Skocz do zawartości
  • 0

Polski Mundur

Strugu2

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na patkach kołnierzowych tej bluzy są odznaki strzelców podhalańskich. Swastyka i liść. Foty wysłał mi gość który chce mi ten komplet sprzedać. Nie mam niestety lepszych.
Napisano

Jakie odznaczenia mogły się znajdowac w tych miejscach? Mundur posiada także ślad po wstążce przewleczonej przez guzik wąski pasek biały, szeroki czerwony. Więcej śladu już nie ma. Co to mogło być?

Napisano
Na prawej piersi mogły być:
Panstwowa odznaka sportowa
Panstwowa odznaka strzelecka
Odznaka grenadierska
I jako, że zidentyfikowaliście mundur jako pamiątke po strzelcu podhalańskim mogłabyć także:
Odznaka Polskiego Związku Narciarskiego

Na lewej kieszeni:
Odznaki pułkowe pamiątkowe,
pamiątkowe odznaki szkolne
Inne odznaczenia
Naszywka natomiast to raczej twórczość powojenna, przedwojenne regulaminy nie przedstawiały takiego emblematu.Zwłaszcza na tym wzorze kurtki mundurowej.Pzdr

PS.Jeżeli komplet na pewno okaże się przedwojenny to szczerze zazdroszcze.
Napisano
Dziękuję za pomoc. Komplet pochodzi z takiego źródła, że jest to oryginał. Mam jeszcze 2 pary spodni których nie widać na zdjęciach. Postaram się dodać fotki potem.
Napisano
http://odkrywca.pl/naszywka-radiotelegrafisty,492427.html

Były takie odznaki na rękawy, także nieregulaminowe. Ja stawiam że to jednak naszywka radiotelegrafisty.
Napisano
Pozwole sobie skopiować.

Znak Wojsk Radiotelegraficznych (przeznaczony na rękaw munduru), zatwierdzonegy rozkazem MSWoj 80/26 VII 1919 poz. 2797. Zgodnie z rozkazem tło powinno być owalne (5 cm x 8 cm), barwy niebieskiej, a błyskawic po każdej stronie po pięć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie