Skocz do zawartości

Cewki 18,75 kHz do X-Terry

Gopherus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ,
proszę użyrkowników wykrywaczy X-Terra o opinie w kwesti: zastosowania i skuteczności cewek wysokoczęstotliwościowych - koncentryka 9 i DD 10,5 " .
Szczególnie interesuje mnie , jeśli ktoś miał możliwość porównania właściwości obu sond , odpowiedż na pytanie - w którą zainwestować :) i dlaczego ? Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi .

Pozdrawiam

Gopherus
  • 2 months later...
Napisano
Żeby nie zakładać innego wątku, zapytam tutaj.Czy po zmianie cewki z 7.5 DD na np. koncentryk 18.75 zmieniają się wskazania na wyswietlaczu np. dla monet na wyższe. Bo przy 7.5 DD są one przeważnie w środku skali z kulami ołowianymi i innym tym podobnym kolorem, co trochę denerwuje bo w sumie identyfikacja nic nie daje.
Napisano
Dzięki VW.A mógłbyś jeszcze powiedzieć jak interpretować wskazania dostrojenia do gruntu, jakie wartości odpowiadają jakiej mineralizacji. I czy opłaca się czasami przesterować" ręcznie grunt aby np. poprawić zasięg?
Napisano
Tak, czasami warto zmniejszyć lub zwiększyć tę wartość. Jeśli chodzi o sprawdzanie poziomu mineralizacji to jest trochę przepisywania a że walczę akurat z nowym kompem to najszybciej będzie jak sam znajdziesz proszę post Sprawdzanie Poziomu Mineralizacji" w dziale Minelab" na forum Thesaurus. Dzięki:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Jak się stroi do gruntu i jak badać poziom mineralizacji to wiem. Chodzi mi konkretnie o wartość jaka ustawi się po strojeniu automatycznym. Czy można z niej uzyskać jakąś wskazówkę do korekty ręcznej.
Napisano
samulb - znalazłeś ten post? Tu masz link, jeśli Ci się nie udało: http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4402 i tam też znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie, tylko poczytaj uważnie trzymając instrukcję w ręce;-)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Tak post znalazłem i wiem o co chodzi ze strojeniem offset". Pytałem tylko o interpretację wyswietlanych wartości po dostrojeniu auto. Jesli mam wskazanie np. 21 to jest to mała czy duża mineralizacja? A i tak używam trybu śledzenia zmian gruntu bo efekt jest najlepszy, a zmiany są dość znaczne od 12 do około 40. Dzięki za pomoc.
Napisano
Ok w tamtym poście masz dyskusję na ten temat i generalnie są to wartości ustalone przez Minelaba, więc niezbyt przydatne w terenie. Na dobrej miejscówce warto warto sprawdzać i zapisywać wartości mineralizacji a potem eksperymentować z offsetem. Autośledzenie zmian mineralizacji ma zalety, ale też i wady i czasem warto z niego zrezygnować, ale to już odrębny temat;-)

Pozdrawiam

VW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie