Skocz do zawartości

minelab e -trac

pepekevo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Podczas gdy włączysz obie opcje deep i fast tracisz na zasięgu, minimalnie. Deep działa tak jak pisałem wyżej - zasięgi masz takie jak bez tej opcji + do tego więcej niepewnych sygnałów z pogranicza zasięgu - tych sygnałów które sprzęt wycina bez tej opcji.

Iron mask 19-22 - sam zdecyduj ile ;)

Czułość nie ma większego znaczenia od 20 w górę - najlepiej ustawiać coś powyżej do poziomu takiego jaki nam odpowiada tj. z którym nas nie męczy ;) sygnałami i wzbudzeniami.

Co do zakłóceń to ja nie używam noise cancel - czyli automatycznej eliminacji zakłóceń - najlepiej ustawiać sobie ręcznie w zakresie 1-5 nie wyżej bo dużo się traci ;) czym niżej tym sprzęt bardziej niestabilny...

zdrów!
Napisano
...czym niżej tym sprzęt bardziej niestabilny i podatny na zakłócenia. Ustawiając ręcznie ten parametr zwróć uwagę na to czy sprzęt podczas spoczynku emituje jakieś dźwięki lub sygnał wiodący zanika - jeśli tak to próbuj z inną nastawą do max 5.

Wracając jeszcze do iron mask - odpowiednio nastawiając ten parametr dyskryminacji żelaza można osiągnąć w nieznacznym stopniu efekt dyskryminacji wielkościowej żelaznych przedmiotów (przedział 1-18) trzeba się liczyć z tym, że automatycznie będziemy mieli więcej sygnałów. Działa to tak, że czym niższa ta nastawa tym mniejsze żelastwo można wykryć. Tylko proszę podchodzić do tych informacji ostrożnie ponieważ nie zawsze może się to sprawdzić. W zależności od ułożenia i stanu żelaznego przedmiotu w ziemi sygnały mogą być różne.

To chyba tyle.
Zdrów!
  • 1 year later...
Napisano
A CO POWIESZ NA TEMAT USTAWIANIA SYGNAŁU WIODĄCEGO NA JAKICH PARAMETRACH CHODZISZ LUB USTAWIASZ?
Do kolegi XII :)
Napisano
Tak to jest jak się kupi sprzęt poza PL i się człowiek cieszy że zapłacił parę stówek mniej, a potem nie wie się co do czego, chodzi mi tu o PL Menu i polską instrukcję.

Ja ten sprzęt poznałem dosyć dobrze w parę godzin, a inni piszą ze jest tak ciężki, że przez dwa lata nie wie się co do czego.

Grunt to przeczytać instrukcję obsługi, i mieć choć trochę rozumu.
Ustawienia w E-Tracu nie są take trudne jeśli wie się gdzie chce się chodzić.
Zresztą jak idziemy na monety to Ja ustawiam:
- tryb monety
- dyskryminacja - QUICK MASK - FE 05, CO 18 (później na pewno coś zmienię, żeby było precyzyjniej
- czułość automatyczna, dla mnie to coś wspaniałego, można po tym stwierdzić jaki jest grunt ( trudny czy normalny )
- sygnał wiodący 16, to już kwestia jak kto woli, ja wolę delikatnie, ledwo słyszalny
- Reakcja - GŁĘBOKO, choć rzadko, w zależności od gruntu, ale po tej opcji są wyłączone niektóre filtry i identyfikacja znaleziska jest gorsza
- reakcja szybko NIE, ta opcja jest na mocno zaśmiecony teren, gdzie dwa przedmioty leżą blisko siebie
- zaśmiecenie - NISKIE, akurat ja chodzę w takim terenie
- grunt TRUDNY lub Łatwy, w zależności gdzie jestem, tu akurat przychodzi z pomocą AUTOMATYCZNE ustawienie czułości, jak jest niskie to znaczy, że grunt jest TRUDNY, a jak Wysokie tu np. 27 oznacza, że grunt jest łatwy
- eliminacja zakłóceń, obecnie na 2, ale ta funkcja na polu jest mało przydatna, nie mylić jej z dostrajaniem do gruntu, bo to coś innego

Ja chodzę na takich ustawieniach, jeśli są złe, proszę o rady, z chęcią czegoś nowego się nauczę :)
  • 4 weeks later...
Napisano
@MEKO> odgrzebałeś dość stary temat, a tylko cud sprawił, że tu zajrzałem.

Sygnał wiodący najlepiej ustawić jak najciszej ale tak żebyś go słyszał - w zależności od tego czy używasz słuchawek czy nie - przy nastawie głośności sygnału wiodącego bodajże 8 i mniej (na Explorerze SE PRO) sygnał ten przestaje być słyszalny, a szkoda bo tu opcja ta traci na swojej funkcjonalności. Opcje typu zmiana częstotliwości brzmienia (czyli barwy) sygnału wiodącego czy zmiany brzmienia tego sygnału w stosunku do ostatniego dźwięku finda są tylko zbędnym bajerem bez sensu do używania. Sygnał wiodący podczas gdy przemiatamy nad (małym) żelazem milknie (przy ustawionej dyskryminacji wybiórczej lub ironmask) - w ten sposób wiemy, że mamy żelastwo pod sondą.

Zdrów!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie