Skocz do zawartości

Armand Prospector

sytamprg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Proszę o opinie ludzi którzy znają ten wykrywacz i pracują z nim już jakiś czas. Chodzi mi o to jak się sprawuje na militaria jak i na drobnice.Zależy mi na opiniach ponieważ mogę okazyjnie go kupić.
Napisano
Witam.Jeżeli jesteś kolego nastawiony bardziej na militarkę a mniej na kolor to polecam jak najbardziej(mam na myśli Prospektor1 bo dwójka jest już uniwersalna).Prospektora miałem 2 lata i w sumie wspominam go bardzo dobrze,a był to mój pierwszy wykrywacz.Żelazo i większy kolor sygalizuje bardzo dobrze gorzej z kolorową drobnicą,po prostu wytniesz dyskryminacją.Zasięgi zadowalające ,nie raz rączki bolały.Pozdrawiam i sukcesów życzę.
Napisano
Polecam zapoznać się z instrukcją obsługi Prospectora:
http://www.armand.pl/download/Wykrywacz-metali-Armand-Prospector-Instrukcja-obs%C5%82ugi.pdf
Napisano
Dziękuje za pozytywne opinie o tak zniesławionym sprzęcie niestety nie stać mnie było na nic z górnej półki ale na pewno się nie poddam i poznam go na ile tylko dam rade dodam tylko że chodziłem 2 lata z fisherem f5 i wcale mnie nie zachwycił za tą kase wolał bym RP ale byłem młody i głupi za pare dni dotrze do mnie armand(może jutro) i jak bedzie dawał rade na monetki i militarke to fisher f5 jest przy nim mały ale to się okaże. Pozdrawiam
Napisano
Dostałem już wykrywacz, byłem z nim pierwszy raz w lesie i mam mały problem z ustawieniem go w pracy statycznej.Powinna się świecić dioda pomarańczowa po wyzerowani i ustawieniu progu dźwięku a u mnie święci sie niebieska ostatnia z prawej stony. Gdy wyzeruję go cewke trzymając przy gruncie to każdy ruch wzbudza go. Jak zrobie to samo na wysokości bioder nie wzbudza się ale świeci się dioda niebiaska maxymalnie z prawej strony w momencie gdy znajde coś w gruncie świeci sie dioda na maxa z lewej strony czyli na kolor nawet jak jest to zardzewiały mały gwóźdź.Proszę o pomoc czy to ja coś źle robie czy kupiłem wadliwy wykrywacz??
Napisano
Jeżeli dobrze go kolego ustawiłeś to coś jest nie tak,w moim egzemplarzu po naciśnięciu zerowania zawsze dioda zapalała się na środku ,ale jak się wzbudzał to właśnie świeciła ostatnia dioda.Może Pan Wojtek pomoże,ja już dokładnie nie pamiętam ustawień.Jeżeli nie masz instrukcji to tu jest do pobrania (na dole strony).
http://www.armand.pl/p3,wykrywacz-metali-armand-prospector.html
Pozdrawiam.
Napisano
Tak jak pisałem tylko Pan Wojtek (Armand)
Już dokładnie nie pamiętam na jakich ustawieniach chodziłem ale to chyba coś takiego było:
-panel przedni
praca statyczna
dyskr.Tak
-panel górny
dyskr. 3-4
czułosć 10
próg na granicy słyszalności
grunt 0
vol 10
Zerowanie działało na dowolnej wysokości.
Napisano
Ustawienia mam identyczne z jednym wyjątkiem przłącznik dyskryminacji właczam na tak dopiero jak coś znajde. A tu rodzi się następne pytanie czy jak będe chodził z dyskryminacją na 4 to czy dużo trace zasięgu??
Napisano
Sprawdź na włączonej dyskryminacji i ustaw na 3.Drastycznych spadków zasięgów nie zauważyłem,a przynajmniej odłamków nie będziesz kopał i od razu wiesz co masz pod cewką (żelazo czy kolor)
Napisano
Jeden z kolegów poszukiwaczy zaleca zamiatanie bez dyskryminacji i popieram w 100% coś znajdziesz załączasz dyskryminacje troche utrudnia to życie fantów bedzie wiecej.
Stary użytkownik Prospectora.
PS żałuje do dziś że go sprzedałem.
Napisano
Nie należy się martwić tym, że dla pokrętła Czułości nie jest wskazane ustawienie na maksymalną wartość. Należy ustawić na największą wartość, przy której nie słychać dodatkowych trzasków/brumu/popiskiwań. Po to jest pokrętło Czułości, aby użytkownik ustawiał czułość wykrywacza wg własnego uznania. Po nabraniu doświadczenia, nie będzie to problemem.
Napisano
Dokładnie tak samo sobie pomyślałem.Z fisherem f5 też nie wszędzie mogłem ustawić gain" na 99 ale myślę że to kwestia czasu i ogarne to pomału zależało mi głównie na wykrywaczu który ma tryb statyczny i postaram się nauczyć pracawać w tym trybie. Aczkolwiek nie jestem pewien czy to nie był krok w tył.
Napisano
Tobie się zdaje, że jeśli wykrywacz na wyświetlacz to operator ma się na niego większość czasu gapić?
:)
Chyba wykrywacz z ekranem uruchamia więcej zmysłów niż prosty jak cep analogowiec, który tylko pierdzi w uszy" :)

Przyznaj się, coś Ty zrobił z Dominatorem? Nakleiłeś sobie gołą babę" na panelu sterującym? :)))
Napisano
Też mam to urządzenie w wersji Vaquero, i zapewniam Ciebie, że gdybym chciał wyrywać Ziemi wszystko, to ilość dołów które bym po sobie zostawił byłaby znacznie gęstsza niż w Twoim przypadku. Choćby dlatego, że czułość ego z monitorkiem" mocno przewyższa czułość Vaquero/Ciboli w każdym możliwym trybie. Wcale nie muszę patrzeć na ekranik.
Tyle że nie tak postrzegam sens chodzenia z wykrywaczem jak wiele innych osób. A poza tym miejsc gdzie się trzeba z kimś ścigać nie znam. Raczej takie, gdzie trzeba się napracować. Co nie znaczy naryć dziur jak głupi, za wszystkim co wydaje się być kolorkiem.

Nawet jeśli mam 99% pewności że to kolor, to zanim wykopię lubię się pogapić w ekranik" jakiś czas. Bo samo zgadnięcie tego co znalazłem przed wykopaniem daje mi dużą frajdę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie