fiesta Napisano 23 Wrzesień 2011 Autor Napisano 23 Wrzesień 2011 Witam całe grono poszukiwaczyMam pytanko odnośnie stelaża.Mianowicie postanowiłem zmajstrować z pomocą kolegi elektronika wykrywacz PI, i tu nasuwa się takie małe pytanko-Jaki rodzaj stelaża byłby wygodniejszy i mam do wyboru1-Klasyczny typu rozciągniętego ''S''2-Prosty3-A może konstrukcyjnie zbliżony do ''Minelaba'' czyli prosty z uchwytem i dalej ''S''???Oraz jakiej średnicy wykorzystać rurkę aluminiową ponieważ mam do dyspozycji (wymiar zewnętrzny w milimetrach )18-20-22 z ścianką od 1 do 1,5 mm -Którą średnice polecacie najbardziej do tego pasujacą?? (jedna srednica do wyboru)Jeśli zaś chodzi o dolnik oraz ewentualne wygięcie rurek to mam na to sposób prosty i skuteczny więc nie pytajcie jak to wygnę-Tak na marginesie aby ktoś nie zapytał się czasem mnie niepotrzebniePozdrawiamMarcin
gral Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Witam.Zrobiłem już kilkanaście stelaży i za każdym razem coś mi nie pasowało.Najlepszym rozwiązaniem okazało się S" i oczywiście najwygodniejsze w użytkowaniu (najmniejsze obciążenie ręki).Rurka aluminiowa 20x1,5mm (symbol P8 lub P38) ta najbardziej plastyczna,wyginana na zimno (z zamrożoną wodą w środku).Wysięgnik rurka laminatowa lub węglowa 16mm.Ten z fotki już został z wykrywaczem.
fiesta Napisano 24 Wrzesień 2011 Autor Napisano 24 Wrzesień 2011 No dzięki :))Ale widzę brak zainteresowania!?A podobno takie tu madrale się udzielają :D :D :DTak na poważnie to myślałem nad rozwiązaniem Minelab" ale nie wiem czy to będzie poręczne żeby nie męczyć ręki??Bo dolnik to zrobie z rurki do wody zgrzewanej jest dość sztywna na końcu zaaplikuje trujnik i bedzie git:))Tylko krztałt,rodzaj stelaża mnie strofuje:Może ktoś jeszcze coś doda od siebie??PozdrawiamMarcin
Brzęczyszczykiewicz Napisano 24 Wrzesień 2011 Napisano 24 Wrzesień 2011 Udzielanie się mądrali następuje po kupnie wykrywacza i polega na udowadnianiu, że ten który właśnie kupili jest najlepszym wyborem.Rurka instalacyjna do zgrzewania nie jest w żadnym stopniu sztywna, chyba że na mrozie :) Do tego ciężka jak diabli.Jeśli ten problem Cię tak bardzo strofuje :), to mogę Ci odsprzedać w ramach pozbywania się zbędnych próbek materiałów, gotowy fabrycznie nowy i nie używany stelaż Whitesa, ze wszystkim co trzeba do zamontowania elektroniki.Składa się z regulowanego podłokietnika z tworzywa z podpórką, rurki w kształcie S zawierającej spust namierzania i gotowe otwory do przykręcenia elektroniki pod stelażem, odcinka prostego z otworami umożliwiającymi regulację długości i kompletnej węglowej sztycy dolnej. Oczywiście wszystko polakierowanie fabrycznie na czarno i wyposażone w oryginalne zaciski Whitesa. Leciutkie i nic się nie będzie telepać. Wszystko najwyższej jakości spotykanej w świecie wykrywaczy. Jedyne co jest moje, bo nie było w zestawie, to pianka uchwytu. Ale z gumy wielokrotnie przekraczającej jakość Garettów, Rutusow itp. Cena promocyjna 250zł +KP, ważna do niedzieli. Sama rura węglowa jest warta połowę tej kwoty. Elementy są takie same jak we wszystkich najnowszych Whitesach. Miałem to sobie zatrzymać, ale nie mam gdzie przechowywać tych wszystkich dupereli.
marek5 Napisano 24 Wrzesień 2011 Napisano 24 Wrzesień 2011 Wykorzystac mozna kule w sklepach sa uzywki z wystawek dobrej jakosci.Lut do aluminium na Allegro.Mozna dostosowac jak sie chce.Pozdrowienia Marek
armand Napisano 25 Wrzesień 2011 Napisano 25 Wrzesień 2011 Skoro Kolega B... przedstawił swoją ofertę, to ja też, tylko, że nieco skromniej:http://www.armand.pl/p18,rurka-do-wykrywacza-metali.html
fiesta Napisano 1 Październik 2011 Autor Napisano 1 Październik 2011 Witam jeszcze raz:))Stelaż sobie skleciłem lecz teraz mam problem jak to wszystko połączyć do kupy??Tzn jak zrobić mocowania rurek żeby to miało ręce i nogi w prosty skuteczny sposób??Może ma ktoś sposób na to?Bo mi to nie bardzo wychodzi.Próbowałem złączki od węży ogrodowych i lipa:(( POMOCY!!!!!Marcin
gral Napisano 1 Październik 2011 Napisano 1 Październik 2011 Właśnie ja stosuję łącznik do węży ogrodowych 1/2 x 1/2.Z lekkim luzem pasuje na rurkę alu 20mm i bardzo dobrze zaciska rurkę (np.laminatową) 16mm.Odcinasz kawałek gwintu przed łącznikiem na środku,środek wypadnie po odcięciu i wklejasz na rurkę,nakrętka zaciska żerdź dolną jak wąż.Konstrukcja bardzo solidna i sztywna,z tą z fotki chodziłem ponad rok nic nie puściło jak i w innych stelażach.Powodzenia.
fiesta Napisano 1 Październik 2011 Autor Napisano 1 Październik 2011 A może kolega zapodać fotke:)))))))))))))))Z góry dziękuje PozdrawiamMarcin
gral Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 Sposób połączenia.Tutaj akurat jakaś redukcja (ta zielona) i dopasowana do niej nakrętka.
gral Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 Wygięta rurka alu ze starego bagażnika od malucha"(na zimno)
gral Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 To już ostatnia wersja,chyba najlepsza z nim sprzedałem mojego All-a.Teraz mam Deltę więc przestałem się tym zajmować.
gral Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 Do tych ostatnich wykorzystywałem coś takiego lub z nakrętkami po obu stronach.Strzałką zaznaczyłem miejsce cięcia (tuż przed kołnierzem,ciąć najlepiej piłką do metalu). Do rurki przyklejałem klejem dwuskładnikowym.
gral Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 Gotowy odcięty element zaciskowy.Polecam jeszcze wykonanie zatrzasku który dodatkowo ustabilizuje stelaż i ułatwi szybki montaż w terenie.Pozdrawiam.
fiesta Napisano 2 Październik 2011 Autor Napisano 2 Październik 2011 Bardzo dziękuje:))Teraz jóż wiem gdzie popełniałem błąd ciołem tam gdzie nie trzeba:))))Pozdrawiam Marcin
zielony. Napisano 13 Listopad 2011 Napisano 13 Listopad 2011 Cześć gral, powiedz mi, skąd brałeś(nie wiem jak to fachowo nazwać) zatrzask kulkowy, który jest w dolnej żerdzi stelaża, szukałem wszędzie, i nie moge znależć, pozdrawiam serdecznie.
gral Napisano 13 Listopad 2011 Napisano 13 Listopad 2011 Witam.Sam robiłem.Kawałek sprężystej blaszki zagięty w połowie i na końcu przyspawany kawałek zaokrąglonego pręta nierdzewnego fi 6.Niestety aktualnie nie mam czegoś takiego żeby dodać fotkę,ale wykonanie banalne.Pozdrawiam.
gral Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Widzisz,dzisiaj sobie przypomniałem,możesz wyciągnąć coś takiego ze starej kuli inwalidzkiej.Powodzenia.
zielony. Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Tia, tylko trzeba ją mieć, a 3 dychy za nową, żeby pozyskać zatrzask, ile to piwa(Łomża), już prawie zmontowałem wedle wskazówek, także jest ok;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.