Skocz do zawartości

Ktokolwiek wie-Ppor.Czesław Sieradzan

wilcz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję wszelki informacji o ppor.Czesławie Sieradzan.Służył we Lwowie, może 14 Pułk Ułanów lub 19 Pułk Piechoty? Brał udział w zawodach hippicznych, może to też jakiś trop.

Napisano
Czesław Władysław Sieradzan, ur. 12.11.1911. Absolwent SPArt. w Toruniu, ppor. ze starsz. z 15.08.1934, lok. 86. Wcielony do 5. pal we Lwowie. Por. ze starsz. z 19.03.1938, lok. 78. Przed 23.03.1939 przeniesiony do 19. pp we Lwowie, na stanowisko dowódcy plutonu artylerii piechoty.

Tyle na podstawie dostępnych pod ręką książek. CAW zamknięty do odwołania", więc i do oficerskich teczek personalnych dostęp odcięty do odwołania... :-(
  • 3 years later...
Napisano
Informacja o Czesławie Sieradzanie: Tak jak podajecie służył w 1939r w 19. pp we Lwowie. Losy kampanii wrześniowej opisał we wspomnieniach umieszczonych na stronie instytutu Sikorskiego nr. Ref BI29/G/3. Pisze tam między innymi o filmowaniu jego plutonu podczas ćwiczeń w sierpniu 1939 pod Lwowem przez filmowców amerykańskich, opisuje też defiladę wojskową tuż przed wybuchem wojny która odbyła się we Lwowie (może ktoś ma na ten temat więcej informacji). Po upadku Warszawy dostaje się do niewoli. W 1945 roku wstępuje do armii Andersa (przebywa na długotrwałym leczeniu. Następnie trafia do Anglii. Zakłada tam rodzinę. Umiera na początku lat 60.
Bardzo mnie ciekawi historia umieszczanego zdjęcia. Proszę o kontakt (może to być bardzo interesująca rzecz dla dzieci Czesława Sieradzana)
Napisano
Kolego Ammuratow dzięki za informację mam jednak wątpliwości czy to ta sam osoba( w rubryce zawód ma wpisane rolnik). Przeglądają też informację o Stalagu XI A zauważyłem, że numery jenieckie w obszarze 45000- 48000 mają Powstańcy Warszawscy. Czy nie może to mieć coś wspólnego z bratem Czesława Sieradzana Aleksandrem Sieradzanem walczącym w Powstaniu Warszawskim którego nigdy nie udało się odnaleźć. Może podszył się pod brata?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie