zx75 Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 WitamW grudniu 1812 r. w okolicach Kowna na sztab marszałka J.B.Bessieresa napadli Kozacy. Marszałek cudem uniknął dostania się do niewoli, ale Kozacy zrabowali część rzeczy osobistych marszałka. Wiem, iż w literaturze są opisy miejsca i czasu tego zdarzenia. Czy spotkaliście się z jakimiś wzmiankami lub opisami tego wydarzenia?pozdrawiamzx75
Prałat Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 zajrzy do pamiętnika z wyprawy na Moskwę, Armanda Caulincourta
zx75 Napisano 9 Wrzesień 2011 Autor Napisano 9 Wrzesień 2011 Dzięki za wskazówkę. Wiesz że taki epizod tam się pojawia czy to Twoje przeczucia?
krecik wz. 65 Napisano 13 Wrzesień 2011 Napisano 13 Wrzesień 2011 Niech Kolega poszuka w bibliotekach książki : Pamiętniki Filipa Pawła de Legura adiutanta Napoleona " Wydawnictwo MON 1982 , s. 309 Gorąco polecam - dokładnie opisane daty i miejsca...tyle że za naszą wschodnią granicą.Ale jak mniemam - o to właśnie chodzi.W razie problemów - mogę wypożyczyć - oczywiście bezpłatnie :)
krecik wz. 65 Napisano 14 Wrzesień 2011 Napisano 14 Wrzesień 2011 Przepraszam Kol. Zx 75 za literówe...Papiętniki SEGURA !hrabia Filip Paweł de Segur ur. w 1780...Sorki :) Reszta oki.
zx75 Napisano 15 Wrzesień 2011 Autor Napisano 15 Wrzesień 2011 Dziękuję, poszukam tej pozycji i dzięki za propozycje wypożyczenia :) Jakby jeszcze jakaś literatura wam przyszła do głowy to będę wdzięczny.
sza.man Napisano 19 Wrzesień 2011 Napisano 19 Wrzesień 2011 obie pozycje niewiele w rzeczonym temacie wniosą.
krecik wz. 65 Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 No nie wiem Sza_man...dokładnego opisu tego zdarzenia tam nie ma , ale z kilku publikacji można coś ułożyć - jak w puzzlach...Poza tym , jeśli kol. Zx ma dostęp do prac na terenach obejmujących odwrót Wielkiej Armii - uważam że zapodana pozycja jest nader interesująca.Pozdrawiam
sza.man Napisano 24 Wrzesień 2011 Napisano 24 Wrzesień 2011 po książeczkę Segura zawsze warto sięgnąć zważywszy że kosztuje około 2 złotych i jest jej wszędzie pełno.Wspomnienia Caulaincourta mocno droższe, a tresci w nich niewiele, oj bardzo niewiele- dlatego ostrzegam i tyle.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.