Skocz do zawartości
  • 0

nóż,sztylet?

dino73

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pewien jesteś, że rękojeść rękojeść składała się z części ptaka ? Pytam, bo mam podobny nożyk, w którym rolę rękojeści pełni sarnia noga.

:-)
Pozdrawiam,
Piotr
Napisano
wyglada jak kosc piszczelowa jakiegos ptaka Wydaje mi sie ze byly to noze misliwskie byc moze wykozystywane byly na wojnie A swoja droga ciekawy temat bo znajdowane na roznych pobojowiskach i przedzial czasowy rozlegly Zaciekawil mnie ten pierscien przy jelcu bo moj noz ma identyczny tylko ze srebny
Napisano

Taki oto nozyk jest w Imperial War Museum, zdobyty na Niemcu w okresie 1 wojny. Jak widacy glownia uzytkowa, wrecz brak jelca.

Ten wykopany ma glownie do klucia, jako mysliwski sie nada chyba tylko do dobijania zwierza. Jelec jest podobny jaki mamy w okopowych, z rekojescia stalowa.

Choc wszystko to zakupy prywatne, to odmian jest wiele.

Napisano
swojego czasu takie nozyki jak ten na zdjeciu produkowano w dawnym NRD w latach 70 - 80 widzialem takie u rodakow wracajacych z zakupow
Napisano
Może to być cywilny nożyk myśliwski/ harcerski, mógł być też używany jako okopowy nóż, bo żołnierz sam sobie wybierał broń tego typu i widuje się takie w katalogach wojskowych okopowych noży.

Pozdrawiam,
Piotr
Napisano
Wygląd klasycznego noża myśliwskiego, choć jeżeli znalazłeś go w miejscu z epoki może mieć militarną przeszłość.
Zbigniew Gwóżdż w Nożach Wojske Polskiego" twierdzi, że noży myśliwskich używała armia niemiecka w I WŚ a jako przykład podaje produkt firmy ED.WUSTHOF z Solingen, który Twój bardzo przypomina.
pzdr. hilary

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie