Skocz do zawartości

Stelaż wykrywacza

fiesta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam całe grono poszukiwaczy
Mam pytanko odnośnie stelaża.Mianowicie postanowiłem zmajstrować z pomocą kolegi elektronika wykrywacz PI, i tu nasuwa się takie małe pytanko-Jaki rodzaj stelaża byłby wygodniejszy i mam do wyboru
1-Klasyczny typu rozciągniętego ''S''
2-Prosty
3-A może konstrukcyjnie zbliżony do ''Minelaba'' czyli prosty z uchwytem i dalej ''S''???
Oraz jakiej średnicy wykorzystać rurkę aluminiową ponieważ mam do dyspozycji (wymiar zewnętrzny w milimetrach )18-20-22 z ścianką od 1 do 1,5 mm -Którą średnice polecacie najbardziej do tego pasujacą?? (jedna srednica do wyboru)Jeśli zaś chodzi o dolnik oraz ewentualne wygięcie rurek to mam na to sposób prosty i skuteczny więc nie pytajcie jak to wygnę-Tak na marginesie aby ktoś nie zapytał się czasem mnie niepotrzebnie
Pozdrawiam
Marcin
Napisano

Witam.Zrobiłem już kilkanaście stelaży i za każdym razem coś mi nie pasowało.Najlepszym rozwiązaniem okazało się S" i oczywiście najwygodniejsze w użytkowaniu (najmniejsze obciążenie ręki).
Rurka aluminiowa 20x1,5mm (symbol P8 lub P38) ta najbardziej plastyczna,wyginana na zimno (z zamrożoną wodą w środku).Wysięgnik rurka laminatowa lub węglowa 16mm.Ten z fotki już został z wykrywaczem.

Napisano
No dzięki :))
Ale widzę brak zainteresowania!?A podobno takie tu madrale się udzielają :D :D :D
Tak na poważnie to myślałem nad rozwiązaniem Minelab" ale nie wiem czy to będzie poręczne żeby nie męczyć ręki??Bo dolnik to zrobie z rurki do wody zgrzewanej jest dość sztywna na końcu zaaplikuje trujnik i bedzie git:))Tylko krztałt,rodzaj stelaża mnie strofuje:Może ktoś jeszcze coś doda od siebie??
Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Udzielanie się mądrali następuje po kupnie wykrywacza i polega na udowadnianiu, że ten który właśnie kupili jest najlepszym wyborem.
Rurka instalacyjna do zgrzewania nie jest w żadnym stopniu sztywna, chyba że na mrozie :) Do tego ciężka jak diabli.

Jeśli ten problem Cię tak bardzo strofuje :), to mogę Ci odsprzedać w ramach pozbywania się zbędnych próbek materiałów, gotowy fabrycznie nowy i nie używany stelaż Whitesa, ze wszystkim co trzeba do zamontowania elektroniki.
Składa się z regulowanego podłokietnika z tworzywa z podpórką, rurki w kształcie S zawierającej spust namierzania i gotowe otwory do przykręcenia elektroniki pod stelażem, odcinka prostego z otworami umożliwiającymi regulację długości i kompletnej węglowej sztycy dolnej. Oczywiście wszystko polakierowanie fabrycznie na czarno i wyposażone w oryginalne zaciski Whitesa. Leciutkie i nic się nie będzie telepać. Wszystko najwyższej jakości spotykanej w świecie wykrywaczy. Jedyne co jest moje, bo nie było w zestawie, to pianka uchwytu. Ale z gumy wielokrotnie przekraczającej jakość Garettów, Rutusow itp. Cena promocyjna 250zł +KP, ważna do niedzieli. Sama rura węglowa jest warta połowę tej kwoty. Elementy są takie same jak we wszystkich najnowszych Whitesach. Miałem to sobie zatrzymać, ale nie mam gdzie przechowywać tych wszystkich dupereli.
Napisano
Wykorzystac mozna kule w sklepach sa uzywki z wystawek dobrej jakosci.Lut do aluminium na Allegro.Mozna dostosowac jak sie chce.Pozdrowienia Marek
Napisano
Skoro Kolega B... przedstawił swoją ofertę, to ja też, tylko, że nieco skromniej:
http://www.armand.pl/p18,rurka-do-wykrywacza-metali.html
Napisano
Witam jeszcze raz:))
Stelaż sobie skleciłem lecz teraz mam problem jak to wszystko połączyć do kupy??Tzn jak zrobić mocowania rurek żeby to miało ręce i nogi w prosty skuteczny sposób??Może ma ktoś sposób na to?Bo mi to nie bardzo wychodzi.Próbowałem złączki od węży ogrodowych i lipa:(( POMOCY!!!!!
Marcin
Napisano
Właśnie ja stosuję łącznik do węży ogrodowych 1/2 x 1/2.Z lekkim luzem pasuje na rurkę alu 20mm i bardzo dobrze zaciska rurkę (np.laminatową) 16mm.Odcinasz kawałek gwintu przed łącznikiem na środku,środek wypadnie po odcięciu i wklejasz na rurkę,nakrętka zaciska żerdź dolną jak wąż.Konstrukcja bardzo solidna i sztywna,z tą z fotki chodziłem ponad rok nic nie puściło jak i w innych stelażach.Powodzenia.
Napisano

To już ostatnia wersja,chyba najlepsza z nim sprzedałem mojego All-a.Teraz mam Deltę więc przestałem się tym zajmować.

Napisano

Do tych ostatnich wykorzystywałem coś takiego lub z nakrętkami po obu stronach.Strzałką zaznaczyłem miejsce cięcia (tuż przed kołnierzem,ciąć najlepiej piłką do metalu). Do rurki przyklejałem klejem dwuskładnikowym.

Napisano

Gotowy odcięty element zaciskowy.Polecam jeszcze wykonanie zatrzasku który dodatkowo ustabilizuje stelaż i ułatwi szybki montaż w terenie.Pozdrawiam.

• 1 month later...
Napisano
Cześć gral, powiedz mi, skąd brałeś(nie wiem jak to fachowo nazwać) zatrzask kulkowy, który jest w dolnej żerdzi stelaża, szukałem wszędzie, i nie moge znależć, pozdrawiam serdecznie.
Napisano
Witam.Sam robiłem.Kawałek sprężystej blaszki zagięty w połowie i na końcu przyspawany kawałek zaokrąglonego pręta nierdzewnego fi 6.Niestety aktualnie nie mam czegoś takiego żeby dodać fotkę,ale wykonanie banalne.Pozdrawiam.
Napisano
Tia, tylko trzeba ją mieć, a 3 dychy za nową, żeby pozyskać zatrzask, ile to piwa(Łomża), już prawie zmontowałem wedle wskazówek, także jest ok;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie