zx75 Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 WitamW grudniu 1812 r. w okolicach Kowna na sztab marszałka J.B.Bessieresa napadli Kozacy. Marszałek cudem uniknął dostania się do niewoli, ale Kozacy zrabowali część rzeczy osobistych marszałka. Wiem, iż w literaturze są opisy miejsca i czasu tego zdarzenia. Czy spotkaliście się z jakimiś wzmiankami lub opisami tego wydarzenia?pozdrawiamzx75
Prałat Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 zajrzy do pamiętnika z wyprawy na Moskwę, Armanda Caulincourta
zx75 Posted September 9, 2011 Author Posted September 9, 2011 Dzięki za wskazówkę. Wiesz że taki epizod tam się pojawia czy to Twoje przeczucia?
krecik wz. 65 Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 Niech Kolega poszuka w bibliotekach książki : Pamiętniki Filipa Pawła de Legura adiutanta Napoleona " Wydawnictwo MON 1982 , s. 309 Gorąco polecam - dokładnie opisane daty i miejsca...tyle że za naszą wschodnią granicą.Ale jak mniemam - o to właśnie chodzi.W razie problemów - mogę wypożyczyć - oczywiście bezpłatnie :)
krecik wz. 65 Posted September 14, 2011 Posted September 14, 2011 Przepraszam Kol. Zx 75 za literówe...Papiętniki SEGURA !hrabia Filip Paweł de Segur ur. w 1780...Sorki :) Reszta oki.
zx75 Posted September 15, 2011 Author Posted September 15, 2011 Dziękuję, poszukam tej pozycji i dzięki za propozycje wypożyczenia :) Jakby jeszcze jakaś literatura wam przyszła do głowy to będę wdzięczny.
sza.man Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 obie pozycje niewiele w rzeczonym temacie wniosą.
krecik wz. 65 Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 No nie wiem Sza_man...dokładnego opisu tego zdarzenia tam nie ma , ale z kilku publikacji można coś ułożyć - jak w puzzlach...Poza tym , jeśli kol. Zx ma dostęp do prac na terenach obejmujących odwrót Wielkiej Armii - uważam że zapodana pozycja jest nader interesująca.Pozdrawiam
sza.man Posted September 24, 2011 Posted September 24, 2011 po książeczkę Segura zawsze warto sięgnąć zważywszy że kosztuje około 2 złotych i jest jej wszędzie pełno.Wspomnienia Caulaincourta mocno droższe, a tresci w nich niewiele, oj bardzo niewiele- dlatego ostrzegam i tyle.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.