Skocz do zawartości

Medalik- pamiątka I komunii Świętej

yano

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 years later...
Wczoraj znalazłem bardzo podobny medalik, a na ten post trafiłem oczywiście próbując zidentyfikować swoje znalezisko. :-)

Strona z barankiem jest dosłownie identyczna z tym co ja znalazłem, natomiast na odwrocie mam inny obrazek - Chrystusa z... uczniem? Zastanawia mnie jedna rzecz, czy aby na pewno to aluminium a nie kiepskiej próby srebro i czy to pod barankiem na samym dole to nie jest przypadkiem data. Moja wersja jest nieco bardziej zapaskudzona niż Twoja, ale albo widzę to co chcę zobaczyć albo pod barankiem u mnie (i u Ciebie CHYBA) jest napisane 1894. Na pewno obok siebie stoi ósemka i dziewiątka. Pytanie czy to liczby daty czy element zdobniczy całości. Udało Ci się cokolwiek dostrzec więcej albo bardziej doczyścić medalik?

• 1 year later...

Доброго !)Пишу українською:) довго шукала подібний медальйон..і віднайшла на вашому сайті....Прошу допомоги в ідентифікації назви Медальйону.. чи поширювався він по всій території Польщі?(можливо в окремих воєводствах? окремих Костелах?)Дякую!за допомогу

dla tych co nie rozumieją ukraińskiego - przybliżone tłumaczenie:

Dobry!) Piszę po ukraińsku :) długo szukałam podobnego medalika..i znalazłam waszą stronę.... Proszę o pomoc w identyfikacji nazwy medalika .. czy on rozpowszechniony był w całej Polsce? (Być może w niektórych województwach? Poszczególnych kościołach?) Dziękuję! za pomoc

Медальйон Перше причастя
Я думаю, що медаль алюмінію. Я підозрюю, що датується Польської Народної Республіки ...
Популярний сувенір від причастя...

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%A0%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D1%96%D0%BA%D0%B0

• 1 month later...
Дякую!за допомогу!)Скажу відразу,що не шукаю можливість попасти до Польщі..але так склалось ,що маю і бабусю і дідуся- поляків.І їх історія в Україні почалась з 1918р.В очевидь..це дійсно період коли була війна ( польсько-більшовицька війні (1919–1920)Знаю що довгий час польське походження приховувалось, в страху бути знищеним НКВС...А тепер цей медальйон дійшов до мого покоління,і я взнала своє походження!)Дякую!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie