yano Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2011 Z jakiego okresu może pochodzić ten medalik- po, czy przed II Wojną Światową? Wykonany z aluminium, średnica 16,5 mm, napis: PAM. I KOM. ŚW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yano Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2011 Druga strona- Postać Chrystusa z osobą przystępującą do I Komunii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antarctica Napisano 5 Lipiec 2014 Share Napisano 5 Lipiec 2014 Wczoraj znalazłem bardzo podobny medalik, a na ten post trafiłem oczywiście próbując zidentyfikować swoje znalezisko. :-)Strona z barankiem jest dosłownie identyczna z tym co ja znalazłem, natomiast na odwrocie mam inny obrazek - Chrystusa z... uczniem? Zastanawia mnie jedna rzecz, czy aby na pewno to aluminium a nie kiepskiej próby srebro i czy to pod barankiem na samym dole to nie jest przypadkiem data. Moja wersja jest nieco bardziej zapaskudzona niż Twoja, ale albo widzę to co chcę zobaczyć albo pod barankiem u mnie (i u Ciebie CHYBA) jest napisane 1894. Na pewno obok siebie stoi ósemka i dziewiątka. Pytanie czy to liczby daty czy element zdobniczy całości. Udało Ci się cokolwiek dostrzec więcej albo bardziej doczyścić medalik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tala Napisano 15 Październik 2015 Share Napisano 15 Październik 2015 Доброго !)Пишу українською:) довго шукала подібний медальйон..і віднайшла на вашому сайті....Прошу допомоги в ідентифікації назви Медальйону.. чи поширювався він по всій території Польщі?(можливо в окремих воєводствах? окремих Костелах?)Дякую!за допомогу Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tala Napisano 15 Październik 2015 Share Napisano 15 Październik 2015 інша сторона Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 15 Październik 2015 Share Napisano 15 Październik 2015 dla tych co nie rozumieją ukraińskiego - przybliżone tłumaczenie:Dobry!) Piszę po ukraińsku :) długo szukałam podobnego medalika..i znalazłam waszą stronę.... Proszę o pomoc w identyfikacji nazwy medalika .. czy on rozpowszechniony był w całej Polsce? (Być może w niektórych województwach? Poszczególnych kościołach?) Dziękuję! za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 15 Październik 2015 Share Napisano 15 Październik 2015 Медальйон Перше причастяЯ думаю, що медаль алюмінію. Я підозрюю, що датується Польської Народної Республіки ...Популярний сувенір від причастя...http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%A0%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D1%96%D0%BA%D0%B0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1974 Napisano 16 Październik 2015 Share Napisano 16 Październik 2015 tyfus, nie będziesz miał nic przeciwko temu że dodam przetłumaczony tekst translatorem...Medalion Pierwsza KomuniaMyślę, że ten medal aluminium. Podejrzewam, że pochodzi z Republiki Ludowej ...Popularna pamiątka komunii ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tala Napisano 22 Listopad 2015 Share Napisano 22 Listopad 2015 Дякую!за допомогу!)Скажу відразу,що не шукаю можливість попасти до Польщі..але так склалось ,що маю і бабусю і дідуся- поляків.І їх історія в Україні почалась з 1918р.В очевидь..це дійсно період коли була війна ( польсько-більшовицька війні (1919–1920)Знаю що довгий час польське походження приховувалось, в страху бути знищеним НКВС...А тепер цей медальйон дійшов до мого покоління,і я взнала своє походження!)Дякую! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.