Gniewkos Napisano 31 Sierpień 2011 Autor Napisano 31 Sierpień 2011 WitamKumpel z pracy przyniósł mi taki kawałek ceramiki, znajduje jej bardzo dużą ilość na polu swojego ojca co roku po każdej orce. Da się ja jakoś wydatować?
Gniewkos Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Napisano 7 Styczeń 2012 witam,Nie skorupa jest bardzo twarda, ciężko było by ją złamać w ręce. Na polu gdzie została znaleziona jakieś 10lat temu ojciec kumpla starszy człowiek wyciągnął z ziemi bardzo dużo urn, urny z tego co mówił nie były z wypalanej gliny po nocy na dworze w sierpniu rozleciały się całkowicie niestety archeolodzy się nie zainteresowali...Byłem na tym polu masa kawałków naczyń jak to oraz dwa miejsca na polu gdzie wychodzi co roku masa kamieni reszta pola czysta kamieni brakDla tego nie pasuje mi ta skorupa z tamtymi i myślę, że pole to jest wielokulturowym cmentarzyskiem.pozdro!
morfeusz27 Napisano 7 Styczeń 2012 Napisano 7 Styczeń 2012 U mnie w regionie w jednym miejscu rolnik też wykopał kilka urn, podobnych, przyjechali archeo i odkryli cmentarz prasłowiański czy coś tam,
Rosforek Napisano 7 Styczeń 2012 Napisano 7 Styczeń 2012 Kamienie mogą być z obstaw grobowych (np. kultura pucharów lejkowatych, ale nie tylko ona. Czy kolega może dać fotki skorup i tych kamieni? Lub opisać kolor ?Ceramika z tematu wygląda jak toczona na kole. Niech kolega obejrzy i sprawdzi czy są delikatne paski na skorupach. Bardzo prawdopodobne z stanowiskiem wielokulturowym.pozdrawiam
Gniewkos Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Napisano 7 Styczeń 2012 Fotek niestety nie mam, kamienie były różne ale z tego co pamiętam głownie koloru jasnego, w poniedziałek obejrzę skorupę to napiszę jak wygląda dokładnie faktura.Tutaj urn było ponoć 60 małe i duże w środku popiół i resztki kości. Układ z tego co opowiadano mi typowy duża urna i w koło kilka mniejszych różnej wielkości.pozdro!
Gniewkos Napisano 31 Sierpień 2011 Autor Napisano 31 Sierpień 2011 WitamKumpel z pracy przyniósł mi taki kawałek ceramiki, znajduje jej bardzo dużą ilość na polu swojego ojca co roku po każdej orce. Da się ja jakoś wydatować?
Odkrywca12345 Napisano 7 Styczeń 2012 Napisano 7 Styczeń 2012 Witam , moim zdaniem pradzieje odpadają.Według mnie to średniowiecze , max wczesne średniowiecze . A w rękach ta ceramika łatwo się kruszy ?
Rosforek Napisano 7 Styczeń 2012 Napisano 7 Styczeń 2012 jasne- koloru białego np. wapień lub coś podobnego? w jakim rejonie znajduję się te pole?
Odkrywca12345 Napisano 8 Styczeń 2012 Napisano 8 Styczeń 2012 Ta ceramika nie ma nic wspólnego z urnami.To czasy średniowieczne/nowożytne , o czym może świadczyć np.twardość ceramiki.Dla archeologii ta skorupa ma małe znaczenie .Spróbuj poszperać w starych mapach , być może stał tam jakiś budynek. Pozdrawiam
Gniewkos Napisano 8 Styczeń 2012 Autor Napisano 8 Styczeń 2012 W Wielkopolsce, więcej informacji o lokalizacji nie mogę i nie chciał bym podawaćpozdro!
Pytanie
Gniewkos
Kumpel z pracy przyniósł mi taki kawałek ceramiki, znajduje jej bardzo dużą ilość na polu swojego ojca co roku po każdej orce.
Da się ja jakoś wydatować?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.