skullmen Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Napisano 30 Sierpień 2011 witam , mam do id tą oto harmonijke jaki to moze byc rok produkcji ??
Rafi94 Napisano 23 Kwiecień 2015 Napisano 23 Kwiecień 2015 Akurat niedawno kupiłem sobie Hohnera tylko, że w tonacji G ;). Współczesne różnią się od tej, nie mają tych zdobień i są mniej misterne. Obstawiam okres międzywojenny.
skullmen Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Napisano 30 Sierpień 2011 ok dzieki , trudno bedzie bez daty hehe sam sobie wymysle:D powiem jedno pieknie brzmi ...aż sie chce grac :)
skullmen Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Napisano 30 Sierpień 2011 witam , mam do id tą oto harmonijke jaki to moze byc rok produkcji ??
Marek Jabłoński Napisano 23 Kwiecień 2015 Napisano 23 Kwiecień 2015 wbrew temu jak by sie może wydawać, firma m. hohner w swoim znaku: dłonie trzymające koło po 1945 roku przestała używać koła z gwiazdą dawida, która stała się symbolem straszliwej niemieckiej zbrodni holokaustu. Tak więc jeśli jest gwiazda to harmonijka jest wyprodukowana do 1945 roku , jeśli gwiazdy nie ma to już produkcja powojenna, a to chyba dla poszukiwaczy najistotniejsze rozgraniczenie.
tyfus Napisano 30 Sierpień 2011 Napisano 30 Sierpień 2011 Firma Hohner istnieje od 1857 roku i produkuje harmonijki do chwili obecnej.coś w podobnym stylu :http://myvimu.com/exhibit/2446817-harmonijka-ustna-hohner-band-pozdro-
MilKam88 Napisano 30 Sierpień 2011 Napisano 30 Sierpień 2011 Trudno określić dokładnie z którego roku może być ta harmonijka, bowiem ten model jest produkowany nieprzerwanie w takiej samej formie od 1896 roku. Dodam, że jest to 10-cio kanałaowa harmonijka ustna diatoniczna w systemie Richtera zwana często harmonijką bluesową". Ten model Hohnera, Marine Band Classic to jedna z najbardziej popularnych i cenionych harmonijek wśród harmonijkarzy ze względu na ładne akustyczne brzmienie. Na górnej pokrywie z prawej strony powinna być wygrawerowana jeszcze literka z tonacją w jakiej jest harmonijka np. C. Oznacza to, że harmonijka jest w tonacji C-dur.
skullmen Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Napisano 30 Sierpień 2011 czyli mam rozumiec ze sie nie da okreslic daty produkcji ?? na allegro jest taka sama ale ma daty tu jest link do niej http://allegro.pl/oryginalna-harmonijka ....Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:46 30-08-2011
MilKam88 Napisano 30 Sierpień 2011 Napisano 30 Sierpień 2011 Ta harmonijka którą podałeś w linku to owszem harmonijka Hohnera, ale całkiem inna od tej twojej o, której jest mowa. Ta z allegro to chromatyczna ze specjalnym registrem z boku. Naprawdę ciężko mi określić dokładną datę produkcji. Napisz w jakim miejscu ją znalazłeś, może to coś mi podpowie. Czy były to np. Okopy czy zupełnie przypadkowe miejsce.
skullmen Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Napisano 30 Sierpień 2011 w puszcze po kawie z 30 roku była w szmacie zawinieta i była w kominie schowana . ale po co ?? dom niemiecki .
MilKam88 Napisano 30 Sierpień 2011 Napisano 30 Sierpień 2011 Tu masz link do tego samego modelu harmonijki, którą masz.http://allegro.pl/harmonijka ...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:47 30-08-2011
Pytanie
skullmen
witam , mam do id tą oto harmonijke jaki to moze byc rok produkcji ??
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.