NorbertN Napisano 22 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2011 Panowie.Kilka lat temu udało mi się uratować dosłownie godziny przed wywozem do huty niemiecką maskę pgaz. wz. 38 wersja 1941. Wtedy nie mając pojęcia jak to zakonserwować oczyściłem ją szczotką drucianą ze rdzy i pomalowałem farbą antykorozyjną...:((( Pewnie niektórzy czytając to przyprawiam o palpitacje serca ale czy da się to jakoś odwrócić, zmienić? Bo przeciez taka farba nie daje gwarancji nie korodowania 0od wewnątrz. A Wy - Wielcy Poszukiwacze - wiecie jak takie sprawy konserwować. Czytałem na forum - kwas szczawiowy. Niekiedy dobry a niekiedy bardzo przez Was odradzany. Wiem że wymywa on farbę. Na mojej masce są jako takie pozostałości farby na wieczku od wewnątrz. Jest taka kwadratowa 'kieszonka'. Tam farba pozostaje nietknieta. Co radzicie... Jest jeszcze jakis ratunek... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 22 Sierpień 2011 Share Napisano 22 Sierpień 2011 czekaj,pomalowałeś maskę farbą?czy pochłaniacz?wrzuć foto jak wygląda,na pewno da się coś zrobić:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel888 Napisano 22 Sierpień 2011 Share Napisano 22 Sierpień 2011 A ja myślę że chodzi o puszkę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 22 Sierpień 2011 Share Napisano 22 Sierpień 2011 Fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NorbertN Napisano 22 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2011 Tak, pomalowałem PUSZKĘ farbą. Przepraszam przejezyczenie. Przejąłem się tak tą PUSZKĄ ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 22 Sierpień 2011 Share Napisano 22 Sierpień 2011 http://www.odkrywca.pl/search/index.php?sq=jak+usun%B1c+farb%EA&ws=txt&id_forum=4&forum=onmoże coś znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.