Skocz do zawartości
  • 0

złoty kieszonkowiec

cabinet_wurzig

Pytanie

Napisano
Witam serdecznie!

Posiadam taki o to egzemplarz kieszonkowca, nie mam jednak pojęcia co to za model...

Proszę o pomoc w ustaleniu ewentualnej daty produkcji, wytwórni, czy jest to jakiś niszowy model, a może raczej unikacik?
Proszę o wszystkie informację jakie Wam szanowni koledzy przyjdą do głowy :)

Dodam tylko, że nie znam się kompletnie na starych zegarkach ( poza tym że potrafię odczytać która godzina : P )

Dziękuje z góry za wszelkie wpisy !

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co do zegarka się nie wypowiem, ale wydaje mi się że jest on pozłacany, a nie złoty, raz widać przetarcia, a dwa niepokoi mnie ten napis METAL. Trzeba by dokładnego zbliżenia tej puncy na jednym ze zdjęć.

pozdro!
Napisano
Widze ladny wykopek albo strychowiec-gratuluje:)
Zegareczek z przelomu XIX i XX wieku szwajcarskiej produkcji.
Koperta wykonana z 14 karatowego zlota proby 585.
Jedynie srodkowy dekiel nie jest ze zlota stad napis metal.To typowa praktyka w tamtych czasach.
Mechanizm szablonowy 15 kamieniowy ankrowy.
Mechanizm generalnie nie do uratowania,natomiast mysle ze stosunkowo latwo bedzie trafic podobny mechanizm z epoki.
Pozdrawiam
Vorax
Napisano
Hm, wiecie Towarzysze jaka mogłaby być przypuszczalna wartość tego zegareczka?

... jeśli przyparto by mnie kiedyś do muru - gdzie najlepiej go spieniężyć ? thx z góry za komentarze!:)
Napisano
Nie jest to jakas specjalna marka-jest to tzw zegarek szablonowy.
Wartosc najlatwiej okreslic po wyjeciu mechanizmu z koperty.Wtedy wrzuc na wage koperte plus dewizke.Wage w gramach pomnoz spokojnie przez 100 zl.Pare tysi powinno wyjsc;)
Podejrzewam ze dewizka ma wieksza wartosc jak zegarek
Pozdrawiam Vorax

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie