Camiusss Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 WitamOstatnio widziałem oto taki medal carski.Jestem bardzo ciekaw za co on był?:)Może ktoś podpowie.Pozdrawiam Camiusss
Camiusss Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 Właśnie Kolego Kopijnik...właśnie słabo znam rosyjski:)
coriolan Napisano 5 Wrzesień 2011 Napisano 5 Wrzesień 2011 Medal pamiątkowy -absolwenta rocznika 1911 Uniwersytetu im.Św.WłodzimierzaNazwisko absolwenta:Ju.D.LewensztejnВ каталоге Грибанова позиция 108: "Этот знак существовал до введения единого знака об окончании университета, а также в период белогвардейских правительств в КиевеW katalogu Gribanowa pozycja 108:To odznaczenie istniało do ustanowienie ujednoliconego odznaczenia ukończenia uniwersytetu ,a także w okresie rządów białogwardyjskich w Kijowie"
kopijnik2 Napisano 5 Wrzesień 2011 Napisano 5 Wrzesień 2011 Lewensteinowie, mimo żydowskiego pochodzenia bardzo dbali o wychowanie swoich dzieci w atmosferze polskości. Wakacje spędzali w Kazimierzu, aby dzieci władały bezbłędnie językiem polskim. Mieli bogaty księgozbiór, który obejmował całą ówczesną klasykę polską. Ich syn, Julian, skończył w 1911 roku prawo na Uniwersytecie im. Św. Włodzimierza w Kijowie. Władał biegle językiem rosyjskim, i polskim. Znał francuski, a przypuszczalnie także język niemiecki. Okupację przeżył ukrywając się pod pseudonimem „Aleksander Kosidło”. Po wojnie pozostał przy tym samym, imieniu i nazwisku.Julian syn Stanisławaa na medalu D"
Camiusss Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 Wielkie dzięki Koledzy za treściwe opisy:)Pozdrawiam Camiusss
Pytanie
Camiusss
Witam
Ostatnio widziałem oto taki medal carski.
Jestem bardzo ciekaw za co on był?:)
Może ktoś podpowie.
Pozdrawiam Camiusss
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.