeńców sowieckich.Następnie jest informacja o ostatnim pochówku na tym cmentarzu w roku 2000. Dalej następuje lista pochowanych na tym cmentarzu Rosjan. Min. jest tam Sanodse Iwan, który w chwili śmierci miał 26 lat i zmarł( zginął) tuż po zakończeniu wojny 7 czerwca 1945. Nazwisko zmarłego jest na pewno zapisem fonetycznym, bowiem brzmi całkowicie nie rosyjsko.
Napisano
Dzięki za odpowiedzi!
Z tym stopniem to chyba pomyłka(chociaż jak to możliwe że ktoś pomylił taki wysoki stopień?)
dodam tylko że na nagrobku jest jeszcze miejsce urodzenia
Goscha!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie