Skocz do zawartości

Argo & Optima który lepszy na monety

wiktor3030

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
@gortad19 widzę że kolegę trochę ponosi:
1gr- ok 29-30-31cm
2gr ok 30cm
Z ciekawości sprawdziłem test w powietrzu 1 grosz na czułości 44 dynamik relikt dyskryminacja -90 czytelny dźwięk był dopiero na odległości 26 cm a dodam że test robiłem na Argo przy cewce standardowej nie mówiąc już o DD bo przy DD zasięg jest o około 4 cm mniejszy.
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam kolegów....Mam nadzieje że temat nie zaniknie:(...Może zapytam kolegów jak się Wam pracuje z Optima??Jak wyniki,??Czy wart jest swojej ceny??Jakim wykrywaczom dorównuje?? Jakie ustawienia polecacie//ITP Piszmy piszmy,ja sezon zaczynam za o.k 2 tyg. Napewno coś dodam od siebie....

Pozdro.......
  • 10 months later...
Napisano
Napiszę tutaj, żeby nie zakładać nowego wątku.
Noszę się z zamiarem kupienia nowego wykrywacza. Trzy sezony biegałem z Fisherem f2 i przestał mi on wystarczać, a więc w nowy sezon chciałbym wejść z nową wykrywką.

W f2 bolało mnie to,że nie dało się nim wykopać stali, albo się kopało każdy gwóźdź albo nic (sporo fantów stalowych na pewno ominąłem). W związku z tym chciałbym kupić wykrywacz, który będzie dobry na stal i na kolor, lecz żeby możliwość szukania stali nie wpływała ujemnie na wykrywanie drobnicy.

Który z wykrywaczy będzie lepszy, Argo czy Optima?
Który z tych wykrywaczy ma lepszy zasięg?
Czy Rutus jest dobrym wyborem (jakość, serwis, stosunek ceny do możliwości)?

Z góry dzięki za pomoc :)
Może jest jakiś inny wykrywacz warty uwagi w tej klasie cenowej?
Napisano
Kol Kuba 115
Jeżeli chodzi o serwis czy stosunek ceny do możliwości to uważam że są jak najbardziej adekwatne. Nie mam pojęcia jak pracuje Optima, ale jeżeli interesuje Cię również stal, to moim zdaniem najlepszym wyborem będzie PROxima.
Na forum powił się kiedyś temat http://odkrywca.pl/njaglebiej-zakopane-fanty-znalezione-rutusem-proxima,654321.html
możesz dokładnie sprawdzić zasięgi. Jeżeli chodzi o Argo to będzie tutaj nieco więcej możliwości pod względem opcji, a zasięg pójdzie w górę bodajże o 20%.
Zwróć uwagę również na Armanda Dominatora2 - z ceną niekoniecznie adekwatnie ale zapewniam, że wykrywka jest stabilna w mokrym i zróżnicowanym gruncie, na prostotę obsługi również nie można narzekać,a serwis działa bardzo dobrze o czym miałem okazję się przekonać (nie ma to związku z wys. awaryjnością, wręcz przeciwnie) jednak bardziej szedłbym tutaj w PROximę.
pozdrawiam
Napisano
Dzięki za odpowiedź. Nad Armandem jeszcze się zastanowię. Jeśli Argo jest bardziej zaawansowany od Proximy i ma lepszy zasięg to chyba na niego postawię. Głównie chodzi mi jednak o kolor, kopanie stali będzie dodatkiem.

Fajnie by było gdyby ktoś wypowiedział się jeszcze na temat Optimy, lub podrzucił jakiś inny sprzęt.
Napisano
Mogę prosić o odpowiedź odnośnie wcześniejszych moich postów?
Czy Argo w znaczący sposób ustępuje Optimie jeśli chodzi o kopanie koloru.
Czy to prawda że Optima i Argo łatwo się wzbudzają i robię dyskotekę"?
Czy lepiej kupić coś zupełnie innego? Mam jeszcze na oku Omege 8000, X-terre 350 i Fishera f5. Im dłużej próbuję coś wybrać tym mniej wiem.
Napisano
Kol. Kuba
Pierwsze pytanie powinno paść w stosunku do kwoty jaką chcesz przeznaczyć na wykrywki. Masz może jakiś faworyt wśród podanych? Czego zabrakło Ci w Garett. Jaka specyfikacja przeszkadza Ci w poszukiwaniach.
Jeżeli chodzi o X-terre (nie 350, ale 750), Argo, Optina czy nawet proxima to musisz się liczyć z tym że są to wykrywki ze znacznym zakresem czułości i tak jak napisałeś pojawią się lekkie sygnały duchy, co jest normalne,a w tym przypadku moim zdaniem Armandy biją pozostałe wykrywacze. Czułość jest na wysokim poziomie bez zauważalnych wzbudzeń nawet w zróżnicowanym gruncie.
Z zasięgami, wiadomo Rutusy dają radę, nie miałem natomiast okazji testować zasięgów na Dominatorze2 ale myślę, że i tutaj nie będzie potrzeby narzekania.
Na temat Omegi jest sporo na tym forum...A jeżeli interesuje Cię również F5, to raczej tutaj dałbym sobie spokój ze względu na stricte drobnicową charakterystykę tej maszynki
http://www.youtube.com/watch?v=ORQ-sFi0V8o
Kolego nie zastanawiaj się tyle bo cokolwiek nie wybierzesz z tego zestawu- bedzie dobre - Argo, PROxima, Dominator2 w to bym inwestował w 100% ew. X-terrka705. Główne pytanie - budżet i wszystko jasne, ewentualnie wybór nówka/używka.
pozdrawiam
Napisano
Dziękuję za obszerną odpowiedź
Ja natomiast miałem na myśli X-terre 305, a nie 350 :)

Kwota jaką mam zamiar przeznaczyć na wykrywacz to nie więcej niż cena Dominatora 2 (2050zł). Od kilku już miesięcy moim faworytem był Argo, nie wiem dlaczego. W f2 dało się kopać tylko i wyłącznie kolor, to mi przeszkadzało.

W Rutusach obawiam się fałszywych sygnałów, poczytałem na forum że mogą one być problematyczne. Nie wiem jak jest w praktyce i tylko tego się obawiam. Który z Rutusów wybrać? Argo czy Optimę - głównie będę szukał drobnicy, myślę że szukanie militarki będzie stanowiło 30% czasu poszukiwań. Tak na prawdę zastanawiam się teraz tylko między tymi dwoma Rutusami. Niepewność zasiała we mnie duża różnica w częstotliwości tych wykrywaczy.

Na F2 przyzwyczaiłem się do dość precyzyjnej identyfikacji znalezisk i obawiam się, że tego będzie mi brakować w Dominatorze z powodu braku wyświetlacza. Minusem według mnie jest też to, że ma wbudowany akumulator i jak się rozładuje w terenie to kiszka.

F5 odpada jeśli jest nastawiony wyłącznie na drobnicę jak F2.
W grę wchodzą tylko nowe wykrywacze, lubię mieć sprzęt od nowości.
Pozdrawiam
Napisano
No widzisz i tak trzymać. Oczywiście przepraszam za literówki (efekt pospieszcznego stukania) 350,750.
Z tego co widzę Kol. to mam bardzo podobny rozład poszukiwań - 30% militarka...I RutusaProxy byłem bardzo zadowolony - szczególnie z dokładnego dynamika, z PinPoint`em więc Argo to chyba najlepszy wybór.
Co do sygnałów wzbudzania się to nic się nie martw, nawet po kilku wypadach ogarniesz jak odróżnić ,,sygnały duchy - z początku staraj się kopać wszystko. W rozróżnianiu szczególnie pomaga odgarnięcie wierzchniej warstwy gleby np. poprostu butem - w przypadku zalegania małej drobnicy sygnał gwałtownie wzrośnie. I myślę że to jest najmniejszy problem jeżeli chodzi o tą wykrywkę. Zmniejszenie czułości i częste dostrajanie do gruntu powinno nawet całkowicie wyeliminować fałszywe sygnały, dlatego tutaj grunt to poznać grunt:) - TO właśnie procentowo ma największy wpływ na ,,popiskiwanie". Pamiętaj nadal, że to normalka przy bardziej zaawansowanych wykrywkach...
pozdrawiam
Napisano
zapomniałbym, jak ktoś kiedyś słusznie zwrócił uwagę na forum - w przypadku sygnałów duchów należy dokładnie sprawdzić obleganie kabla na konstrukcji - przewód nie może się stykać w poszczególnych miejscach, a gniazdo powinno być dokładnie zespolone z wtyczką.
Uwierz mi Kol. Kuba sam denerwowałem się na tego typu rzeczy ale przy dokładnym stosowaniu się do porad forumowiczów, i dzięki własnemu majsterkowaniu pod względem możliwości wykrywacza, poprostu wypady cieszą :)
Napisano
I właśnie o taką pomoc mi chodziło. Myślę, że temat został wyczerpany. Dzięki serdeczne Kolegom. Jutro zamawiam Argo i czekam na kuriera. Szkoda tylko, że dziś u mnie śnieg spadł :/
Napisano
Super, że się zdecydowałeś! A śnieg nie tylko u Cb Kolego :D W mojej okolicy to ciężko jest od domu się oddalić - tyle śniegu :)) W razie pytań możesz zawsze ew. na priv pisać chętnie pomogę w miarę możliwości oczywiście.
pozdrawiam
Napisano
kolego Kuba115, analizowałem tez tak jak ty zakup rutusa oraz min at pro i wyszlo mi ze argo 3 po opiniach, testach jest chyba najlepszym uniwersalnym detektorem nie tylko w srednim przedziale cenowym.Mimo ze w ostatniej chwili zdecydowałem sie na e traca z detech 10x12 to z checią na żywo zobaczyłbym prace argo 3.0
Mysle ze bedziesz zadowolony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie