tiquet Napisano 17 Sierpień 2011 Autor Napisano 17 Sierpień 2011 Witam. Co to za bagnet? Długośc całkowita ok. 45 cm.
zukuri Napisano 19 Sierpień 2011 Napisano 19 Sierpień 2011 Taki wielokrotny zygzak" w tulei jest typowy dla niemieckich bagnetów. Głównie Prusy i Saksonia, choć w saksońskich ostatnie załamanie zygzaka skierowane jest w inną stronę. Pozdrawiam, Piotr.PS.Następnym razem włóż do tulei zrulowany papier, bo studiując kształy szczeliny z fotki mało mi oczy nie padły.
torba5 Napisano 19 Sierpień 2011 Napisano 19 Sierpień 2011 a ja lekko inaczej podpytam szukam dobrego źródła papierowego o bagnetach tulejowych,pora sie poduczyćpozdro
zukuri Napisano 19 Sierpień 2011 Napisano 19 Sierpień 2011 http://img64.imageshack.us/img64/381/024ep.jpgPozdrawiam, Piotr
zukuri Napisano 19 Sierpień 2011 Napisano 19 Sierpień 2011 Sporo jest takich książek, ale najbardziej chyba uniwersalny jest katalog Kulińskiego Sztyki Mira" - (szczególnie tom I poświęcony właśnie tulejowym i szufladowym).Pozdrawiam, Piotr
zukuri Napisano 19 Sierpień 2011 Napisano 19 Sierpień 2011 Gdybym miał zgadywać, co to za bagnet, to bym postawił na skróconego Prusaka M-1908.Ten bagnet był chyba najdłuższym bagnetem tulejowym na świecie – nawet Niemcom on swoją długością przeszkadzał (prawie 80 cm.) Wiele tych bagnetów trafiło w obce ręce, i je skrócono (nie wspominając już o tym, że taki długasierny rożen jest z natury podatny na złamania). Pozdrawiam, Piotr.
tiquet Napisano 17 Sierpień 2011 Autor Napisano 17 Sierpień 2011 Witam. Co to za bagnet? Długośc całkowita ok. 45 cm.
zukuri Napisano 19 Sierpień 2011 Napisano 19 Sierpień 2011 Ech, ale mi się pisze ... Walnąłem wcześniej jakiś dziwny model, oczywiście mając na myśli bagnet M-1801. Ta broń była na wyposażeniu min. wojsk Księstwa Warszawskiego, ale karabin służył z pasującym do niego bagnetem francuskim – z niemieckiego bagnetu zrezygnowano.Pozdrawiam, Piotr
Pytanie
tiquet
Witam. Co to za bagnet? Długośc całkowita ok. 45 cm.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.