Gopherus Napisano 8 Sierpień 2011 Autor Napisano 8 Sierpień 2011 Witam , proszę użyrkowników wykrywaczy X-Terra o opinie w kwesti: zastosowania i skuteczności cewek wysokoczęstotliwościowych - koncentryka 9 i DD 10,5 " .Szczególnie interesuje mnie , jeśli ktoś miał możliwość porównania właściwości obu sond , odpowiedż na pytanie - w którą zainwestować :) i dlaczego ? Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi . Pozdrawiam Gopherus
samulb Napisano 18 Październik 2011 Napisano 18 Październik 2011 Żeby nie zakładać innego wątku, zapytam tutaj.Czy po zmianie cewki z 7.5 DD na np. koncentryk 18.75 zmieniają się wskazania na wyswietlaczu np. dla monet na wyższe. Bo przy 7.5 DD są one przeważnie w środku skali z kulami ołowianymi i innym tym podobnym kolorem, co trochę denerwuje bo w sumie identyfikacja nic nie daje.
VanWorden Napisano 19 Październik 2011 Napisano 19 Październik 2011 samulb - tak, wskazania zmieniają się na każdej cewce.PozdrawiamVW
samulb Napisano 24 Październik 2011 Napisano 24 Październik 2011 Dzięki VW.A mógłbyś jeszcze powiedzieć jak interpretować wskazania dostrojenia do gruntu, jakie wartości odpowiadają jakiej mineralizacji. I czy opłaca się czasami przesterować" ręcznie grunt aby np. poprawić zasięg?
VanWorden Napisano 24 Październik 2011 Napisano 24 Październik 2011 Tak, czasami warto zmniejszyć lub zwiększyć tę wartość. Jeśli chodzi o sprawdzanie poziomu mineralizacji to jest trochę przepisywania a że walczę akurat z nowym kompem to najszybciej będzie jak sam znajdziesz proszę post Sprawdzanie Poziomu Mineralizacji" w dziale Minelab" na forum Thesaurus. Dzięki:)PozdrawiamVW
sza.man Napisano 25 Październik 2011 Napisano 25 Październik 2011 http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=2480&highlight=gdybym+zna%B3
samulb Napisano 25 Październik 2011 Napisano 25 Październik 2011 Jak się stroi do gruntu i jak badać poziom mineralizacji to wiem. Chodzi mi konkretnie o wartość jaka ustawi się po strojeniu automatycznym. Czy można z niej uzyskać jakąś wskazówkę do korekty ręcznej.
VanWorden Napisano 25 Październik 2011 Napisano 25 Październik 2011 samulb - znalazłeś ten post? Tu masz link, jeśli Ci się nie udało: http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4402 i tam też znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie, tylko poczytaj uważnie trzymając instrukcję w ręce;-)PozdrawiamVW
samulb Napisano 25 Październik 2011 Napisano 25 Październik 2011 Tak post znalazłem i wiem o co chodzi ze strojeniem offset". Pytałem tylko o interpretację wyswietlanych wartości po dostrojeniu auto. Jesli mam wskazanie np. 21 to jest to mała czy duża mineralizacja? A i tak używam trybu śledzenia zmian gruntu bo efekt jest najlepszy, a zmiany są dość znaczne od 12 do około 40. Dzięki za pomoc.
VanWorden Napisano 25 Październik 2011 Napisano 25 Październik 2011 Ok w tamtym poście masz dyskusję na ten temat i generalnie są to wartości ustalone przez Minelaba, więc niezbyt przydatne w terenie. Na dobrej miejscówce warto warto sprawdzać i zapisywać wartości mineralizacji a potem eksperymentować z offsetem. Autośledzenie zmian mineralizacji ma zalety, ale też i wady i czasem warto z niego zrezygnować, ale to już odrębny temat;-)PozdrawiamVW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.