Shluka Napisano 12 Wrzesień 2011 Autor Napisano 12 Wrzesień 2011 Proszę o pomoc w określeniu kto (żołnierze, urzędnicy, ... ?) nosił tego rodzaju guziki? Guzik jest płaski, ma średnicę 12 mm, wykonany najprawdopodobniej z mosiądzu.
Shluka Napisano 12 Wrzesień 2011 Autor Napisano 12 Wrzesień 2011 Ujęcie z boku. Z jakiej części garderoby może być tak malutki guziczek?
Shluka Napisano 12 Wrzesień 2011 Autor Napisano 12 Wrzesień 2011 Sygnatura FINE GILT, po lewej stronie orzeł bez korony, po prawej korona Habsburgów. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.Pozdrawiam W
Shluka Napisano 12 Wrzesień 2011 Autor Napisano 12 Wrzesień 2011 Jeszcze zbliżenie na orzełka.Pozdrawiam W
Shluka Napisano 14 Wrzesień 2011 Autor Napisano 14 Wrzesień 2011 Dzięki uprzejmości pewnej osoby, mającej większą wiedzę w temacie guzików ode mnie dowiedziałem się, że może to być guzik urzędniczy, wczesnej produkcji, tj. około 1860 roku. Czy jest ktoś, kto mógłby potwierdzić tą informację?Pozdrawiam W
shadowN Napisano 16 Październik 2011 Napisano 16 Październik 2011 Guziki z orłem w CK Armii nosili urzędnicy, a ten jest wybity na guziku brytyjskim z początku XIX w.pozdro.
Shluka Napisano 17 Październik 2011 Autor Napisano 17 Październik 2011 Mógłbyś napisać coś więcej na temat tego wybicia na guziku brytyjskim?Pozdrawiam W
shadowN Napisano 17 Październik 2011 Napisano 17 Październik 2011 Płytkie bicie oraz ślady bicia na brzegu (fragmenty wypukłości) - sugerują dobijanie na gotowym guziku takim jak te, opisywane w wątku:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=677345#1129834wykonanie guzika charakterystyczne dla początku XIX w.Orzeł CK tego wzoru nie wiem kiedy zaczął być używany, ale nie sądzę aby pochodził z I-poł. XIX w.pozdrawiam.
Shluka Napisano 17 Październik 2011 Autor Napisano 17 Październik 2011 Orzeł CK jest charakterystyczny dla drugiej połowy XIX wieku, czyli teoria z dobiciem go na starszym guziku wydaje się być jak najbardziej słuszna. W takim razie korona i orzeł to też późniejsze dodatki?Wielkie dzięki za pomoc.Pozdrawiam Wojtek
shadowN Napisano 17 Październik 2011 Napisano 17 Październik 2011 należałoby prześledzić wygląd wszystkich sygnatur angielskich, a było ich tyle że to bardzo trudne.Korona i orzeł wybite na guziku (rewers) to symbole austriackie, natomiast nie wiem czy są one dobite, czy były od początku.Nie spotkałem takiej sygnatury wśród guzików austriackich (oraz produkcji austriackiej), dość rzadka sprawa..Jest jeszcze hipoteza, iż sygnatura ta - mogła być stylizowana na brytyjską. Myślę że ilość i jakość producentów i produktów krajowych w Cesarstwie, zaspokajała zapotrzebowanie na guziki, dlatego zamawianie ich w UK nie było sensownym krokiem..Dlatego przyjął bym dwie hipotezy - albo produkcja brytyjska (guzik gładki) i dobicie w Austrii, albo sygnatura austriacka stylizowana na brytyjską (tu należy szukać analogii wśród produktów austriackich).pozdrawiam.Total.
Shluka Napisano 18 Październik 2011 Autor Napisano 18 Październik 2011 Odnośnie sygnatury FINE GILT to może być zarówno brytyjska jak i, chyba, Cesarska bo w obu językach ma ona sens. W każdym bądź razie dzięki Total za pomoc i uświadomienie mi kierunku poszukiwań.Pozdrawiam Wojtek
shadowN Napisano 18 Październik 2011 Napisano 18 Październik 2011 FINE nie stosowano w niemieckim..Stosowano FEIN" albo HOCHFEINE";-)pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.