Skocz do zawartości

Zagadka cz. 6.

Nadwojciech

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 271
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam. Pezos popraw nr modelu i zadaj nową.
Trochę przewidywalne zaczynały już być nasze (tj moje i sonicsquada) zagadki. Tak, że jak się Slajmi odezwał próbowaliśmy go wciągnąć.
Napisano
Filper Beta 200 prototype (N5000F) pierwszy lot 26 May 1966 roku.
Seating: 2 plus jump seat
Gross Weight: 1700 lbs.
Empty Weight: 1000 lbs.
Useful Load: 700 lbs.
Powerplant: 6 cyl. fuel inj. Continental IO-360E 210 hp
Fuel Capacity 42 Gal.
Disc Loading: 2.6 lbs./ sq.ft.
Power Loading: 8.0 lbs./ hp
Napisano
Dobra wg posiadanych informacji jest to Fliper Beta 400A - od 200 różnił się silnikiem (Continental IO 360-E o mocy 155kW dla 200A, i Continental IO-520 o mocy 185 kW dla 400A) i 4 miejscami w miejsce 2 dla 200A.

Pezos lub Sonicsquad zapodajcie (Pezos dał pierwszy prawie prawidłową odpowiedź).
Napisano

Panowie zwracam honor. Nie dawało mi spokoju, żeby dwóch asiorów ten sam błąd popełniło i jeszcze raz pogrzebałem w sieci i znalazłem prawidłowe zdjęcie, na stronce z której wziąłem zdjęcie jest błąd w opisie, co ciekawe powielony na jeszcze 2 innych.

Napisano
@Slajmi130 Gratuluję wytrwałości i przede wszystkim chęci poszukiwania tego statku powietrznego. Niestety szukanie w Google polskimi nazwami jest raczej mało skuteczne. Trzeba posługiwać się najczęściej językiem angielskim ale nie koniecznie trzeba ów język znać. Wystarczy parę podstawowych pojęć jak śmigło (propeller) silnik (engine) czy parę podobnych słów. Odpowiednie słowo plus właściwie ustawiona wyszukiwarka plus wprawne oko pozwolą na szybkie odszukanie maszyny.
Tutaj link:
http://www.google.pl/search?tbm=isch&hl=pl&source=hp&biw=1366&bih=704&q=tandem+helicopter&gbv=2&oq=tandem+helicopter&aq=f&aqi=g-L1&aql=&gs_sm=e&gs_upl=507924l512617l0l512917l17l17l0l9l9l0l252l1206l3.1.4l8l0#q=tandem+helicopter&hl=pl&safe=off&gbv=2&tbs=itp:photo,ic:gray&tbm=isch&source=lnt&sa=X&ei=WPmPTquWJebQ4QTh5MDOAQ&ved=0CBUQpwUoAg&fp=1&biw=1366&bih=704&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&cad=b
Słowa kluczowe to tandem & helicopter. Wyszukiwarka ustawiona na zdjęcia czarno białe. Naraz oczom naszym po środku strony ukazuje się nasz śmigłowiec :) Miłej zabawy i zapraszamy do poszukiwań!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie