Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet tulejowy

tiquet

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Taki wielokrotny zygzak" w tulei jest typowy dla niemieckich bagnetów. Głównie Prusy i Saksonia, choć w saksońskich ostatnie załamanie zygzaka skierowane jest w inną stronę.
Pozdrawiam,
Piotr.

PS.
Następnym razem włóż do tulei zrulowany papier, bo studiując kształy szczeliny z fotki mało mi oczy nie padły.
Napisano
Sporo jest takich książek, ale najbardziej chyba uniwersalny jest katalog Kulińskiego Sztyki Mira" - (szczególnie tom I poświęcony właśnie tulejowym i szufladowym).

Pozdrawiam,
Piotr
Napisano
Gdybym miał zgadywać, co to za bagnet, to bym postawił na skróconego Prusaka M-1908.
Ten bagnet był chyba najdłuższym bagnetem tulejowym na świecie – nawet Niemcom on swoją długością przeszkadzał (prawie 80 cm.) Wiele tych bagnetów trafiło w obce ręce, i je skrócono (nie wspominając już o tym, że taki długasierny rożen jest z natury podatny na złamania).

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Ech, ale mi się pisze ...
Walnąłem wcześniej jakiś dziwny model, oczywiście mając na myśli bagnet M-1801. Ta broń była na wyposażeniu min. wojsk Księstwa Warszawskiego, ale karabin służył z pasującym do niego bagnetem francuskim – z niemieckiego bagnetu zrezygnowano.

Pozdrawiam,
Piotr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie